Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesi olarak kabul edilen BBB-'ye çıkardı. Görünümü ise durağan olarak teyit etti.
Fitch'in not artırımı Türkiye açısından, yaklaşık 19 yıl sonra tekrar gelmesi bakımından önemlidir. Türkiye'nin kredi notu 1992-1994 yılları arasında kredi derecelendirme kuruluşlarıStandard&Poor's ve Moody's tarafından yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarılmıştı. Fitch ise Türkiye'ye ilk defa 1994 yılında ve ortaya çıkan krizin arkasından not verdiği için o dönemde verdiği not doğal olarak bu seviyenin altındaydı.
Psikolojik engel kırıldı
Fitch tarafından gelen bu kredi notunun arkasından şimdi diğer derecelendirme kuruluşlarının da bunu takibi beklenecek. Şu anda ilk etapta S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çekmesi bekleniyor.
Fitch Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay CNBC-e televizyonuna yaptığı açıklamada gecen yıl yaşanan yüksek büyüme ve yüksek cari açık arkasından alınan önlemlerle kendilerini güvende hissettikleri için bu not artırımı kararını aldıklarını belirtti. Bu açıklamada dahi kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notu için ne şekilde bir psikoloji ile hareket ettiğini göstermeye yetecek durumda. Adeta bir savunma psikolojisi söz konusu. İşte bu, kredi kuruluşlarının Türkiye'ye karşı not verirken ne derece eli sıkı davrandığının açık göstergesidir. Not artırımı öncesi ile aynı ligde bulunan ülkelerin hemen tamamına göre Türkiye'nin daha iyi durumda olduğu çok açıktı. Bunun için, ekonomik kriz içerisinde kurtarılmayı bekleyen Portekiz, Macaristan, Guatemala gibi ülkelerin bulunduğu bir grup olduğunu hatırlamak yeterlidir.
Şimdi ne olacak?
Uluslararası fonların bir ülkeye yatırıma yönelmeleri için genel olarak, üç kredi derecelendirme kuruluşundan en az ikisinin o ülke kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirmesi gerekiyor. Bu durumda yalnızca Fitch tarafından yapılan not artırımı sonrasında Türkiye'ye hemen hızlı bir fon akımı olacağını bekleyemeyiz. Önümüzdeki süreçte diğer derecelendirme kuruluşlarından, şu an için not artırımına daha yakın görülen S&P'den de bir not artırımı gelmesi halinde bu süreç hızlanacaktır.
Elbette bu, şu anki not artırımının çok önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Aksine Fitch'in aldığı bu karar son derece önemlidir. En azından artık psikolojik engel kırılmıştır. Bundan sonra devamının gelmesi daha da kolaydır. Üstelik herhangi önemli olağanüstü bir durum olmadıkça en azından bir yıl, Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notuna yönelik bir indirimin olmayacağını bilmek de bu bakımdan altını çizmeye değerdir. Kaldı ki, Türkiye'nin şu anda yabancı sermaye girişi gayet iyi durumdadır. Bu not artırımı sonrasında gelecek yabancı sermayenin daha da artması doğaldır.
Not artırımının ilk etkileri
Not artırımının Türkiye kredi faiz oranlarını aşağıya çekecek olması en birinci etkisi olacaktır. Bu durum hem kamu borç maliyetinin hem de özel sektör yatırım maliyetinin aşağı çekilmesi sonucunu doğuracaktır. Şu an en önemli risk kur üzerinde yaratacağı aşağı yönlü baskının ithalatı tekrar canlandırmasıdır. Ama bu noktada da hem Merkez Bankası'nın öteden beri uyguladığı politika ile sağladığı güven hem de halen başarılı bir şekilde uygulanan ithalat önlemleri en önemli güvencemizdir.
Not artırımı ile Türkiye uzun zamandır beklediği haklı bir yere gelmiş oluyor. Bunun ülke kalkınması için en temel unsur olan yatırım ve üretimi destekleyerek hep altını çizdiğimiz yapısal değişim sürecini hızlandırmaya önemli katkısı olacaktır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.11.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.