Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı'nın hazırlandığını, taslağın yarınki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında sunulacağını açıkladı.
Bakan Şimşek, "Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz, beyanname veren mükellef sayısını artıracağız. Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamızsöz konusu" dedi.
Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun süredir çalışmaları süren yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı'nın hazır olduğunu bildirdi ve kanun hakkında önemli ipucları verdi. Taslağın yarın yapılacak EKK toplantısında sunulacağını, arkasından da ilave çalışma yapılması gerekiyorsa yapılacağını belirten Şimşek, ondan sonra konuyu Bakanlar Kurulu'na ve Meclis'e sevk etmeyi ümit ettiklerini söyledi. Bakan Şimşek, taslakla ilgili şu bilgileri verdi:
"Ne var burada? Birincisi tabii ki biz, gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştiriyoruz. Niye böyle bir şeye ihtiyaç var? Hemen hemen dünyanın iyi uygulamalarına baktığımız zaman birçok ülkesinde böyle bir durum söz konusu. Mevzuat çalışmasında bizim maksadımız kanunları basit, anlaşılabilir ve öngörülebilir bir hale getirmek. Bu çerçevede biz, 250 maddelik bir kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indiriyoruz. Yani şu anda kurumlar vergisi ve gelir vergisinebakarsanız geçici maddelerle birlikte yaklaşık 250 madde bulunuyor. Önemli bir konu biz istisnaları daraltacağız. Örnek olarak vereyim, diyelim ki futbolcular çok iyi para kazanıyorlar Süper Lig'de. Onların vergi oranı yüzde 15, örnek olarak diyorum. Ama siz diyelim ki bir şirketteüst düzey yöneticisiniz, siz de iyi maaş alıyorsunuz, sizin vergi oranınız yüzde 35'e kadar çıkıyor. Bu tür muafiyetler var. Bunların hepsini biz gözden geçiriyoruz. Yani 8-10 sayfayı kapsayan muafiyet ve istisnalar var. Bundan sonra yani halen vergi ödemeyen bazı kesimler veya az ödeyen bazı kesimlerin, artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek."
Bakan Şimşek, düzenleme ile yeni vergi getirilmeyeceğini, vergi oranlarıyla oynanmayacağını da vurguladı.
Mükellef sayısı artacak, adalet gelecek
Gelir vergi reformuyla vergideki adaletin iyileştirileceğini ifade eden Mehmet Şimşek, şu ana kadar beyanname vermeyen çok geniş kesimler bulunduğunu, taslak ile amaçlarının mükellef sayısının artırılması olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Tabii ki burada girişimcik, yatırımlar, tarımsal üretim ve istihdam başta olmak üzere ekonomiyi teşvik edecek yaklaşımlar üzerine gideceğiz. Cari açığı azaltmaya yönelik bir çaba olarak enerji tasarrufu teşvik edilecek" dedi.
Bir yandan mevzuatın sadeleştirileceğini ve öngörülebilirliğinin artırılacağını, bir yandan da idarenin, yani maliyenin elinin de güçlendirileceğini anlatan Şimşek, "Genel çerçeve şu, vergitabanını genişleteceğiz. Bu önemli bir konu. Beyanname veren mükellef sayısını artıracağız. Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamız söz konusu" diye konuştu.
2010 yılında bir toparlanma olduğunu, bunda Türkiye, Brezilya, Çin ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin payının büyük olduğunu anlatan Şimşek, fakat bu sene yavaş yavaş gelişmekte olan ülkelerin de bir momentum kaybına uğradığını, yani ekonomilerinin yavaşlamaya başladığını söyledi.
Dünyadaki bu momentum kaybına paralel olarak Türkiye'nin de yavaşlama sürecinde bulunduğunu kaydeden Şimşek, şu anda bütün dünyada emtia fiyatlarının arttığını, bunun daTürkiye için iyi bir durum olmadığını vurguladı. Türkiye'nin bu sene 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapacağına dikkati çeken Şimşek, bunun enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bakan Şimşek, global ekonominin daha fazla etkilenmemesi için emtia fiyatlarındakiartışın durması gerektiğine işaret etti.
Şimşek, büyümede yüzde 4'lük hedefin belki tutturulamayacağını kaydederek, "Yüzde 4'ün altında bir büyüme söz konusu şu anda" dedi.
Bütçe hedefleri tutmayacak
Bu sene Türkiye'nin büyümesinin ihracat ağırlı olarak gerçekleştiğini, iç talebin ise durma noktasında bulunduğunu anlatan Mehmet Şimşek, ihracat kanalıyla büyümenin vergi gelirini artırmadığını, aksine düşürdüğünü söyledi. Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağına işaret ederek, bunda memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz satmasının önemli payı olduğunu vurguladı. Memur maaş zamlarının bütçeye 4,5-5 milyar liralık ilave yük getirdiğini ifade eden Şimşek, büyük şehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesi gibi nedenlerle de ulaştırmadan çok ciddi bir yük geldiğini dile getirdi. Türkiye'de hala 48 yaşında kadınların, 49 yaşında da erkeklerin emekli olabildiğine işaret eden Şimşek, 2002 yılında 6,5 milyon kişi olan emekli sayısının bugün 10,1 milyon kişiye, 2002 yılında 16-17 milyar lira düzeyinde olan emekli ödemesinin de bugün 110 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
Şimşek, BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz sattığına ve bunun da BOTAŞ'ın KDV ödemeleriniolumsuz etkilediğine dikkati çekerek, özelleştirme performansının da hedeflerin altında kaldığını vurguladı.
Bakan Şimşek, "2013 yılı bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz" dedi.
Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve "bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını" söylediğini anlatan Şimşek, fakat birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini de kaydetti.
Bakan Şimşek, "Hala bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan, kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız" diyekonuştu.
Gayrimenkul alım ve kiralamalarına sıkı takip
Şu anda bütün internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını ve onları bir veri tabanına dönüştürdüklerini belirten Maliye Bakanı, şöyle konuştu:
"Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Maliye Bakanlığı'nda veri tabanına dönüştürüyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamahala göstereceğiz, ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır. Mesela biz 300 bin lüks araba satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demektir."
"Terör olmasaydı Doğu'ya yatırım artardı"
Doğu ve Güneydoğu insanının terörden çok rahatsızlık duyduğunu kaydeden Şimşek, terör örgütünün sadece güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef almadığını, yatırımları da hedef aldığını söyledi.
Şimşek, yeni teşvik sistemiyle sadece Batman'da 60 yatırımcının sırada beklediğini ifade ederek, "Aslında terör olayları olmasaydı Batıdan veya dünyadan birçok firma, Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım yapmak için yarışa girerdi. Şu anda da bir yarış var, ama terör olmasaydı çok daha ciddi olurdu" dedi.
Türkler, Kürtler, Araplar ve Çerkezlerin bin yıldır beraber yaşadığını dile getiren Şimşek, "Ortak noktamız o kadar çok ki... Yani kıblemiz aynı, Allah'ımız aynı, peygamberimiz aynı. İnancımız anlamında, birçok anlamda kültürel ortak noktalarımız var. Ortak tarihimiz var. Kenetlenmişiz, iç içeyiz, et ve kemik gibi" diye konuştu.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.09.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.