Bu hafta yayınlanan iki temel ekonomik veriye göre Türkiye'de olumlu gidişin devam ettiği görülüyor.
Önce ilk yarıyıl ödemeler dengesi istatistikleri açıklandı. Cari açıkta önemli bir iyileşme olmaya başladığı görüldü. Hatta cari açığın bu gidişle yılı öngörülen seviyenin altında bile kapatabilme ihtimali belirdi.
Çarşamba günü de mayıs ayı işsizlik verileri açıklandı. İşsizlik göstergesindeki iyileşme daha da olumlu geldi.
İşsizlik oranları 2008'de başlayan dünya ekonomik krizinin arkasından Şubat 2009'da %16,1'e kadar yükselmişti.
Mayıs 2012'de gelinen oran ise neredeyse o rakamın yarı yarıya azaldığını gösteriyor. Rakam %8,2 oldu. Bu oran geçen yıl mayıs ayında %9,4 idi. Yani bir yılda işsizlik oranımızda 1,4 puan iyileşme gerçekleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış göstergede durum
TÜİK 2010 yılından itibaren mevsim etkilerinden arındırılarak işsizlik göstergelerini yayınlamaktadır. Buna göre bir önceki yıl aynı ayda %10,2 olan işsizlik oranı %9'a gerilemiş durumda. Bu göstergeye göre işsizlik oranımızda yılbaşından bu yana %9'la bir yerinde sayma durumu gözlemleniyor. Aslında bu da olumsuz sayılmamalıdır. Zira ekonomideki yumuşak inişe ve büyüme oranındaki önemli geri gelişe rağmen işsiz sayımızın artmaması aksine azalma eğiliminde olması önemlidir.
İşsizlik oranımızda sürekli iyileşme sağlanabilmesi için Türkiye'nin %5'lik ortalama bir büyümeyi yapısal kılmasının gereği zaten öteden beri söylenegelen bir gerçektir. Fakat mayıs ayı işsizlik oranları ile bir anlamda %4 civarında bir büyüme ile işsizlik oranında az da olsa iyileşme sağlanabildiği, en azından artış olmadığı görülmektedir.
Beklentilerde iyileşme var
Bu noktada bilinen ama tekrar hatırlanılmasında yarar olan bir temel gerçeği tekrarlayalım. Ekonomik gidiş geleceğe yönelik beklentilerden önemli ölçüde etkilenir. Bir anlamda yönü, geleceğe yönelik beklentilerdeki iyileşme veya kötüleşme belirler. Beklentilerin etkisi tüm ekonomik verilerde görülür.
TÜİK tarafından iki istatistiki veri daha yayınlandı. Bunlardan birincisi genel ekonomik durum, bir diğeri iş bulma olanakları istatistiği. Her iki göstergede de nisan ayı sonrasındaki dönemde bir iyiye gidiş, yani beklentilerin olumluya dönmesi durumu söz konusudur. Genel ekonomik durumla ilgili beklentide nisan-temmuz arasında yaklaşık 3 puan iyileşme söz konusudur. Nisanda %89,8 olan gösterge temmuzda %92,5'e yükselmiştir. İş bulma olanakları göstergesinde de mayıs ve temmuz aylarında iyileşme söz konusudur.
Bu göstergeler ışığında, Türkiye'de geleceğe ilişkin beklentilerde olumluya dönüş eğilimi olduğunu, bunun özellikle ülkemizi yakından ilgilendiren Suriye meselesi gibi konularda netleşme sağlandıkça daha da hızlanacağını söylemek kehanet olmayacaktır.
Üstelik artık herkes cari açıkta mevcut oranların önemli ölçüde iyileştirilebilmesi için yapısal dönüşüm anlamında orta ve uzun vadeli bir dönemin gerekliliğinde hemfikirdir. Bunu ister üretimde maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak, ister marka ve innovasyon, ister enerjide daha fazla kendine yeterlilik olarak söyleyin sonuçta bunların tümü olmazsa olmaz gerekliliklerimizdir. Zaten yeni teşvik sisteminin temel amacı da bu hamleleri yapabilmeyi sağlamaktır. Yeter ki kolay gaza gelip tedbiri ve işin gereği olan gayreti elden bırakmayalım.
Her gününüzün bir öncekinden daha güzel olması dileklerimle...
Ramazan Bayramınız kutlu olsun...
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.08.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.