Öğretmen olarak görev yapıyorum. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde geçici görevlendirilmem halinde ek ders ücretinden yararlanabilir miyim?
M.A/ANKARA
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 16'ncı maddesinde; "Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her 6 ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren, haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir" hükmü yer almakta.
Onayda görev süresi belirtilmeli...
Yine aynı kararda "alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında, ders okutmak üzere diğer kurumlarda geçici görevlendirilmelerinin bu fıkra kapsamında değerlendirilmeyeceği hükmü de bulunmaktadır.
18 saate kadar ek ders ücreti... Öğretmenler,
görev yaptıkları eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamaları halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde geçici görevlendirildiklerinde, haftada 18 saate kadar ek ders ücreti alabilirler.
Vergi indirimden emekliyim.
Tekrar bir iş yerinde sigorta destek primiyle çalışabilir miyim? Muhammet GÜNGÖR
Vergi indiriminden faydalanıp emekli olanların, adlarına sosyal güvenlik destek primi yatırmak şartı ile çalışmaları mümkündür. Bu nedenle çalışmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.
Eski işyerimde 12 yıl çalıştım ve evlilik nedeniyle ayrıldım.
Kıdem tazminatı vermediler bende onları mahkemeye verdim. Bunun üzerine anlaşarak belli bir tazminat aldım. Şimdi yeniden bir işe girmek istiyorum. İşe girersem, eski patronum aldığım tazminatı geri alabilir mi? P.H.
İşveren size başka işte çalıştığınız için dava açarsa, mahkeme öncelikle olayın nedenini araştıracaktır. Eğer o işyerinden ayrıldıktan hemen sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlamışsanız burada mahkeme kötü niyete hükmederek tazminatın geri ödenmesine karar verebilir. Ancak aradan belirli bir süre geçmişse ve eşiniz işsiz kaldığı için çalışmak zorunda kaldığınızı ispatlarsanız, bu durumda mahkeme tazminatın geri ödenmesine karar vermez.
6 ay önce çalıştırdığım işyerimden arkadaşım, maaşının az olmas› ve zam yap›lmamas› gibi nedenlerden ötürü işten ayrılacağını belirtti.
Ben de dilekçeye vs. gerek duymadan çıkışını verdim.
Daha sonra ihbarını çekmiştim, sonra bu personelin bana dava açtığını öğrendim. Dava sebebi olarak "maaşına zam yapılmamasından dolayı işten ayrılması olarak" göstermiş. Ne yapmam gerekli sizce? Davada ne gibi sonuç çıkar?
İş kanununa göre, iş sözleşmesinde yıllık ücret artışı belirtilmemişse ve ücrette asgari ücretin üstündeyse, işçinin iş sözleşmesini fesh ederek tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır. Bayram günlerinde çalışmış ise zamlı ücret ödememişseniz bugünlere ilişkin zamlı ücretini talep edebilir.
Kullanmadığı yıllık izin hakkı varsa bunu da sizden alır.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 03.09.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.