Evlilik nedeniyle işten ayrılmak isteyen bayan işçilere kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak, bu durumda ayrıca ihbar tazminatı da alabilir mi? Bülent Karadağ.
Okurumuzun da belirttiği gibi, kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda bir yılını dolduran kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Ancak, evlenme nedeniyle iş sözleşmesini fesheden kadın işçiye işveren tarafından herhangi bir ihbar tazminatı ödenmez. İş sözleşmesinin feshinde, işçinin bildirim süresi vermesi gerekip gerekmediği konusunda kanunda bir açıklık bulunmamaktadır. Ancak, öğretide bazı yazarlar kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini feshederken kıdemine göre bildirim süresi vermesi gerektiğini belirtmekle beraber, gerek iş müfettişlerinin uygulamalarında gerekse de yargı kararlarında kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini feshederken herhangi bir bildirim süresi verilmesine gerek bulunmadığı kabul edilmektedir.
Yargıtay, bir kararında, "Dairemizin kararlılık kazanan uygulamasına göre, kıdem tazminatını gerektirecek şekilde kadın işçinin evlenmesi... nedeni ile hizmet sözleşmesinin feshi halinde karşı tarafa önel verme zorunluluğu yoktur (Yargıtay 9. HD. E.1997/14623, K.1997/18913, T.12.11.1997)" denilmek suretiyle evlenme nedeniyle iş sözleşmesini bir yıl içinde fesheden kadın işçinin süre vermesine gerek bulunmadığı hükme bağlanmıştır.
Bu nedenle, işçinin herhangi bir bildirim süresi vermeden, evlendikten itibaren bir yıl içinde işverene müracaat ederek kıdem tazminatını talep etmesi halinde, önceden bildirim süresi verilmemesi gerekçe gösterilerek işçiden bildirim süresi istenilmemesi gerekmektedir.
Doğuştan özürlü SSK'lı malulen emekli olabilir mi?
1996 yılından beri sigortalı olarak çalışmaktayım. Prim ödeme günüm 3.600, yaşım 29. Nasıl malulen emekli olabilirim? Özellikle benim öğrenmek istediğim benim doğuştan gelen bir sağlık sorunum var. Doğuştan sağ kulağım yüzde 100 oranında duymuyor. Malul olma durumu veya sigorta açısından herhangi bir durum söz konusu olabilir mi? Tuncay Karadeniz.
Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre; o Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerince düzenlenecek usulüne uygun sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirdiği, o 34'üncü madde gereğince yapılan tedavi sonunda kurum sağlık tesisleri sağlık kurullarınca düzenlenecek usulüne uygun rapor ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirdiği, o iş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını yitirdiği,
kurumca tespit edilen sigortalı malûllük sigortası bakımından malûl sayılmaktadır.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında ilk defa çalışmaya başladıkları tarihte mevcut hastalık veya arızası bulunanlar bu hastalık veya arızasının malûl sayılmayı gerektirecek düzeyde olmadığını işe girmeden önce hastanelerden alınmış usulüne uygun sağlık raporu ve dayanağı tıbbi belgelerle kanıtlamakla yükümlüdürler.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte, malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızalarının bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar, bu hastalık veya arızaları nedeni ile malûllük sigortası yardımlarından yararlanamaz ve malûlen emekli olamazlar. Ancak, özürlü vergi indiriminden yararlanmaları halinde daha erken emekli olabileceklerdir.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan ve 1. derece sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla emekli olabileceklerdir. Ancak, 06/08/2003 tarihi itibariyle sigortalılık süresi 12 (hariç) yılın altında bulunan ve 2. ve 3. derece sakatlığı olan sigortalılar daha farklı sigortalılık süresi ve gün sayısıyla emekli olabilmektedir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 16.02.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.