BASINDAN YAZILAR
186.Kuruluş Yılında Belediye Zabıtaları Mutsuz / Vedat İlki - MuhasebeTR

186.Kuruluş Yılında Belediye Zabıtaları Mutsuz / Vedat İlki

 Belediye Zabıta Memurları görevleri ile ilgili yetkileri 5393 sayılı Belediye Kanununda yer alan 51’inci Maddesine göre değerlendirilir.

51’inci Maddeye göre;

Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular.

Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır.

Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir.

Yönetmeliğe göre Belediye Zabıtası;

Belediye zabıta teşkilatı; 22/2/2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belediye meclisi kararı ile oluşturulur. Teşkilat oluşturulurken kaynakların etkili ve verimli kullanılması, zabıta hizmetlerinin kalitesinin artırılması, ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel istihdamının sağlanması gözetilir.

Beldenin nüfusu, fiziki ve coğrafi yapısı ile gelişme potansiyeli dikkate alınarak, zabıta teşkilatı için ihtiyaç duyulacak norm kadroya uygun olarak birimler kurulabilir.

Belediye zabıtası, hizmetin gereğine ve yoğunluğuna göre, imar, çevre, sağlık, trafik ve turizm gibi kısımlara ayrılabilir.

Belediye zabıtası, hizmetin özelliğine göre sabit, gezici veya toplu olarak görev yapar.

Belediye Zabıtası Çalışma Saatleri Ağırdır:

Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir. Belediye zabıta memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ancak, personel sayısı az olan zabıtalarda 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde düzenleme yapılabilir. 657 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi göz önünde bulundurularak ayrıca haftada bir gün ilave izin verilebilir. Fazla çalışma ücretleri ile ilgili olarak 5393 sayılı Kanunda yer alan hükümler uygulanır.

Görevleri:

Beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili görevleri;

Belediye sınırları içinde beldenin düzenini, belde halkının huzurunu ve sağlığını sağlayıp korumak,kanun ve yönetmelikleri uygulamak.

Belediye karar organları tarafından alınmış kararları, emir ve yasakları uygulamak ve sonuçlarını izlemek.

Cumhuriyet Bayramında iş yerlerinin kapalı kalması için gerekli uyarıları yapmak, tedbirleri almak, bayrak asılmasını sağlamak.

Kanunların belediyelere görev olarak verdiği takip, kontrol, izin ve yasaklayıcı hususları yerine getirmek.

Belediye cezaları ile ilgili olarak kanunlar uyarınca belediye meclisi ve encümeninin koymuş olduğu yasaklara aykırı hareket edenler hakkında gerekli işlemleri yapmak.

2/1/1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Kanununa göre belediyeden izin almadan çalışan işyerlerini kapatarak çalışmalarına engel olmak ve haklarında kanuni işlemleri yapmak.

 İmar ile ilgili görevleri;

Fen elemanlarıyla birlikte yapılacak yasal işlemleri yerine getirmek.

Sağlık ile ilgili görevleri;

Ruhsatsız olarak açılan veya ruhsata aykırı olarak işletilen işyerleriyle ilgili olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapmak.

Gayri sıhhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlı olup olmadığını denetlemek.

Ev, apartman ve her türlü işyerlerinin çöplerinin sokağa atılmasına mani olmak, çöp kutu ve atıklarının eşelenmesini önlemek.

Trafikle ilgili görevleri;

Yetkili organların kararı uyarınca belirlenen kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksilerin sayılarını, bilet ücret ve tarifeleri ile zaman ve güzergâhlarını denetlemek.

Yetkili organların kararı uyarınca tespit edilen durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerindeki araç park yerlerinde gereken denetimleri ve diğer iş ve işlemleri yapmak.

Yardım görevleri;

Beldenin yabancısı bulunan kimselere yardımcı olmak.

Savaş ve savaşa hazırlık gibi olağanüstü hallerde sivil savunma hizmetlerinin gerektirdiği ve kendisine verilen görevleri yerine getirmek.

Korunmaya ve bakıma muhtaç çocukları, özürlüleri, yaşlıları ve yardıma muhtaç kişileri tespit halinde sosyal hizmet kurumlarına bildirmek.

 

Belediye Zabıtasının kısaca görevlerini yukarıda özetlemiş olduk.Her yıl olduğu gibi bu yılda Zabıta Teşkilatı kuruluş  yıldönümleri kutlandı.

Zabıta Memurları da içinde bulundukları sıkıntıları da bizlerle paylaştılar.

Bizlerde onların bu sorunlarını kısacana köşemizde değerlendiriyoruz.

Belediyeler de zorlu bir görev maratonunda çalışan  zabıta memurları ekonomik, sosyal ve özlük hakları bakımından birçok sorunla karşı karşıya görevlerini yürütmektedirler.

7/24 gün esası ile çalışan Belediye Zabıta Memurları görev sırasında sıklıkla saldırıya uğrarlar.Bu saldırılar ile yaralanır.Bazı meslek mensupları ise malullük gibi sakat kalma riskinin yanında görevleri başında vefat edenlerde vardır.

Zabıta görevleri ve yetkileri ile o ilin yada ilçenin düzeninin sağlamak,sağlıklı üretim yapılmasını denetlemek belediye kanun ve yönetmeliklerini denetlemek ile yükümlüdürler.

Zabıta memurları Belediye Başkanları seçimle geldiği için bir nevi siyasi iradeye göre görevlerini yerine getirmekle zorlanmaktadır.

O halde Belediye zabıta çalışanları siyasi iradenin etkisinde kalmadan görev de yükselme ve terfi de objektif kriterle değerlendirilmek istiyorlar.

Kısacana siyasi iradenin üzerinden ellerini çekmesini bekliyorlar.

Polislere tanınan Fiili Hizmet Zammının kendilerine de verilmesini bekliyorlar.

Ağır olan haftalık çalışma saatlerinin adil bir biçimde düzenlenmesinden yanalar.

4/B çoğunlukla 4/C  ile görevlendirilen Belediye Zabıtalarının bu sınıfta yer almamaları gerekmektedir.

Yıllık izinlerini yaz aylarında kullanamamaktan şikayetçiler

Zabıta binalarının saldırılara karşı korumalı ve güvenlikli olmasını istiyorlar.

Eğitim ve spor merkezlerinin yetersizliği en büyük sorunları.

Sosyal Hakların yetersiz kalması.

Özetlersek;

186 Yıldönümünde Belediye Zabıtası;

Fiili Hizmet  Zammı Belediye Zabıtasına  verilmemiş ,tüm zabıta çalışanlarını olumsuz etkilemiştir. 

Sorunları tavan yapan belediyelerde her türlü olumsuzluğun üzerine zabıta personeli gönderilmektedir.Görevi gereği devamlı olarak vatandaş, seyyar satıcı, esnaf, gece kondu sahibi gibi kişilerle mücadele eden zabıta memurları saldırıya uğramakta, darp edilmekte, yaralanmakta hatta hayatlarını kaybetmektedir.

Zabıta Memurlarının can güvenliği her zaman tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Devletin görevi de Zabıta memurunun  can güvenliğini korumaya yönelik tedbirler almalıdır.

Norm kadro uygulamasında gerekli değişiklik yapılarak zabıta memurlarında yaşanan kademe-derece ilerlemesinin önündeki sınırlama kaldırılmalıdır.

Mesai ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilmelidir.

Özel Hizmet Zammı çalışmaları için hukuki düzenleme yapılmalıdır.

(Kaynak: Alitezel.com | 11.09.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM