BASINDAN YAZILAR
2013 Yılı Bütçe Hedefleri / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

2013 Yılı Bütçe Hedefleri / Osman Arıoğlu

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem 9 aylık bütçe gerçekleşmeleri çerçevesinde 2012 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahminini hem de 2013 yılı için öngörülen bütçe büyüklüklerini bir basın toplantısı ile kamuoyuna sundu.

Bu sunuma göre 2013 yılı bütçe büyüklüğü 364 milyar TL'den 404 milyar TL'ye ulaşıyor. 2012 yılı için öngörülen bütçe gerçekleşmelerine göre %11'lik bir artışa tekabül ediyor. Faiz giderlerinde %8'lik bir artış öngörülmüş, faiz hariç harcamalarda %12'lik bir kümülatif artış öngörülüyor. Hazine'nin faiz giderleri rakamını biraz rahat koyduğu, neticede bu rakama ulaşılmayan kısmın da bütçenin ihtiyat payı içerisinde yer aldığını dikkate aldığımızda faiz hariç harcamaların biraz daha yükselebileceğini söyleyebiliriz.

Transfer kaleminde önemli artış öngörülüyor

Bütçe giderleri içinde en önemli artış kalemi %17 ile cari transferler kalemi. Bu kalem, gelecek yılın sosyal güvenlik açıklarının finansmanı yanında sosyal transfer politikalarının da ağırlıklı olacağı bir dönem olacağı izlenimi veriyor. Maliye Bakanı'nın açıklamalarından yatırım harcamalarına ayrılan kaynağın %20 olduğu dikkate alındığında altyapı yatırımlarına ağırlık verilecek bir dönem izlenimi de alıyoruz. Personel harcamalarında öngörülen artış oranı %11,5 olmuştur. Bir bölümü kamuya alınacak yeni personelden kaynaklansa da, bu artış normal trende göre biraz iddialı diyebiliriz.

Vergi oranlarında bir artış mı?

Gelir tarafına bakıldığında vergi gelirleri için öngörülen artış oranı %14'tür. Deflatörü dikkate aldığımızda bu artış iddialı sayılabilecek durumdadır. Bazı önemli vergi kalemlerini değerlendirdiğimizde; beyana dayanan gelir vergisinde genel artışa paralel %14 artış öngörülüyor. Bu artışın içerisinde kayıt dışılığın azaltılması payı ne ölçüdedir yoksa bir oran artışı mı söz konusudur onu şimdiden göremiyoruz. Ancak gelir geçici vergi için %10'luk bir artış öngörülmesi ilave kısmın GMSİ gibi alanlarda daha fazla kayıt içine alınma hedefine dönük bir tahmin izlenimini güçlendiriyor. Kurumlar vergisine baktığımızda; kurum geçici vergide de yine %10 civarında bir artış öngörülmesi gelir vergisi artışı ile de uyumlu. Yani kayıt dışı ile mücadelede biraz iddialı olunacak.

Mal ve hizmet üzerinden alınan vergiler tarafına baktığımızda; dahilde alınan KDV'de %8,5, ÖTV'de %9,5 artış öngörülmüş. ÖTV artışının detaylarına baktığımızda; alkollü içkiler kaleminde %21 artış öngörülmüş. Bu artış büyük ölçüde geçen ay yapılan ÖTV artışlarıyla izah edilebilir durumda. Sigara ÖTV'si için öngörülen %16'lık artışın bir bölümü daha önceki yasal düzenleme nedeniyle asgari vergi tutarında otomatik olarak yapılacak artışla izah edilebilse bile, bir bölümü ilave bir vergi artışı öngörüsünü de içeriyor gibi görünüyor. Zaten yeni bir kararname çıkmadığı takdirde sigaralar üzerinde halen %65 olan ÖTV oranı yıl başında %69'a çıkıyor. Bu da sigaralara önemli ölçüde zam gelmesi anlamına gelir. Ayrıca böyle yüksek zammı gerektiren bir artış, kaçak riskini önemli ölçüde artıracağı gibi, ciddi bir kargaşaya da neden olabilecektir. O açıdan yeni bir kararname ile asgari vergi tutarının otomatik artışın biraz üzerinde artırılmasıyla bu hedef sağlanabilecektir.

İthal KDV için öngörülen %12'lik artışın ithalat hedefine göre biraz iddialı olduğu dikkati çekiyor. Bu artışın bir kısmının geçen ay yapılan ÖTV artışlarının getirdiği baz etkisiyle izah edilebilse de bir bölümü için ithalatta bir kompozisyon değişikliğinin öngörülmüş olması gerekiyor. Aslında KDV kalemlerindeki genel artışa baktığımızda baz etkileri bir kenara bırakıldığında bir oran artırımının da ihtimaller arasında olduğu izlenimi alınıyor. Zaten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir soru üzerine oran artışının tamamen gündem dışı olduğu yönünde bir açıklama yapmamıştır. Temennimiz ihracata dayalı büyüme yapısıyla hedeflerin gerçekleştirilmesidir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM