Soru: Sadettin Bey, annem 1952 doğumlu. 01.01.1997 tarihinde SSK girişi var. Şu an 3100 prim gün sayısını doldurdu.
3600 günü doldurmaya çalışıyoruz. Annem için 1978 ve 1980 yıllarındaki doğumlarından hareketle doğum borçlanması yapabilir miyiz? Bunun için ne kadar ödememiz lazım ve hangi sürede ödememiz gerekiyor? Çetin D.
Cevap: Çetin Bey, anneniz doğum borçlanması yapabilseydi eksik primlerini tamamlayabilirdi. Ancak sigorta başlangıcından önce doğum yaptığı için borçlanma imkanı bulunmuyor. Mecburen prim ödeyerek 3600 günü doldurması gerekiyor.
SSK'dan daha erken emekli olamazsınız
Soru: Sadettin Bey, ben 01.01.1995 Bağ-Kur girişliyim. 01.10.2009'da iş yerimi kapattım ve vergi kaydımı sildirdim. Bu aralar SSK'ya giriş yapmayı düşünüyorum. Sizce SSK'ya geçmemin emeklilik açısından avantajı olur mu? Maaş ve emeklilik tarihim açısından nasıl etkisi olur? Metin A.
Cevap: Metin Bey, bazı Bağ-Kur'lular için SSK'ya geçmek hem daha erken emeklilik hem de daha yüksek maaş anlamına geliyor. Ama bu herkes için geçerli değil. Eğer 1995 yılından önce herhangi bir sigorta girişiniz bulunsaydı, SSK'ya geçmeniz durumunda daha erken emekli olabilirdiniz. Fakat şu durumda SSK'ya geçmeniz emeklilik tarihinizi değiştirmez. Her iki durumda da 55 yaşınızı doldurarak emekli olursunuz. Ancak SSK'ya geçmeniz halinde 9000 gün yerine 5750 gün prim ödersiniz. Emekli aylığınız da %5-10 civarında daha yüksek bağlanır.
20 yılla emekli olursunuz
Soru: Sadettin Bey, ben 02.11.1992'de SSK'lı olarak işe başladım. Daha sonra 01.02.1998 tarihinde memuriyete başladım. Öğrenmek istediğim, 20 yılda emeklilik hakkım var mı? Memuriyet öncesi ödenen SSK ve isteğe bağlı sigorta primlerim kıdeme sayılır mı? Elif T.
Cevap: Elif Hanım, işçi, memur ve esnaf bütün çalışanlar için emeklilikte 8 Eylül 1999 tarihi bir milattır. Bu tarihten önce göreve başlamış bayan memurlar 20 yıl, bu tarihten sonra başlayanlar 25 yıl çalışarak emekli olurlar. Tabii bunun yanında bir de yaş şartı bulunuyor. Siz de bu tarihten önce göreve başladığınızdan 20 yılı ve yaş şartını tamamlayarak emekli olacaksınız. Memuriyet dışındaki prim günlerinizi belirtmediğiniz için yaşınızı hesaplayamadım. Memuriyet öncesi primleriniz emeklilik tarihi ve emekli aylığı hesabında dikkate alınır fakat ikramiye hesabında dikkate alınmaz. EmekliMatik programımızdan kendiniz de hesaplama yapabilirsiniz.
Önce yazı, sonra istifa
Soru: Sadettin Bey, ben şu an çalıştığım şirkette 12 yılımı doldurdum. İlk sigorta girişim ise 1994 yılında yapılmıştı. Acaba istifa etsem işverenden kıdem tazminatımı alabilir miyim? K.S.
Cevap: Değerli okurum, 3600 gün ve 15 yılı doldurduğunuz için kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Fakat bunun için önce SGK müdürlüğüne başvurarak "kıdem tazminatı alabilir" yazısı almanız ve işverene ibraz etmeniz gerekiyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 31.10.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.