BASINDAN YAZILAR
Vergi Affında Son Şans İçin Zaman Daralıyor / Metin Taş,Sezgin Özcan - MuhasebeTR

Vergi Affında Son Şans İçin Zaman Daralıyor / Metin Taş,Sezgin Özcan

 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı af yasasından yararlanarak vergi borçlarını yapılandıran, ancak taksit ödemelerini aksattıkları için aftan yararlanma hakkını kaybedenlere verilen ikinci şans için zaman daralıyor.

İkinci şanstan yararlanabilmek için vadesi geçmiş taksitlerin, ödenmesi gerektiği tarihten itibaren aylık yüzde 1,40 oranındaki geç ödeme zammı ile birlikte 31 Ekim 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi gerekiyor.
31 Ekim'e on gün var gibi gözükse de Kurban Bayramı ve ardından gelen Cumhuriyet Bayramı tatilleri nedeniyle zaman iyice daraldı. Yarın arife, perşembe günü Kurban Bayramı tatili başlıyor. Önümüzdeki pazartesi günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, geriye 30 ve 31 Ekim Salı ve Çarşamba günleri kalıyor. Dolayısıyla elinizi çabuk tutmanız gerekiyor.
Vergi borçlarına ilişkin ikinci şanstan yararlanmak için ayrıca yazılı olarak başvurmak da gerekmiyor.

İKİNCİ ŞANS KİMLERİ KAPSIYOR?
6111 sayılı Kanunu'na göre yeniden yapılandırılan vergi borçlarının, peşin veya seçilen taksitle ödeme seçeneklerine göre taksit vadelerinde ödenmesi gerekiyor. 
Ancak bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde borç yapılandırmasından yararlanılmaya devam ediliyor. Ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenebiliyor.
 Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin bu şeklide ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde 6111 sayılı kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybediliyor.
Verilen ikinci şans, 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken taksitlerini süresinde ödeyemeyerek veya eksik ödeyerek kanun hükümlerini ihlal edenleri kapsıyor.
Örneğin; 2011 yılında veya 
1 Ocak- 15 Haziran 2012 tarihleri arasında ödemesi gereken taksitlerden ikiden fazlasını ödeyemeyenler, getirilen yeni haktan yararlanabilecekler.
Birikmiş taksit borçlarını 31 Ekim 2012 akşamına kadar ödemeleri halinde; kalan borçlarını taksitler halinde ödemeye devam edecekler, af kanunu ile silinen ancak taksit ödemesini aksattıkları için tekrar eski haline dönüşen yüklü cezalar ve yüksek faizlerden kurtulacaklar.
2011 ve/veya 2012 yıllarında iki veya daha az taksit ödenmemiş ise, borç yapılandırma hakkı kaybedilmemiş olacağından getirilen yeni haktan yararlanılması söz konusu olmayacak. Ödenmeyen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için geç ödeme zammı ile birlikte ödenecek.   

İKİ TAKSİTE DÜŞÜRMEK YETERLİ
Bozulan yapılandırma hakkını yeniden kazanabilmek için ödenmemiş taksit sayısını her bir takvim yılı için ikiye düşürmek yeterli.
Örneğin, 2011 yılında bir taksit ödeyip daha sonra hiçbir ödeme yapmayan vergi borçlusunun 2011 takvim yılına ilişkin ödenmeyen üç taksitten en az birini ve 2012 takvim yılına ilişkin ocak, mart ve mayıs taksitlerini 31 ekim 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemesi halinde, temmuz ve eylül taksitlerini ödememiş olsa da Kasım taksitini ödemek koşuluyla 6111 sayılı Kanunun hükümlerinden yararlanmaya devam etmesi mümkün olacak. 2012 Temmuz ve Eylül taksitlerini ödemiş olması halinde ise 2012 yılına ilişkin olarak ocak, mart ve mayıs taksitlerinden en az birini ödemesi yeterli olacak.

AKLINIZDA BULUNSUN

Sigorta prim borcu yapılandırması bozulanlar
SİGORTA prim borcu için 6111 sayılı Kanun hükmünden yararlanmak üzere başvuran ve prim borçlarını yapılandıran, ancak taksitlerini süresini ödeyemediği için taksitlendirmesi bozulanlardan, verilen ikinci şanstan yararlanmak için başvurmuş olanların da, ödemedikleri veya eksik ödedikleri taksitleri 31 Ekim 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemeleri gerekiyor.

Tazminatım ne kadar sürede ödenmeli?
BEN 3600 gün emeklilik yasası ile işten ayrıldım. Tazminatım ne kadar sürede ödenmeli ve daha sonra çalışmak istersem çalışabilir miyim? Ö. Sal
Kıdem tazminatının ödeme süresiyle ilgili olarak Yasada bir hüküm yok. Ancak iş sözleşmesinin sona ermesiyle kıdem tazminatına hak kazanılmış oluyor. Bu tarihten itibaren makul bir süre içinde ödenmesi gerekiyor. Kıdem tazminatının geç ödenmesi nedeniyle dava açılması halinde hakim, gecikilen süre için geçerli olan en yüksek mevduat faizinin ödenmesine hükmediyor.
Emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlayıp kıdem tazminatı alarak kendi isteğiyle işten ayrılanların, başka bir işyerinde çalışmalarını engelleyen bir yasal düzenleme yok. Ayrıca temelini anayasadan alan çalışma hakkının engellenmesi de söz konusu olamaz. Bugün emeklilik için gereken yaşının dolmasını çalışmadan beklemek üzere işten ayrılan kişi yarın ekonomik veya başka nedenlerle çalışmak zorunda kalabilir. Ancak işçinin işten ayrılma tarihindeki iradesi önemli. İhtilaf halinde mahkeme de işçinin işten ayrıldığı tarihteki iradesini dikkate alarak karar veriyor.

GÜNÜN SÖZÜ
'Kendi kendine yardım etmeyi bilmeyene hiç kimse yardım edemez.'  (Johann H. Pestalozzi)

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 23.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM