Yeni TTK ile birlikte bilişim uygulamaları da devreye girdi. Dijital şirketler diye tanımlayabileceğimiz şirketlerin genel kurul, yönetim kurulu toplantılarına elektronik ortamda katılım 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren mümkün olabilecek. Kısa adı MERSİS olarak adlandırılan bu sistem, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ilk defa İzmir’de pilot il olarak uygulamaya başlatıldı. Bu sisteme göre tüm ticaret sicili işlemleri de elektronik ortamda yapılacak.
Ülkemizde bulunan tüm işletmelere MERSİS uygulaması ile beraber birer anahtar numara verilecek. Bu uygulama kapsamında ülkemizde bulunan 238 Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün MERSİS projesi kapsamında yeniden yapılandırılması planlanmaktadır. Hem ticari işletmeler hem de üçüncü kişiler ticaret sicilinde aleni olan bilgilere doğru, güvenilir ve hızlı bir şekilde elektronik ortamda ulaşabilecekler.
Yine bu uygulama ile meslek mensupları veya ilgilisi yerinden veya ofisinden 10-15 dakika gibi kısa sürede şirket kurabilecek, güvenilir e-imza ile şube açılışı, kapanışı, terkin, tasfiye, ana sözleşme değişikliği gibi birçok uygulamayı yapabilecekler.
Bir başka dijital uygulama ise yeni TTK’nın 1527’nci maddesi ile elektronik ortamda genel kurul yapılmasının önü yasal olarak açılmıştır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan “Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik”, 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelik ile öncelikle payları borsada işlem gören şirketlerin genel kurul üyeleri merkezi kayıt kuruluşunun sunduğu ve düzenlediği elektronik alt yapı aracılığı ile elektronik ortamda genel kurula katılarak iradelerini yansıtabilecekler.
Yukarıda da belirtildiği gibi payları borsada işlem gören şirketlerin genel kurulları dijital ortamda yapılacak olup diğer şirketlerin genel kurulları eskiden olduğu gibi fiziki ortamda genel kurullarını yapmaya devam edecekler.
Ancak; teknik alt yapısını düzenleyen şirketler de TTK düzenlemelerine uygun olarak elektronik ortamda genel kurula katılma, oy kullanma işlemlerini yönetmeliğe uygun gerçekleştirecekler.
6102 sayılı TTK’nın 1527’nci madde düzenlemesine göre, şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede düzenlenmiş olması şartıyla, sermaye şirketlerinde yönetim kurulu tamamen elektronik ortamda yapılabileceği gibi bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir. Bu hâllerde kanunda veya şirket sözleşmesinde ve esas sözleşmede öngörülen toplantı ile karar nisaplarına ilişkin hükümler aynen uygulanır.
Elektronik ortamda oy kullanabilmek için şirketin bu amaca özgülenmiş bir internet sitesine sahip olması, ortağın bu yolda istemde bulunması, elektronik ortam araçlarının etkin katılmaya elverişliliğinin bir teknik raporla ispatlanıp bu raporun tescil ve ilan edilmesi ve oy kullananların kimliklerinin saklanması şarttır. Elektronik ortamda genel kurul ve kurula katılma elektronik imza ile yapılır. Çok ortaklı şirketlerde karar süreçlerine katılım şirketin demokratikliğini, şirket verimliliğini artıracağı ideal gelişme olarak adlandırılabilir.
Genel kurul sürecinin ve genel kurula katılmaya ilişkin en az 60 gün kuralı ise uygulamalara geçildiğinde görülecek.
(Kaynak: İto Gazetesi | 06.11.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.