1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu konut kiraları konusunda önemli düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeye göre aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hakimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilecek.Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması halinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorunda olacak(349.md). Konut olarak kullanılan bir dairenin eşlerden birisinin rızası olmadan boşaltılmaması/kira sözleşmenin fesh edilmemesi düzenlemesi aile birliğini korumaya yöneliktir.
Ev sahiplerinin çeşitli nedenlerle kiracıları evden çıkarmak istemeleri halinde kiracı eşlerden her ikisininde onayını almaları gerekiyor. Örneğin sözleşmenin tarafı evin hanımı ise erkeğin, sözleşmenin tarafı erkek ise evin hanımının ev sahibi tarafından ayrı ayrı onaylarının alınması gerekiyor.
Kira sözleşmesini kiracı olan eşlerden birisi fesh etmek istiyorsa diğer eşin onayını alması gerekiyor. Kira sözleşmesini fesh etmek isteyen eş, fesh etmeyi kabul etmeyen diğer eş aleyhine bu durum hakkında karar verilmesi için mahkemeye başvurması gerekiyor. Kirada oturan eşlere bizden hatırlatması siz siz olun eşinizden habersiz kira sözleşmesini fesh etmeyin. Aksi halde fesih geçersiz olur.
Okur sorularına cevaplar
Asgari geçim indirimi asgari ücrete dahil mi?
Soru: Asgari geçim indirimi asgari ücrete dahil midir?O.Aydın
Cevap: Asgari geçim indirimi uygulamasının amacı işçinin ödemesi gereken vergiyi devletin belirli koşullar altında işçiye iade etmek suretiyle işçinin net maaşında artış sağlamaktır. Asgari geçim indirimi işçinin brüt maaşını etkilemez. İşçinin net maaşında artış sağlar. Sayın Aydın, asgari geçim indirimi asgari ücrete dahildir.
İşe iade süresi
Soru: Bir işyerinde 5 yıldan beri çalışıyorum. İşverenim beni 10 gün önce ihbar ve kıdem tazminatımı ödeyerek işten çıkardı. İşyerimizde yaklaşık 60 kişi çalışıyor. İşe iade edilmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? İşsizlik sigortası alabilir miyim? N.Özcan
Cevap: Sayın Özcan, işe iade davası açabilmek için 20 gününüz bulunuyor. 20 gün içerisinde iş mahkemesine dava açmanız gerekmektedir. İşsizlik sigortası alabilmek için bulunduğunuz yerin çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.
İşsizlik sigortasına hak kazanma koşulları
Soru: Bir lokantada garson olarak 4 yıl kesintisiz çalıştım. Başka bir çalışmamda yok. Patronum tazminatımı vererek bir hafta önce beni işten çıkardı. İşsizlik sigortası alabilmem için neler gerekiyor?A.Kazım
Cevap: iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
' 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
' 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
' 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, Süre ile işsizlik ödeneği ödeniyor. Sayın Kazım, sizin koşullarınızda mevzuatta belirtilen koşullara uygun. İşsizlik sigortası alabilmek için çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne başvurunuz.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 27.08.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.