BASINDAN YAZILAR
İşe Giriş Bildirgesinin SGK'ya Verilmesi / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

İşe Giriş Bildirgesinin SGK'ya Verilmesi / Tahsin Sınav

 İşe giriş bildirgesi, sosyal güvenlik sisteminin temelini oluşturan belgedir. Bu belge verilmeden bir işte çalıştırılan işçi, sigortasızdır. Diğer bir ifadeyle işe giriş bildirgesi, kayıtdışı istihdamın panzehiridir. Bir sosyal güvenlik sisteminin aktüeryasının sağlamlığı, emekli yani pasif sigortalı başına düşen çalışan yani aktif sigortalı sayısının en az 3 ya da 4 sigortalıya ulaşmasıyla ölçülmektedir. SGK da aktif-pasif oranını 2'den aşağı düşürmeme gayreti içerisinde. Tabii ki bu sürecin aleti olan işe giriş bildirgesinin işe giren her işçi için verilmesinin sağlanmasıdır. Ve bunun için ilâve istihdam teşvikleri düzenlenmiş bulunuyor. Buna göre işe giriş bildirgesi verilmemiş işçi kalmamalıdır. Başbakanlığın kayıtdışılığa karşı yürüttüğü politikanın da hedefi budur. Gelişmiş Türkiye, ancak bu ilkenin başarılı uygulamasıyla teşkil edilebilir. Ve işverenlerin sigortasız işçi çalıştırmaması hususunda istihdam teşvikleri başarılı olmuştur.

Bildirgenin e-Sigorta yoluyla verilmesi

4/a sigortalıları çalıştıran işverenlerden APHB - aylık prim ve hizmet belgesini e-Sigorta kanalıyla göndermekle yükümlü olanlar,

- Sigortalı tekrar işe giriş bildirgesini 01.11.2008 tarihinden itibaren,

- Sigortalı ilk işe giriş bildirgesini ise 01.12.2008 tarihinden itibaren,

e-Sigorta yoluyla da göndermekle yükümlü tutulmuşlardır.

SGK'nın 10.07.2009 tarihli ve 2009/92 sayılı Genelgesi'yle çalıştırılan sigortalı sayısı üzerinde durulmaksızın; özel nitelikteki işyerlerinde 01.10.2009 tarihinden, resmi nitelikteki işyerlerinde ise 15.10.2009 tarihinden itibaren işe alınan sigortalıların ilk ve tekrar sigortalı işe giriş bildirgelerinin e-Sigorta kanalıyla kuruma gönderilmesi zorunlu tutulmuş olup, belgeler yasal süresinde kâğıt ortamında verilse dahi 5510 sayılı Kanun'un 102'nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi uyarınca İPC -idari para cezası- uygulanmaktadır.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin e-Sigorta yoluyla verilmesi halinde işverenler bilgisayarlarından alacakları kurumca üretilmiş barkod numaralı çıktıların bir nüshasını sigortalıya verecek, diğer nüshasını da sigortalının dosyasında saklayacaklardır. Kurumca e-Sigorta yoluyla gelen sigortalı işe giriş bildirgeleri için herhangi bir dosya açılmayacak, ancak sigortalının Kuruma yazılı başvurması ya da diğer kurum ve kuruluşlarla sigortalı hakkında yazışma yapılması halinde barkod numaralı sigortalı işe giriş bildirgesi alınarak sicil dosyası açılıp tüm bilgi ve belgeler bu dosyada muhafaza edilecektir.

İşverenler sigortalı işe giriş bildirgesinin meslek adı ve kodu, 2821 sayılı Kanun gereğince belirlenen görev kodu, ÇSGB iş kolu, sigortalıların 4857 sayılı Kanun'un 13 ve 14 üncü maddelerine göre çalışıp çalışmadığı, aynı kanunun 30'uncu maddesine göre özürlü ve eski hükümlü olup olmadığı alanı ile sigortalının adresini her zaman, sigortalının işe başladığı tarih ve sigortalılık kodu değişikliği ya da söz konusu bildirgenin iptali işverenler tarafından aynı gün içinde e-Sigorta yoluyla yapılabilecektir.

Bildirgenin kâğıt ortamında verilmesi

Sigortalı işe giriş bildirgesinin kâğıt ortamında kuruma verilmesi halinde bildirge üç nüsha olarak düzenlenecektir. Kurum evrak kaydından geçen bildirgenin bir nüshası sigortalıya verilmek, diğer nüshası ise sigortalının dosyasında saklanmak üzere işverene verilecektir. Kurumda kalan nüshaya göre sigortalının tescil işlemi tamamlandıktan sonra, sicil dosyası açılarak arşivde muhafaza edilecektir. Sigortalının daha önce açılmış bir dosyası varsa tescil işlemi sonuçlandırılan tekrar sigortalı işe giriş bildirgeleri bu dosyalara konulacaktır.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (SSİY)'nin 124'üncü maddesi gereğince adi posta veya kargo ile veya kuruma doğrudan yapılan başvuru ve bildirimlerde, başvuru veya bildirimin kurumun gelen evrak kayıtlarına intikal tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi yolu ile yapılan başvuru ve bildirimlerde ise başvuru veya bildirimin postaya verildiği tarih başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilecektir.

Yasal süresinde verilmeyen işe giriş bildirgeleri

5510 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinde öngörülen sigortalı işe giriş bildirgesini kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenler veya kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde, anılan ortamda göndermeyenler veya kanunda belirtilen süre içinde kuruma vermeyenler hakkında sözkonusu kanunun 102'nci maddesi gereğince idari para cezası (İPC) uygulanmaktadır. Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bildirge, resmi tatili izleyen ilk işgünü içinde kuruma verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılmaktadır.

Kısaca belirtelim ki, işverenlerin işe giriş bildirgesi SGK'ya verilmemiş sigortasız işçi çalıştırmamasının sağlanması hususunda başarılı olan istihdam teşviklerinin sürdürülmesinin yararlı olacağında kuşku yoktur.

(Kaynak: Yeni Şafak | 27.08.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM