BASINDAN YAZILAR
Emeklilik Sürecinde Yapılacaklar / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Emeklilik Sürecinde Yapılacaklar / Tahsin Sınav

 Yaşlılık sigortası, yaşın ilerlemesiyle oluşan çalışma gücü azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş sigorta koludur. Aktif çalışma hayatından çekilen sigortalıların gelir kaybı, yaşlılık sigortasıyla telafi edilir. Bu sigorta kolundan sağlanan yardımlar, yaşlılık aylığının bağlanması ve yaşlılık toptan ödemesinin yapılmasıdır. Bugün sadece yaşlılık aylığının bağlanması konusu hakkında bilgiler vereceğim.

Okuyucum Ahmet Camnalbur'un sorusu şöyledir: '1996 yılında emeklilik başvurusu yaptım. Müracaatımdan 11 ay sonra cevaben 2 gün erken başvuru yaptığım nedeniyle başvurum reddedildi. 1997 yılında tekrar başvurdum ve emekli oldum. Fakat son yılımın primi sayılmadığından düşük maaşla emekli oldum. Hukuken yapabileceğim bir hakkım var mı?'

Emeklilik başvurusunda hak kaybına uğramamak ve işlemleri çabuklaştırabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğim.

1.Hesaplarınıza göre emekli olmayı düşündüğünüz tarihten en az 6-7 ay önce bağlı olduğunuz SGK Merkez Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak ve 'tahsise hazırlık dilekçesi' vererek dosyanızdaki bilgileri kontrol ettirmelisiniz. Bu yolla hangi tarihte emekli olacağınızı ve emekli olmak için hangi yaşı bekleyeceğinizi, kaç gün daha prim ödeyeceğinizi öğrenirsiniz.

2.Başka kurumlarda (SSK-Bağ-Kur, Emekli Sandığı-Banka Sandıkları gibi) hizmetiniz varsa bu hizmetlerinizin birleştirilmesi için hizmetlerinizi birleştirme dilekçesi vermelisiniz.

3.Daha önce Bağ-Kur hizmetiniz varsa, borcunuzun bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Borcunuz varsa ödeyiniz. Bağ-Kur kapanışını yapmamış ise önce kapanış dilekçesi verip sonrasında borç kontrolü yapınız.

3.Emeklilik başvurusunu 'tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi' ile yapınız.

4.Emeklilik başvurusu yaptığınız gün içinde işten çıkmış olmanız gerekmektedir. İşten çıkıp emeklilik başvurusu yaptığınız günün ertesinde SGDP'ye tabi çalışmanız mümkündür. Yeter ki emekli olma şartlarını sağlamış olun. Örneğin: 16 Eylül tarihi itibariyle emekli olma şartlarını sağlayacak olan sigortalı, eğer 16 Eylül'de emekliliğe başvuracaksa 16.09.2012 tarihinde işten çıkış bildirgesini almalıdır ve emekliliğe başvurmalıdır. Çalışmayı sürdürecekse 17.09.2012 günü işe başlama tarihli işe giriş bildirgesi verilmelidir.

5.Emekli maaşları başvuruyu takip eden aybaşından itibaren başlamaktadır. İşverenin aynı ayda kişi adına 2 ayrı belge türlü APHB vermemesi için çalışmayı emekli olduktan sonra da sürdürecekler ayın son günü işten çıkmalı, takip eden diğer ayın ilk günü için işe giriş bildirgesi vermelidir. Bu işlem işverenler için yararlıdır. Yoksa ayın 16'sında işten çıkıp aynı gün emeklilik dilekçesi verip takip eden gün olan 16'sında da SGDP'ne tabi işe giriş bildirgesi vermenin bir mahzuru olmaz.

6.SSK şartlarından emeklilik başvuruları yapılacak SGK Merkezleri sigortalının işlem gördüğü son işyerine göre belirlenir. Buna göre, son çalışması hangi SGM'ye bağlı yapılmışsa, elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla tahsis beyan ve taahhüt belgesi ile başvurmalıdır.

7.Ayın son günü cumartesi ya da pazar gününe denk gelirse en geç ayın son gününde işten ayrılmak ve ayın ilk iş günü başvurmak koşuluyla aylık başlangıç tarihi başvurulan ayın ilk günü olmaktadır. Örnek: 31 Mart 2012 tarihi Cumartesi gününe rastlarsa; En geç 31 Mart 2012 tarihinde işten çıkmak ve en geç 2 Nisan 2012 tarihinde başvurmak koşuluyla emeklilik başvurusu sanki Mart ayında yapılmış gibi değerlendirilir ve kişiye 1 Nisan 2012 tarihinden geçerli olmak üzere maaş bağlanır.

8.Tahsis beyan ve taahhüt belgesi mutlaka eksiksiz doldurulmalıdır. '4-Tahsis Talep Çeşidi' Bölümüne: 'Yaşlılık Aylığı' yazılmalıdır. İlk maaşı çektikten sonra e-devlet şifresiyle banka değişikliği yapılabilir.

9.Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt belgesi bölümüne cep telefon no yazınız. Bu bölüme cep telefonu yazanlar emeklilik müracaatının ne aşamada olduğunu şu adresten takip edebilmektedir: http://uygulama.istanbulsgk.gov.tr/emekliliktakip/takip.aspx

10.Emekliliğe müracaat ettiği tarihte Bağ-Kur borcu olanlara maaş bağlanmamakta, borç ödenince de aylık başlangıç tarihi müracaatı takip eden aybaşı değil borcun ödendiği aybaşı olmaktadır.

11.Daha önce borçlanma yapmış iseniz ödeme makbuzunu mutlaka borçlanma yaptığınız yere teslim ediniz.

12.Yurtdışı borçlanması yapanlar, mutlaka 3201-Beyan Taahhüt Belgesi'ni eksiksiz doldurmalı ve Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesine eklemelidir.

13.Ltd. Şirket ortaklığı olan ya da vergi faaliyeti devam edenler yada A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi olanların maaşlarından %15 SGDP kesileceği bilinmelidir.

14. Ltd. Şirket ortaklığı olan ya da vergi faaliyeti devam edenler ya da A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olanlar 13. bölümdeki TİCARİ/TARIM FAALİYETİNE DEVAM EDECEK Mİ? Sorusu karşılığına evet yazmalıdır.

Kısacası, emeklilik başvurusunun belirtildiği gibi projelendirerek yürütmek yararlı olacaktır. Maaş durumu hakkında tereddüdü olanlar, belgelendirerek SGK'ya dilekçe vermelidirler.

(Kaynak: Yeni Şafak | 03.09.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM