İşverenlerin kıdem tazminatı maliyetini sürekli öteleme isteği taşıdıkları söylenemez. Ancak bazen bu süreci tercih ettikleri de olabiliyor. Bilhassa toplu talep korkusu bu yönde eğilimleri besleyebiliyor. Hemen söyleyelim ki, böyle bir eğilimin yargı kararlarıyla desteklenmesi beklenmemelidir. Çünkü yargı kararlarında yasal hükümlerin uygulaması yapılmaktadır ve bu nedenle de yasal yükümlülük mutlaka öne çıkacak ve çıkarılacaktır. Okuyucum Mümine ÖNDER tarafından yansıtılan aşağıdaki sorunu öncelikle ele alacağım.
Sözkonusu okuyucumun sorusu şöyle: 'Merhaba Tahsin Bey, ben, 1475 sayılı İş Yasası'nın 14/5'inci maddesine istinaden 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 günlük kıdem tazminatı talep edebilme sürecimi tamamladım. Ancak çalıştığım kurum (GB) ödeme yapmıyor. İş-Kur Şişli Hizmet Merkezi'ne şikâyette bulundum. Hak kazandınız, ancak iş mahkemesine başvurun deniliyor. Tamam, ancak ben kendim takip edebilir miyim ya da ilk etapta belli bir harç vs ödemem gerekir mi? Avukat tutarsam ödeme gücüm olur mu? Bilemiyorum. Eğer ben bunu takip edemeyeceksem, büyük bir kurum olan GB bizde böyle bir uygulama yok deyip geçiştirirse sizce ne yapmalıyım?
C: Okuyucum eğer Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne ya da bağlı birimlere ödememe nedeniyle şikâyette bulunmuş ve sonuç alamamışsa, harç ödeme yükümlülüğü avantajıyla, anılan Müdürlük aracılığıyla görevli İş Mahkemesi'nde alacak davası açabilecektir. Ancak okuyucum öncelikle SGK'dan en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gününün bulunduğu hakkındaki yazıyı alıp işverenliğe işten ayrılma dilekçesi ekinde sunarak kıdem tazminatını işvereninden talep etmelidir.
Bu talebin yazılı olarak yapılmasına ve bu nedenle işten ayrılmasına rağmen, işveren talep ettiği kıdem tazminatını ödememişse, işçi yani okuyucum, görevli İş Mahkemesi'nde kıdem tazminatı alacağı davası açabilecektir. İşten belirtilen neden ayrılma şartını bu şekilde yerine getiren okuyucum, açtığı bu davayı doğrudan kendisi ya da avukatı ile takip edebilecek ve işveren kurum ne kadar büyük olursa olsun bu davayı mutlaka kazanacaktır. Ve varsa işçinin dava masrafları da mahkemece işverenden istenecektir. Bu hususta önemli olan yasal şartların yerine getirilmiş olmasıdır.
Konuya ilişkin diğer bir soru da okuyucum Mehmet GÜLMEZ tarafından gönderildi: 'Merhaba Tahsin Bey, ben on yıldır çalıştığım işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılmak istiyorum. 1-SGK'dan aldığım 'Kıdem tazminatı alabilir' yazımı işyerine verdikten kaç gün sonra ayrılabilirim, 15 gün veya 7 gün gibi bir süre var mıdır? 2-Kıdem tazminatımı eksik veya az ödeme gibi bir durumda ne yapmalıyım?'
C: Okuyucum, eğer SGK'dan en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gününün bulunduğu hakkındaki 'kıdem tazminatını alabilir' yazısını alıp işverenliğe işten ayrılma dilekçesi ekinde sunarak kıdem tazminatını bekleme şartı olmaksızın isteyebilecektir. Eğer işvereni ödemezse yetkili iş mahkemesinde açacağı kıdem tazminatı alacağı davasında en yüksek mevduat faiziyle sözkonusu kıdem tazminatını talep edebilecektir. Okuyucum, bu mahkeme öncesinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne de işverenin kıdem tazminatını ödememesi nedeniyle şikâyette bulunabilecektir.
Eşim doğum borçlanması yapabilir mi?
Sami ÇAKAR: Eşim 1964 doğumlu. 01.07.1997 tarihinde sigortalı oldu.. 2800 günü var. Sigortalılığı halen devam ediyor. 1984 ve 1986 doğumlu iki çocuğumuz var. Eşim doğum borçlanması yapabilir mi?
C: Okuyucumun eşinin sigortalılığı, yaptığı doğumlar sonrasında olduğu için doğum borçlanması yapamayacaktır. Eğer sigortalılığı yaptığı iki doğumdan önce olsaydı, doğum borçlanması yapabilecekti.
İlk defa SSK'lı olmamın bir faydası olur mu?
ALİ ÖZGÜNER (ADANA KOZAN'DAN): Merhaba Tahsin Bey, 1973 doğumluyum. 1993 yılında iki ay SSK'lı çalıştım ve ilk defa SSK numarası alıp kaydoldum. Daha sonra boşluk verdim ve okul kazanıp 2000 yılında öğretmen olarak göreve başladım. 12 yıldan beri öğretmen olarak Emekli Sandığı mensubuyum. 150 gün SSK primim var. Ben emekli olurken 1993 yılındaki ilk defa SSK'lı olmamın bir faydası olur mu? Şu haliyle 58 yaşında emekli olacağımı biliyorum.
C: Okuyucumun 150 günlük sigortalılığı, öğretmen olarak göreve başladığı tarihi 150 gün öne çekebilecektir. Çünkü memurlukta fiilî sigortalılık gün sayısına göre emeklilik hesaplanmaktadır.
(Kaynak: Yeni Şafak | 08.10.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.