BASINDAN YAZILAR
Kronik Hastalar Muayene Parası Çilesi Çekiyor / Ali Tezel - MuhasebeTR

Kronik Hastalar Muayene Parası Çilesi Çekiyor / Ali Tezel


Kronik (mesela şeker) hastasınız, ölünceye kadar aynı ilacı kullanmak zorundasınız.
Normal şartlarda ilaçlarınız bittiğinde gidip eczaneden almanız en doğrusu değil mi? SGK ise her ilaç alımı için "Doktora git, muayene parası öde, ben de hastaneye para ödeyeyim" diyor...

Emeklilerin her türlü dertleri ile sonuna kadar ilgili olduğunuzu bildiğim için sıkıntımı sizinle paylaşmak istedim. 74 yaşımdayım. Birçok hastalık sonucu her gün 15 çeşit ilaç (raporlu) kullanıyorum. Son aylarda emekli aylığımdan yüzde 4 civarında kesinti yapılıyor. En son Eylül 2012 aylığımdan 35.00 lira kesildi. Geçen ay 45.00 lira kesildi. E-devlette incelediğimde 9 Temmuz'da sağlık ocağında ilaçlarımın bir kısmını yazdırdım. 24 lira muayene ücreti ve reçete, ilaç farkı gibi kesintiler var. Kullandığım 15 ilacın her birinin ilaç adetleri aynı olmadığı için bitiş tarihleri de değişiyor. İcabında ayda 2 defa ilaç yazdırmam gerekiyor. İki defa 24.00 lira ödemek 2 defa reçete ve ilave ilaç parası ödemem gerekecek. Ne yapmam gerek bilemiyorum. Sağlık problemlerini, devlet biz emekliler ile mi çözecek? Bu mudur kolaylık, bu duruma bir hal çaresi var mı? Yoksa boyun mu eğeceğiz, şaşırdım kaldım. Devlet herhalde ilaç içmeyin, biz de bir an evvel, bu yüklerden kurtulalım mı diye düşünüyor? Bilgi ve ilginizi rica ederim. Allah sizin gibileri başımızdan eksik etmesin. Sizi rahatsız ettim, özür dilerim.   
■ Önder AYDİNÇ
Önder Ağabeycim yerden göğe kadar haklısın. Sizin gibi binlerce, sigortalı, emekli ve dul-yetimin kronik hastalıkları var ve bu hastalıkları sebebiyle Sağlık Kurulu raporuyla ömür boyu almaları gereken ilaçları var. Normal şartlarda, verilen ilaç sayısı ile kullanım dozu zaten SGK bilgisayarında kayıtlı, ilaç bittiğinde gidip kendiliğinizden eczaneden almanız, bittiğinde yeniden almanız en doğalı ve doğrusu.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bu normal ilaç alma durumu yerine diyor ki; 15 günde bir, önce hastaneye (doktora) git ben senin için o hastaneye muayene parası (30 lira) vereceğim, sen de hastaneye muayeneye gittiğin için (özel hastane için 15, devlet hastanesi için 8 lira) bana para öde. Yetmez, eczaneden ilaç alırken ilaç bedelinin yüzde 10'u kadar da bana tekrar para öde. Para ödemeyi hissetmemen için de paraları senin emekli aylığından keseceğim diyor. Yani derdi, size eziyet edip ilaç almamanızı, SGK'nın da cebinden para çıkmamasını istiyor.

SİZ HASTANEYE GİTTİKÇE HEM HASTANE HEM SGK KAZANIYOR
Normal şartlarda elinizde ömür boyu kullanacağınızı belirten Sağlık Kurulu raporuyla hemen gidip eczaneden ilaçlarınızı alsanız, mesela (her gittiğinizde 3 aylık ilaç verseler) hem muayene parası cebinizden çıkmayacak hem de ilaçlara yüzde 10 ödemeyeceksiniz. Siz ödemediğiniz gibi SGK'nın cebinden de hastaneye 30 lira para ödenmeyecek SGK kârlı olacak, 30 lirası cebinde kalacak. Üstelik sizin cebinizden 8 veya 15 lira muayene parası çıkmayacak ama SGK hem kendini hem de sizi zarara uğratıp, hastanelere boşu boşuna para ödüyor, ödetiyor. Bu işten en kârlı çıkan ise hastaneler, hem muayene etmeden tekrarlanması gereken reçeteyi tekrarlayıp, SGK'dan sizin adınıza muayene parası alıyor hem de sizden muayene parası alıyor.

(Kaynak: Haber Türk | 18.09.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM