Türk Borçlar Kanunu çalışma hayatında uzun yıllardan beri sorun oluşturan “ibraname” konusunda yaşanan sorunların çözümüne yönelikönemli düzenlemeler yaptı. İbranameler konusunda en sık yaşanan sorunların başında işçilerin boş bir sayfaya imzalarının işe girerken alınması ve işçi işten çıkarken boş sayfanın doldurularak işçinin mağdur edilmesi geliyordu. İbranameler konusundaki boşluklar yargı kararlarıyla doldurulmaya çalışılıyordu. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu bu ve buna benzer ibraname düzenlemelerinin mağduriyete yol açmaması için yeni hükümler getirdi. Buna göreişçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin noksansız ve banka aracılığıyla yapılması gerekiyor(6098/420.Md). Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüz olarak kabul ediliyor.
Örnek: İşveren A’nın işçi B ile yapmış olduğu iş sözleşmesi 30.06.2012 tarihinde sona ermektedir. İşveren işçinin haklarının ödendiğine ilişkin ibraname düzenlemesi gerekiyorsa ibranamenin düzenleme tarihi 30.07.2012 tarihinden sonra olması gerekiyor.
Gerçek tutardan az ödemelerde banka aracılığı ile ödenecek
Hakkın gerçek tutarda ödendiğini ihtiva etmeyen ibra sözleşmeleri veya ibra beyanını muhtevi diğer ödeme belgeleri, içerdikleri miktarla sınırlı olarak makbuz hükmündedir. Bu durumda dahi, ödemelerin banka aracılığıyla yapılmış olması gerekiyor.
Tazminat alacaklarıda banka aracılığı ile ödenecek
İbranameye ilişkin düzenlemeler, destekten yoksun kalanlar ile işçinin diğer yakınlarının isteyebilecekleri miktarlar dahil, hizmet sözleşmesinden doğan bütün tazminat alacaklarına da uygulanıyor. Bu bağlamda mirasçılara ibraname düzenlenerek yapılacak ödemelerde de ibraname koşullarına uyulması ve ödemelerin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.
Okur sorularına cevaplar
İşyeri açan memur emeklisinin maaşından yapılan kesinti
Soru:Devlet memurluğundan 8 ay önce emekli oldum. Kendime ait bir market açmayı düşünüyorum. Market açarsam devlete ne kadar prim ödemem gerekiyor? V. Kılıç
Cevap:Sayın Kılıç, almakta olduğunuz emekli maaşının %15’i kadar sosyal güvenlik destek primi ödemeniz gerekiyor. Bu durumda olanların kısa vadeli sigorta kolları primlerini ödemeleri gerekmiyor.
Belirli süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı
Soru:Bir inşaat şirketinde inşaat ustası olarak 2 yıldan beri belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyordum. Sözleşmem 22.05.2012 tarihinde bitti.Sözleşmen belirli süreli denilerek kıdem tazminatım ödenmedi. İnşaat işlerinde çalışanlara kıdem tazminatı ödemesi yapılmıyor mu? B.Sarı
Cevap:Belirli süreli iş sözleşmesi süre bitiminden dolayı kendiliğinden sona ermişse kıdem tazminatına hak kazanılamıyor. Sayın Sarı, sözleşmeniz süre bitimi sebebiyle sona erdiği için kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Prim borcu olanların isteğe bağlı sigortalılığı
Soru: Sosyal Güvenlik Kurumuna işyerimden dolayı 6 aylık prim borcum var. Bu borcu ileriki zamanlarda ödemek istiyorum. Ancak bu sürede de isteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Bir SGK çalışanı paranız prim borcuna gider dedi. Prim borcunu ödemeden isteğe bağlı sigortalı olamaz mıyım? C.Deniz
Cevap:, 5510 sayılı Kanuna göre, zorunlu sigortalılıktan dolayı borç varsa isteğe bağlı sigortaya ödenen primler öncelikle Kuruma olan zorunlu sigortalılığa sayılır. Başka bir deyişle bora mahsup edilir. Sayın Deniz, önce prim borçlarınızı ödedikten sonra isteğe bağlı sigortalı olmanızda yarar var.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 23.07.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.