BASINDAN YAZILAR
Suriye Krizi Sınır Komşusu İlleri Ekonomik Yönden Etkiledi Sanayici Ve Esnaf Destek Bekliyor / Vedat İlki - MuhasebeTR

Suriye Krizi Sınır Komşusu İlleri Ekonomik Yönden Etkiledi Sanayici Ve Esnaf Destek Bekliyor / Vedat İlki

Suriye'de yaşanan olaylar Hatay ilinde sanayici ve esnafı zora sokmuştur.Bu krizden Sanayici, nakliyeci, ithalat, ihracatçılar, turizm firmaları ile tarım sektörü çok ciddi anlamda yara almıştır.
-Esnaf
-Tüccar
-İş adamları
-Nakliyeci
-Tarım sektöründe çalışanlar
Şu anda bu iç savaştan dolayı ekonomik yönden etkilenmiştir.
Kredi alarak ayakta durmaya çalışanlar kredi vadeleri geldiğinde sarsıntı yaşamaya başlamıştır.
Şu anda devlet Hatay ve Suriye sınırındaki illere sahip çıkmalıdır.
Ciddi anlamda zarar gören esnaf ve tüccarlar desteklenmeli, vergi ve kredi borçları ertelenmeli devlet bankalarından düşük faizli uzun vadeli kredi verilmelidir.
SGK borçlarının ertelenmesi gerekmektedir.
Mersin, Adana,Gaziantep,Kilis,Mardin ve Hatay İlleri Suriye kargaşasından dolayı ekonomik yönden SOS sinyali vermeye başladı.
Bunun karşısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kısa Çalışma Ödeneğini gündeme getirilmelidir.
Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği

Ek Madde 2 – (Ek: 15/5/2008-5763/18 md.; Değişik: 13/2/2011-6111/73 md.)

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir.

Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işveren, kısa çalışma talebini, derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumuna, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya bir yazı ile bildirir. Talebin uygunluğunun belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar, ilgili kurum ve kuruluşların da görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekir.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Kısa çalışma ödeneğinden yararlananlara ait sigorta primlerinin aktarılması ve sağlık hizmetlerinin sunulmasına ilişkin işlemler 5510 sayılı Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülür. Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülür.

Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.

Bu maddede yer alan kısa çalışma ödeneğinin süresini altı aya kadar uzatmaya ve işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.
Açıklar isek;
Bölgesel Kriz vardır.
Zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde başvurulacaktır.
3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği verilecektir.
İş Kur’a müracaat etmeleri gerekir.
Sendikaya da yazı ile haber verilir.
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır.
Hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülür.
Kısa çalışma ödeneğinin süresini altı aya kadar uzatmaya ve işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.
Bu konuda en kısa zamanda yasal düzenleme yapılarak gecikmeye uğrayan İşverenlerin Vergi,SGK ödemelerine,Esnaf Sanatkar Kredilerine,Bankalardan kullandıkları kredilerine karşı ödeme kolaylıkları sağlanması gerekiyor.
Umarım TBMM bu konuda önemli bir adım atılır.

 

(Kaynak: Alitezel.com | 18.09.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM