Evet, ilk olarak gazetemiz bu haberi yaptığı günden beri okurlarımızdan bu soruyu alıyoruz.
Özellikle de emekliliği yaklaşmış okurlarımızdan. Habere göre, Bakanlar Kurulu'nda sosyal güvenlik açıkları gündeme gelmiş ve Bakan Faruk Çelik 47-48 yaşında emekli vermeye devam ettiğimizi, dolayısıyla kısa ve orta vadede sosyal güvenlik açıklarının sorun olmaya devam edeceğini belirtmiş. Bunun üzerine emeklilik yaşının belirli bir kesim için 53'e uzatılması gibi fikirler gündeme gelmiş.
Peki, gerçekten emeklilik yaşının asgari 53'e çekilmesi gibi bir düzenleme yapılır mı? Bu soruya cevap verebilmek için sadece sosyal güvenlik bilgisi yetmez, Türkiye gerçeklerini de az buçuk bilmek gerekir. Buna göre kesinlikle emeklilik yaşı 53'e çıkarılamaz. Çünkü:
· Sosyal güvenlikle ilgili kemer sıkma kararları hiçbir zaman seçimlere gidilirken alınmamıştır. Her büyük düzenleme seçimlerden hemen sonra yapılmıştır (1987, 1991, 1999, 2005-2008 sosyal güvenlik reformlarında olduğu gibi).
· Şu an emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın bir kereye mahsus emeklilik talepleri var. Bu talepleri baskı altına almanın en kolay yolu, ölümü göstermektir. Bu haberlere de bu açıdan bakabilirsiniz.
· Sosyal güvenlikle ilgili düzenleme yapılacaksa, işin tekniği gereği bu sadece emeklilik yaşını birkaç yıl ötelemek şeklinde olmaz. Kapsamlı bir reform şeklinde olur. Şimdiye kadar da aynı iktidara iki kere sosyal güvenlik reformu nasip olmadı.
· 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformunda, sosyal sigorta yönünden zaten giderleri azaltıcı pek çok tedbir yer aldı. Fakat genel sağlık sigortası yönünden sağlığa erişimin kolaylaşması, kamu-özel bütün hastanelerin vatandaşın hizmetine sunulması, açıkların devam etmesine neden oldu. Yani emekli aylığı ödemeleri kadar SGK açıkları üzerinde sağlık harcamalarının payı var. Dolayısıyla sadece emeklilik yaşının ötelenmesi açıkları kontrol altına almayacaktır.
Şu halde emekliliği yaklaşmış 45-53 yaş bandındaki okurlarımıza müsterih olmalarını salık verebiliriz. Rahat olun, burası Türkiye...
Doğum borçlanması yapabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben 01.04.1969 doğumluyum. İlk sigortalı olarak 1.1.1992 tarihinde işe başladım. 1999 ve 2001 yıllarında iki çocuğum dünyaya geldi. Şuan bir kamu kurumunda sigortalı olarak çalışıyorum ve 6.720 gün primim mevcut. Buna göre ne zaman emekli olabilirim ve doğum borçlanması yapabilir miyim? Borçlanma yapmam lehime olur mu? Makbule E.
Cevap: Değerli okurum, verdiğiniz bilgilere göre 48 yaşınızı dolduracağınız 1.4.2017 yılında emekli olabilirsiniz. Prim gününüz ve sigortalılık süreniz dolmuş durumda. Doğum borçlanması yapmanız sadece prim gününüzü ve emekli maaşınızı bir miktar artırır, emeklilik tarihinizi değiştirmez.
Bayramınız mübarek olsun...
Bütün okurlarımızın Kurban Bayramı'nı kutluyorum. Ülkemiz, İslam âlemi ve bütün dünya için hayırlara vesile olur inşallah.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 24.10.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.