BASINDAN YAZILAR
Sahte maliyeciler kol geziyor, - MuhasebeTR

Sahte maliyeciler kol geziyor,

'Vergi borçlarını silme' vaadiyle esnafı dolandıran sahte maliyeciler sokağa indi. Şikâyetlerin artması üzerine vergi daireleri mükellefleri uyardı: Kimsenin borç silme yetkisi yoktur. 'Maliye'nin Sesi' gibi dergi ve gazetelere de inanmayın. Şüpheli durumlarda Alo Maliye'yi (189) arayın.
Geçen yıl ilginç bir dolandırıcılık yaşandı. Üsküdar'daki dükkanına 'Maliye görevlisiyiz' diye gelen karı-kocanın istediği rüşveti 'az' bulan esnaf, şüphelileri polise ihbar etti. K.C.Ç. (35) ile eşi E.Ç. (25) tutuklanarak mahkemeye sevk edildi.

Vergi tahsilatını artırmak ve kaçağı önlemek için denetimlerini sıklaştıran Maliye, bunu fırsat bilerek 'denetçiyim' diyerek esnaftan para toplayanların çoğaldığını tespit etti. Sahte TEDAŞ görevlisi, sahte polisten sonra sahte maliyecilerin de sokağa indiğine dikkat çeken vergi daireleri, mükellefleri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. "Maliyeciyim diye karşınıza dikilen herkese kapınızı açmayın." uyarısında bulunan yetkililer, bu kişilere mutlaka kimlik sorulması, gösterilen kartların sahte olup olmadığının da kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. Söz konusu kimselerin 'şu kadar para verin, vergi borcunuzu sileriz' gibi ifadeler kullandığına işaret eden Maliye, "Böyle teklifte bulunan, resmî görevli de olsa geri çevirin. Alo Maliye 189 hattını arayın ya da polise haber verin." tavsiyesinde bulunuyor. Dolandırıcıların kullandıkları yöntemler ise şöyle: "Bazı dükkânlarda içinde maliye kelimesi geçen gazete veya dergiyi 40-50 yeni liraya satıyorlar. 'Vergi Denetçileri Kültür Merkezi' adına düzenlenmiş sahte fatura kesiyorlar. Bir başka yöntem ise posta yoluyla gerçekleştiriliyor.

Kendilerine gelen bütün şikayetlerin savcılığa aktarıldığı bilgisini veren Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, "Dükkâna gelip ben maliyeciyim diye baş köşeye kurulana öncelikle kimliği sorulmalı. Gösterdiği kart dikkatlice incelenmeli. Para istenmesi gibi şüpheli durumlarda mutlaka ilgili mercilere haber verilmeli." tavsiyesinde bulundu. Bu tip teklifte bulunan bir kişiyi suçüstü yakalattıklarını ve mahkemenin devam ettiğini belirten Gelirler Kontrolörleri Derneği Başkanı Burhan Düz, "Borcunuzu yarıya indirelim teklifinde bulunanlar, fahiş fiyata gazete ve dergi satışı yapanlar olduğu bizim kulağımıza da geldi. Hatta son dönemde bu tür şikâyetlerde bir hayli artış var. Bazıları 'Gelirler Kontrolörleri Kültür Merkezi', 'Vergi Denetçileri Kültür Merkezi' ve 'Hesap Uzmanları Kültür Merkezi' adıyla fatura vermeye başlamışlar. Bunlarla ilgili suç duyurularında bulunduk. Mükelleflerimizden de bu tür girişimlere itibar etmemelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sahte yaka kartları ile dükkânları teftişe çıkan dolandırıcılar, en çok "Vergi borcunuzu sildirelim" vaadiyle esnaftan para topluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerde daha çok görülen sahte denetçilere karşı mükellefler defterdarlıkların internet sitelerinde uyarılıyor. 2000'li yılların başında görülen sahte maliyecilerin geçen yıldan itibaren tekrar sahneye çıktığını ifade eden İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, bu kimselerin sahte kimlik bastırdıklarının veya Maliye Bakanlığı'nda çalıştıklarını beyan ettiklerinin tespit edildiğini kaydetti. Vergi borcunun sildirilmesi vaadinin yanı sıra 5-10 YTL'ye kitap ve gazete satışı yapıldığını aktaran Bulut, mükellefin bu taleplerle gelenlere inanmamasını istedi. Bursa Vergi Dairesi de esnafı psikolojik baskı yaparak 'Maliye dergisi', 'Maliye gazetesi' adlı yayınları satmak isteyen kimselere karşı uyardı. Maliyecilerin hiç kimseye zorla ve ücretli davetiye, eşantiyon eşya, gazete, dergi, CD ve yayın satmadığını vurguladı. Böyle taleple gelenlerin kimliklerinin iyi kontrol edilmesi, şüpheli durumlardan kendilerinin haberdar edilmesini istedi. Bursa Vergi Dairesi Başkanı Murat Şenal, mükellefleri bu tip durumlarda Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmaya davet etti. 'Maliye'nin sesi' gibi içerisinde Maliye isminin geçtiği 3-4 sayfalık gazetelerin 30-40 YTL'ye satıldığını aktaran Şenal, bu şekilde mükellefler üzerinde baskı kuranların Alo Maliye 189 hattına şikâyet etmeleri gerektiğini söyledi.

Lüks semtlerdeki emeklileri bile dolandırmışlar

Birinci yöntemde mükelleflerin işyeri telefonla aranarak arayan kişi kendisini vergi memuru, inceleme memuru, vergi müfettişi gibi unvanlarla tanıtıyor. Maliye camiasının yararına, başkanlığın eski çalışanları veya emeklileri yararına yemek, kokteyl veya gece tertiplendiği ve buna ilişkin davetiye satıldığı, ne kadar davetiye alınmak istendiği soruluyor. Davetiye almak istemeyenler, işyerinde vergi incelemesi yapılacağı yolunda tehdit ediliyor. Bu kişiler sene sonlarında ajanda veya eşantiyon eşya satışı yöntemine de başvuruyor.

İkinci yöntemde lüks semtlerde yalnız yaşayan, yaşlı, emekli vatandaşlar seçilerek, iyi giyimli, düzgün konuşan sahte maliyeci bizzat vatandaşın evine gidiyor. Sahte bir maliye kimliği ibraz ederek vatandaşa, "Vergi kimlik numaraları değişti şu kadar masrafı var, ödemeniz gerekiyor. Emlak vergisi mükellefisiniz, sizi emlak vergisinden muaf yapacağız, şu kadar para ödemeniz gerekiyor veya veraset ve intikal vergisi mükelleflerine, şu kadar borcunuz var ödemeniz gerekiyor." şeklinde yaklaşıyor. Vatandaşı ikna ederek para tahsilatı yapıyor, karşılığında da boş bir beyaz kâğıda "maliye" kaşesi basarak onu tahsil alındısı olarak veriyor. Aynı şekilde piyasadan temini çok kolay olan apartman gelir-gider makbuzunun üzerine "vergi inceleme", "maliye" gibi kaşeler basarak bu makbuzlarla vergi tahsilatı yapılıyor.

Üçüncü yöntemde ise mükellef telefonla arandığı gibi işyerine yakada "maliye" yazan kokartlarla gidiliyor. "Mali Sorunlar Araştırma Merkezi", "Vergi İnceleme ve Araştırma Merkezi", "Maliye Dergisi", "Maliye Gazetesi", "Defterdarlık İstihbarat Daire Başkanlığı" gibi unvanlar kullanılarak veya Maliye camiasındaki bazı kişiler referans olarak gösterilerek mükelleflere gazete, dergi, CD, broşür satışı yapılıyor.

Dördüncü yöntem ise "Vergi İnceleme ve Araştırma Merkezi'' unvanıyla seçilmiş ve adresleri belirlenmiş bazı firmalara Ankara'dan PTT kanalıyla gönderilen ve 25 YTL ödeme mukabilinde teslimatı yapılan zarflar gönderiliyor. Tebligatın muhatabı firma, "Vergi İnceleme ve Araştırma Merkezi'' unvanını görünce Maliye'den gönderildiğini düşünerek 25 YTL'yi ödeyip zarfı teslim alıyor. Bu para da dolandırıcının cebine giriyor.

Ercan Baysal

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 20.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM