Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından yapılan ‘Dakika Dakika Suç Sicilimiz araştırmasına göre, 2006 yılının dokuz ayında 354bin 269’u mala karşı, 244 bin119’u şahsa karşı olmak üzere toplam 598 bin 388 suç olayı yaşandı. Buna göre; Türkiye geneli polis sorumluluk alanında meydana gelen şahsa ve mala karşı işlenen asayiş olaylarından yaptığı hesaplamaya göre, her 39 saniyede bir suç işlenmiş. Her 18 dakikada bir yankesicilik, her 41 dakikada bir de kapkaç olayı yaşanmış. Yine her dört dakikada bir yaralama ve darp, dört saatte de bir cinayet işlenmiş, bu dokuz ay içinde 23.007 oto hırsızlığı kayıtlara girmiş, her 17 dakikada bir otomobil çalınmış. Yani, polisimizin suçla mücadele ve suçu önlemede pek başarılı olamadığı anlaşılıyor.
İnsanı hüzne ve isyana boğan bu istatistikler Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınmış resmi kayıtlara göre düzenlenmiş. Yani, mağdurların başvuruda bulunmadığı olaylar kayıtlarda yer almıyor. Bir de bunlar eklendiğinde, sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum. Suç istatistiklerindeki artışın nedenleri emniyet yetkilileri tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Asayiş ve güvenlik dışında, trafik kurallarına uyulmasını sağlamak ve uymayanlara ceza uygulamak da polisin görevlerinden biri. Ancak, burada amaç sürücülere trafik para cezası uygulamak ve devlet bütçesine katkıda bulunmak değil. Bilakis trafik polisinin asıl görevi trafikte tehlikeli davranışlardan kaynaklanacak muhtemel kazaları önlemek ve trafik kuralları konusunda toplumu eğitmektir.
Son zamanlarda, gazete ve televizyonlarda neredeyse her gün traji komik bir trafik para cezasına rastlamaya başladık. 7 Şubat 2007 tarihli gazeteniz star’da da bir vatandaşa motosikletinin trafiğe çıkmasından 15 gün öncesine ait bir trafik para cezası tebliğ edildiğine ilişkin bir haber yer alıyordu. İşin tadı iyice kaçmaya başladı, adeta trafik cezaları amacından saptırılmış durumda.
27 ocak cumartesi günü gazeteye gelirken kısa bir süreliğine (tüm araçlar gibi) park yasağı uyarısı olmayan ve trafiğe de engel teşkil etmeyen yan yola bıraktım. Ancak, ben dönünceye kadar aracım çekilmiş. Ne yapalım, hata yapmış isek cezasını öderiz, gazete çıkışında akşam aracımı çekildiği yerden aldım. Ancak, hemen 10 gün sonra da park yasağına ilişkin trafik cezalarını aldım. Buna göre; önce saat 12.04’te bir ceza uygulanmış, daha kalemin mürekkebi kurumadan, altı dakika sonra da saat 12.10’da da ikinci bir trafik cezası uygulanmış. Her iki Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağında yer alan açıklamalar birbirinden farklı, aynı yerdeki araç için bir trafik polisi Şirinevler yazmış, diğeri ise Yenibosna. Bir araç aynı anda iki farklı yerde nasıl olabiliyor anlamak mümkün değil. Yok eğer aynı yeri farklı adres olarak yazmış iseler, hukukun genel kuralı olan bir suç için bir defa ceza uygulanacağı ilkesi nerede kaldı.
Trafik cezalarına itiraz nasıl yapılacak?
Gönderilen Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağında ne cezaya nasıl itiraz edilebileceği, ne de peşin ödeme indiriminden bahsediyor. Eğer mevzuatı bilmiyorsanız mahkemeye itiraz süresini kaçırdığınız gibi, peşin ödeme indiriminden de faydalanamıyorsunuz. Oysa, Kabahatler Kanunu’na göre, idari yaptırım kararının 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgili kişiye tebliğ edilmesi ve tebligat metninde bu karara karşı başvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Trafik para cezasının 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde yüzde 25 oranında indirim uygulanıyor. Haksız yere uygulanan trafik para cezaları için kararın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine dava açılması gerekiyor. Ayrıca, kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının, ilk taksidinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesi de mümkün.
2007’de trafik cezaları can yakacak
2007 yılı bütçesinde toplam 3.216.642.000 YTL para cezası geliri bekleniyor. Bu tutarın içerisinde 255.556.000 YTL’si Trafik Para Cezalarından elde edilmesi öngörülmüş. Ancak, burada mutlaka tutturulması gereken bir bütçe hedefi sözkonusu değil. Yani, trafik polislerinin mutlaka bu kadar ceza yazması gerekmiyor, bu sadece gelir toplanması için öngörülmüş bir tutar. Ben yazdım ama, bir kez de Şükrü Kızılot hocamdan bütçede yer alan tutar kadar trafik para cezası kesilmesi zorunluluğu olmadığını, trafik polisinin bütçeye katkı yapmak gibi bir görevinin bulunmadığını köşesinde açıklamasını rica edeceğim.
(Kaynak: Star Gazetesi | 14.02.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.