Çalışan annelerin çocuklarının kreş ücretinin devlet tarafından ödenmesi konusunda çalışma yapıldığını kamuoyuna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin tarafından duyuruldu. Bu konuyu biz bundan yaklaşık üç yıl önce dile getirmiştik. Demiştim ki kadınların çalışma hayatında istenilen düzeyde yer alabilmesi için aile ve sosyal yardım sigortası adı altında bir sigorta kolu oluşturulmalıdır. Böylece özel sektörde çalışan ve küçük çocuğu olan kadınlar çocuklarına bakmak için işi bırakmak zorunda kalmayacak veya yeni bir iş bulduğunda işbaşı yapmak için tereddüt yaşamayacaktır(Bakınız. Kadın İstihdamı ve Yapılması Gerekenler, Radikal 03.03.2009) Bu yazımızda; aşağıdaki hususları dile getirmiştik.
Aile ve sosyal yardım sigortasının oluşturulması
Özel sektörde çalışan kadınların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı amacıyla kreş veya bakıcı parası ödememek için işten ayrılarak çocuklarına kendileri bakmaktadır. Özellikle ücretleri düşük olan kadın işçiler doğumdan sonra işe devam etmeleri durumunda kazandıkları ücretlerin büyük bir kısmını bakıcı veya kreşlere ödemek durumunda kalmaktadırlar. Hal böyle olunca kadın yönünden çalışmamak daha kazançlı bir duruma gelmiş olmaktadır. İşte bu olumsuz durumu giderebilmek için doğum yapan kadının çocuğunun kreş veya bakıcı ücreti, aile ve sosyal yardım sigorta kolundan devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Bu sigorta kolu kadınların küçük çocuklarının bakımlarının sağlanması için işten ayrılmalarını önleyecektir. Bu nedenle aile ve sosyal yardım sigortası adı altında bir sigorta kolu ihdas edilmesi gerekiyor.
Üç yıl önce dile getirmiş olduğum bu konuların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin tarafından kamuoyuna açıklanması ve bu konuda bir düzenleme yapılacak olması bizi mutlu etti.
Kadınlarımızın çalışma hayatında daha çok yer almasını istiyorsak bu düzenlemelerin zaman geçirilmeden yapılması gerekiyor. Ayrıca işçilerin doğum izinlerinin süre ve kullanma biçimleri yönünden yeniden düzenlenmesinde de fayda var.
Okur sorularına cevaplar
Ücreti kesilen işçinin sigorta primi
Soru: İşçiye ücret kesme cezası verildiğinde ücretinden sigorta primi kesilecek mi? İ.Çitgez
Cevap: Sayın Çitgez, işçiye ücret kesme cezası verildiğinde işçinin ücretinden sigorta primi, işsizlik sigortası primi, gelir ve damga vergisi kesilir. İşçiye ödenmesi gereken net ücret Çalışma ve Sosyal Bakanlığının belirlediği banka hesabına yatırılır.
Yıllık izin kullanan işçinin imzası alınmalı mı?
Soru:Eczane işyerimde bir işçi çalıştırıyorum. İşçimden senelik izinlerini kullandığına dair imza almam gerekiyor mu? A. Türeli
Cevap:Sayın Türeli, yıllık izin kullanan işçinin izin defteri yada başka bir belgeye imzasının alınması gerekiyor. Aksi halde izin kullandığını ispat etmeniz zor olabilir.
Yurtdışı borçlanması ile emeklilik
Soru: 02.08.1970 doğumlu bayanım. Türkiye'de sigorta başlangıcım 01.09.1989 olup, 1989-1991 yılları arasında toplam prim ödeme gün sayım 447 gündür. 1998 yılında evlenerek Almanya'ya gittim. Almanya'da herhangi bir çalışmışlığım yok, ev hanımıyım.Ne kadarlık bir süre Yurtdışı borçlanması yaparak ne zaman ve hangi kurumdan emekli olabilirim? Z.Doğangüzel
Cevap:Sayın Doğangüzel, Türkiye'deki en son sigortalılığınız eski SSK(yeni 4/a'lı) olduğundan SSK'lı olarak borçlanmanız değerlendirilir. Emekli olabilmeniz için 20 yıl sigortalılık süresi 46 yaş ve 5375 gün prim ödeme koşullarına tabisiniz. 447 gün prim ödemeniz var buna ilave olarak 4928 günü borçlandığınız takdirde 46 yaşında emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 06.08.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.