Soru: Evlenirken çeyiz yardımı aldım kesilen aylığım 24 ay sonra anneme döner mi? Başka evlenecek veya okuyan kardeşim yok. GSS’den de faydalanma durumum nasıl etkilenir? Bunun için nereye nasıl bir dilekçe yazmalıyım? Emine D.
Cevap: Evlenme ödeneği verilmesi halinde diğer hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirlenir. Bu konuda başvuru yapmasına aslen gerek bulunmuyor. Bununla beraber şayet bir aksaklık söz konusu olursa o zaman yazılı olarak başvurarak aylığının yeniden belirlenmesini talep edebilir. Ayriyeten belirtmeliyim ki eğer anneniz kendisi çalışıyor veya emekli ise çeyiz yardımı denilen evlenme ödeneğinden kaynaklanan iki yıllık süre sona erdiğinde de annenizin aylığı yükselmeyecektir. Zira ölen eşten dolayı tek başına ölüm aylığı almaya hak kazanan ve çalışan veya emekli olmayan eşlere bu dul aylığı yüzde 75 oranında bağlanırken çalışan veya emekli konumda ise aylığı tek başına alsa bile oranı yüzde 50 olmaktadır.
Hakkında çeyiz yardımı aldığınız iki yıllık sürede genel sağlık sigortasından faydalanmanız gerekir. Zira evlenme ödeneği alan kız çocuklardan; eşleri tarafından bakmakla yükümlü olunmayanlar ile iki yıllık süre içinde eşlerinden boşanan kız çocukları, gelir/aylıklarının kesildiği tarihten itibaren iki yıllık sürenin sonuna kadar aldıkları çeyiz yardımı ile ilgili olarak sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar.
Soru: Üniversite öğrencisiyim. Annemin durumundan dolayı yeşil pasaport aldım. Ancak 22 Ekim 2012’de bir firmada staja başlayacağım. Beni sigortalı yapacaklar. Kurban Bayramında yurtdışına çıkma planım var. Ancak kurban bayramından önce sigortalı olacağım için yeşil pasaportum hemen geçersiz olur mu? Yani havalimanında gümrükte bunun kontrolü oluyor mu? Herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım? Ek olarak bir de stajım bitene pasaportumu saklasam iptal etmesem herhangi bir sorun olur mu? Uğur S.
Cevap: Hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Stajyer olmanız iş sahibi olduğunuz anlamına gelmez. Gerçekten işe girinceye veya 25 yaşını dolduruncaya veyahut başka yerde ikamete başlayıncaya kadar yeşil pasaporttan faydalanabilirsiniz.
(Kaynak: Alitezel.com | 22.10.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.