Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 6111 Sayılı Torba Kanun'la vergi ve sigorta primi başta olmak üzere devlete olan borçlar yeniden yapılandırılmıştı.
Yapılandırmaya yoğun başvuru gerçekleşti fakat binlerce şirket ve şahıs, taksitlerini düzenli ödeyemedi ve yapılandırmaları bozuldu. İşte bunlar için tarihimizde bir ilk gerçekleşti ve "affın affı" olarak isimlendirilen mini afdüzenlemesi yapıldı.
Mini af paketine göre, Torba Kanun kapsamında borcunu yapılandırdığı halde yapılandırması bozulanlar, 1 Ekim 2012 tarihine kadar yeniden başvururlarsa, aksattıkları taksitleri ödemeleri koşuluylayapılandırmaları devam edecek. Yani mevcut borçlarını yine 6111 Sayılı Kanun'un avantajlı şartlarına göre taksitler halinde ödeyebilecekler.
Annenize dul aylığı bağlanır
Soru: Sadettin Bey, babam 1940 doğumluydu ve 2002 yılında Almanya'da vefat etti. Türkiye'de 30 gün askerlik yapmış ve 58 gün sigortalı çalışmış. Annem şu an Almanya'da dul maaşı alıyor. Annem ayrıca Türkiye'den babamın sigortası üzerinden dul aylığı alabilir mi? Eğer alabilirse hangi işlemlerin yapılması ve ne kadar prim ödemesi gerekiyor? İsmail O.
Cevap: Değerli okurum, babanızın Türkiye'deki 58 günlük primini yurtdışı borçlanmasıyla 900 güne tamamlarsanız annenize dul aylığı bağlanır. Bunun için SGK'ya borçlanma talebinde bulunmanız yeterli. Eksik günleri en düşük tutardan öderseniz 8.447 lira, en yüksek tutardan öderseniz 54.905 lira ödersiniz.
İhale konusu işler teşvik dışında
Soru: Sadettin Bey, 6111 Sayılı Kanun'la getirilen istihdam teşvikinden ihale kapsamındaki işyerleri de yararlanabilir mi? Rumuz: İşveren
Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz kanun kapsamında 2015 yılı sonuna kadar işe alınan çalışanlar için sigorta primi işveren desteği Hazine tarafından karşılanıyor. Fakat söz konusu destek kamu ihale mevzuatı kapsamında üstlenilen işler hakkında uygulanmıyor. Yani ihale kapsamında üstlendiğini işler için söz konusu prim teşvikinden yararlanamazsınız.
Önce ihtar sonra şikayet
Soru: Sadettin Bey, ben 10 yıldır 50 çalışanı olan bir işletmede torna operatörü olarak çalıştım. İşyeri 1 Temmuz 2012 tarihinde kendisini haklı çıkaracak bazı gerekçeler göstererek işime son verdi. Ayrıca işyeri kurallarına aykırı davrandığımdan dolayı tazminatı hak etmediğimi söylediler ve tazminatımı ödemediler.10 yıllık tazminatımı alma hakkım gerçekten yok mu? Hangi yolları takip etmeliyim? Bana takip edeceğim bir yol gösterirseniz sevinirim? Gazi K.
Cevap: Değerli okurum, öncelikle noterden veya iadeli taahhütlü posta yoluyla işverene bir ihtarname gönderin. Bu ihtarnamede çalıştığınız süreye ilişkin kıdem tazminatınızın hesaplanarak tarafınıza ödenmesini, aksi halde şikayet ve dava yoluna başvuracağınızı belirtin. Eğer bu ihtarınıza olumlu cevap alamazsanız doğrudan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verin.
Hafif işlerde çalışabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, %44 oranında raporla vergi indirim belgesi alıp bir yıl önce emekli oldum. Şu an 840 TL maaş alıyorum. Raporumda ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz ibaresi var. Mesleğim elektrikçiliktir. Acaba bu rapora rağmen mesleğimle ilgili bir işe girerek çalışabilir miyim? Emekli aylığıma bir zararı olur mu? İbrahim D.
Cevap: İbrahim Bey, raporunuzdaki ibare gereği, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamazsınız. Fakat ağır ve tehlikeli işler sınıfında sayılmayan bir işte çalışabilirsiniz. Çalışmaya başlamanız durumunda aylığınız kesilmez, işveren tarafından adınıza sosyal güvenlik destek primi ödenir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.09.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.