BASINDAN YAZILAR
Yurt Dışı Borçlanması Yapacakların Emeklilik Yaşı - MuhasebeTR

Yurt Dışı Borçlanması Yapacakların Emeklilik Yaşı

 Bu haftaki köşe yazımızda, yurt dışı borçlanması yaparak Türkiye’den emekli olacak kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilik yaşlarının nasıl belirlendiğini açıklamaya çalışacağız.

Türkiye’de hiç hizmeti (Bağ-Kur’lu veya SSK’lı çalışması) olmayanlardan yurt dışı borçlanması yapanların emeklilik yaşları, yurt dışı borçlanma tutarını tam olarak ödedikleri tarihten borçlandıkları süre kadar geriye doğru götürülmek suretiyle belirlenmektedir. Türkiye’de hiç hizmeti olmayanlar, 5510 sayılı yasa kapsamında 4/b sigortalılık statüsü (Bağ-Kur) şartlarında emekli olmaktadırlar. 
Türkiye’de sigortalılığı veya hizmeti olan bir kişinin ise emeklilik yaşı, yurt dışı borçlanması için SGK’ya talepte bulunduğu tarihten önceki son sigortalılık statüsü (4/a-SSK, 4/b-Bağ-Kur ve 4/c-Emekli Sandığı) hangisiyse, emeklilik yaşı o sigortalılık statüsüne göre belirlenmektedir. Bu bakımdan, bizim okurlara tavsiyemiz SSK şartlarında emeklilik, bağlanacak aylık miktarı ve erken emekli olma bakımından daha avantajlı olduğu için, yurt dışı borçlanması yapmadan birkaç gün önce Türkiye’de birkaç günlük 4/a sigortalısı (SSK) olmalarını önemle tavsiye ediyoruz. 
Eğer borçlanma yapacak kişinin borçlanacağı süreye ait devreler Türkiye’deki SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı kapsamındaki çalışma tarihlerinden önce ise, sigortalılığın başlangıç tarihi borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmekte ve emeklilik yaşı buna göre tesbit edilmektedir. Borçlanma yapacak kişinin yurt dışında çalıştığı süreler, Türkiye’deki sigortalı çalışmalarından sonraysa, sigortalılık başlangıç tarihi geriye gitmemekte ve kişinin emeklilik yaşı Türkiye’deki sigortalı çalışma başlangıcına göre tesbit edilmektedir.

Emekli belediye başkan yardımcılarının durumu

Devlet memurluğundan emekli olan bir kişi, belediye meclis üyesi seçilip belediye meclis üyeleri arasından belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilirse, bu kişinin emekli aylığının tamamen kesilmesine veya emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. 
Devlet memurluğundan emekli olan bir kişi, açıktan atama suretiyle kadrolu olarak belediye başkan yardımcısı olursa, bu kişi emeklilikten sonra devlet memuru olduğu için, 5335 sayılı yasanın 30'uncu maddesi gereği, emekli aylığı kesilmeden, kadrolu olarak belediye başkan yardımcılığı görevinde bulunamaz. 
SSK (yeni adıyla 4/a sigortalılığı) veya Bağ-Kur kapsamından (yeni adıyla 4/b sigortalılığı) emekli olup da, belediye meclis üyeleri arasından belediye başkan yardımcısı olarak seçilerek görev yapan bir kişinin T.C. Emekli Sandığı kapsamında iştirakçi olması (yeni adıyla 4/c sigortalısı) mümkün olmadığından, bu kişilerin emekli aylıklarının kökten kesilmesine veya emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmesine gerek bulunmamaktadır. Yani, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olan belediye başkan yardımcıları, hem emekli aylıklarını alıp, hem de belediye başkan yardımcılığı maaşlarını birlikte alabilirler. 
SSK (yeni adıyla 4/a sigortalılığı) veya Bağ-Kur kapsamından (yeni adıyla 4/b sigortalılığı) emekli olup ta, açıktan kadrolu bir şekilde belediye başkan yardımcısı olarak atananlar ise, emekli aylıkları kesilerek 5510 sayılı yasa kapsamında 4/c sigortalısı olurlar. Bu kişilerin aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmek suretiyle çalışmaları mümkün değildir. 

(Kaynak: Yeni Asya | 02.08.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM