Türkiye nüfusunun tamamı 1 Ocak 2012 itibarıyla Genel Sağlık Sigortalı (GSS) kapsamına girecek.
Aslında nüfusun tamamına yakını zaten GSS'li olmuştu. Ancak iki kesim var ki bunlar henüz kapsama alınmadı. Bunlardan birinci grup, Türkiye'de oturma izni almış ve kendi ülkesinden sigortalı olmayan yabancılar. Bu kişiler 31 Aralığa kadar GSS bildirgesiyle SGK'ya başvuracaklar ve gelir durumlarına göre aylık 33 ile 200 lira arasında prim ödeyecekler.
31 Aralığa kadar SGK'ya başvurması gereken bir diğer grup iseçalışmayan, SGK'dan gelir-aylık almayan, eşi veya anne-babası üzerinden hak sahibi olmayan ve 18 yaşını doldurmuş vatandaşlardan oluşuyor. Bu kişilerden aylık aile içi kişi başı geliri 279 liranın üzerinde olanlar, yine gelir düzeyine bağlı olarak 33-200 lira arasında GSS primi ödeyecekler. Fakat aylık gelirlerinin 279 liranın altında olduğunu belgelerlerse, prim ödemeden sağlık yardımlarını alabilecekler.
Her iki gruba kimlerin girdiğini birer örnekle netleştirmiş olalım. Bir Alman vatandaşı olarak Türkiye'ye geldiniz ve oturma izniyle ikamet ediyorsunuz. Türkiye'de sigortalı olarak çalışmıyorsanız, ikametinizin üzerinden bir yıl geçtiyse ve Almanya'dan da sağlık güvenceniz bulunmuyorsa, 31 Aralığa kadar GSS'li olmanız gerekiyor.
Bir diğer örneğimiz ikinci grup için; üniversiteyi bitirdiniz, 23 yaşınızdasınız, ailenizle birlikte yaşıyorsunuz ve aynı zamanda iş arıyorsunuz. Öğrencilik bittiği için, 18 yaş geçtiği için ve henüz iş bulamadığınız için ne kendi sigortanızla ne de anne-baba üzerinden sağlık yardımı alamazsınız. Bu durumda sizin de yıl sonuna kadar SGK'ya gidip GSS'ye başvurmanız gerekiyor. Aksi halde SGK sizi otomatik olarak GSS'li sayacak ve prim borcunuz işlemeye başlayacak.
Babanız 3.600 günü doldurmalı
Soru: Sadettin Bey, babam 1954 doğumlu. Kendisi 1985 yılında iki ay Bağ-Kur'lu olmuş ve bundan dolayı 216 lira borcu var. Sonra 1 Temmuz 1990 ile 15 Mart 1993 yılları arasında yine Bağ-Kur'lu olmuş. Başkaca herhangi bir çalışması bulunmuyor. Geçmiş yıllardaki kayıtların bir faydası olur mu? Babam için en kısa yoldan emeklilik formülü hangisidir? Erkan S.
Cevap: Erkan Bey, babanızın yaklaşık üç yıllık Bağ-Kur hizmeti var. Muhtemelen kendisi 20 ay da askerlik yapmıştır. Bu askerlik süresini de borçlandıktan sonra, bir işyerinden SSK'lı olarak prim gününü 3.600 güne (10 yıl) tamamlarsa emekli olabilir. Emekli olabilmesi için en kısa formül budur.
Yedek subaylar da borçlanma yapabilir
Soru: Sadettin Bey, ben askerliğimiz yedek subay olarak yaptım. Yedek subaylığın dört ayı hazırlık okulunda, kalanı ise yedek subay olarak geçti. Ben askerlik borçlanması yapmak istediğimde bu sürenin tamamını mı borçlanacağım yoksa hazırlıkta geçen süreyi mi? Yedek subaylık süresi emeklilikte nasıl değerlendiriliyor? R. Ural
Cevap: Değerli okurum, askerliğini yedek subay olarak yapanlar, sadece hazırlık okulunda geçen süreyi borçlanabilirler. Hazırlık okulundan sonraki yedek subaylık süresi zaten Emekli Sandığı kapsamında hizmet olarak değerlendirilir. Emeklilik tarihiniz geldiğinde, hizmet birleştirmesi yapılırken yedek subaylık hizmetiniz diğer çalışmalarınıza eklenir. Dilerseniz hazırlık okulunda geçen ve hizmetten sayılmayan dört aylık süreyi borçlanabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.08.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.