"Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılması hakkındaki Yasa"nın birinci maddesi hükmü uyarınca KOBİ'lerin "Türkiye'de faaliyette bulunan bankalar ve diğer mali kurumlardan almış oldukları ve 31.10.2006 tarihi itibariyle bu kuruluşlar nezdinde donuk veya şüpheli alacaklar hesabına, diğer bir ifade ile kanuni takibe intikal etmiş bulunan kredi borçlarına ilişkin olarak, yapılacak çerçeve anlaşma ve sözleşme kapsamında;
. Söz konusu kredi borçlarının vadesini uzatmak,
. Kredileri yenilemek,
. İlave yeni kredi kullanabilmek,
. Anapara, asli faiz, temerrüt faizi veya kâr paylarını indirmek veya bunlardan vazgeçmek,
. Anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını, kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, ayni, nakdi ya da tahsil koşuluna bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynı değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek,
. Diğer bankalarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak suretiyle, mali kesime olan borçları geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan sağlanması öngörülmüş bulunmaktadır. (*)
Bu bağlamda söz konusu yasanın 3'üncü maddesi uyarınca uygulamanın "finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları" kapsamında yapılması ve buna ilişkin olarak da çerçeve anlaşmalarının onaylanması, kabulü ve uygulamaya ilişkin genel şartların bir yönetmelikle belirlenmesi öngörülmüş olup, söz konusu yönetmelik 31 Ocak 2007 gün ve 26420 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Yasal düzenleme gereği olarak; finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları kapsamında, bu anlaşmaların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren iki yıllık süre içinde finansal yeniden yapılandırma sözleşmesine bağlanması gerekmektedir.
Çerçeve anlaşmaları Türkiye Bankalar Birliği ve/veya Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından diğer mali kurumları ilgilendiren hükümlerine ilişkin olarak Finansal Kiralama Derneği ile Faktoring Derneği'nin görüşleri alınarak hazırlanacak, bankaların ve diğer mali kurumların yetkili temsilcileri tarafından kabul edilerek imzalanacaktır.
Çerçeve anlaşmaları her bir borçlu KOBİ ile bankalar ve/veya diğer mali kurumların yetkili temsilcileri arasında imzalanacak olan sözleşmeler ile uygulamaya konulacaktır. Bu bağlamda da sözleşmenin geçerli olabilmesi için öncelikle çerçeve anlaşmanın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca onaylandıktan sonra iki yıl içinde yapılmış olması gerekmektedir.
"Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki 5569 sayılı Yasa"nın 3/3 maddesi uyarınca "finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları" hükümleri kapsamında düzenlenecek finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerini imzalamış KOBİ'lerin, 31.10.2006 tarihine kadar vadesi geldiği halde ödenmemiş bulunan; elektrik, doğalgaz, telefon veya su kullanımından kaynaklanan borçları ile Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi daireleri ile sosyal güvenlik kurumlarına olan ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki 6183 sayılı Yasa veya tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre takip edilen borçları, ilgililerin yapacakları "finansal yeniden yapılandırma sözleşmeleri"nin imza tarihinden itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde, teminat aranmaksızın kanuni faiz oranı uygulanmak suretiyle yirmi dört aya kadar tecil edilebilecektir. Bu kapsamdaki borçlar nedeniyle daha önce uygulanmış hacizler, yapılan ödemelere paralel olarak kaldırılacaktır.
Diğer yandan yine yasal düzenleme gereği olarak; finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları hükümleri kapsamında düzenlenecek yeniden yapılandırma sözleşmeleri ve bu sözleşmeler kapsamında yapılacak işlemlerle ilgili olarak;
. Çerçeve anlaşmalar ile sözleşmeler ve bunların belirlediği esaslar uyarınca yapılacak işlemler ve düzenlenecek kağıtlar Damga Vergisi Yasası'na göre ödenecek Damga Vergisi ile Harçlar Yasası hükümlerine göre ödenmesi öngörülen harçtan,
. Çerçeve anlaşmalar ve sözleşmeler uyarınca alacaklı bankalar tarafından her nam altında olursa olsun tahsil edilecek tutarlar banka ve sigorta muameleleri vergisinden,
. Çerçeve anlaşması ve düzenlenen sözleşmeler kapsamında kullandırılan krediler Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'ndan ve diğer fonlar ile mali yükümlülüklerden istisna tutulmuştur.
Söz konusu bağışıklık alacaklı kuruluşların çerçeve anlaşması ve düzenlenen sözleşmeler uyarınca edindikleri varlıkları elden çıkardıkları hallerde de uygulanacaktır.
Bağışıklık uygulaması, sözleşme hükümlerinin borçlu KOBİ'ler tarafından yerine getirilmemesi veya getirilememesi hallerinde dahi alacağın yasal hükümler çerçevesinde tahsili aşamasında ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlar açısından da geçerli bulunmaktadır.
Sözleşme ile uygulamaya konulan işlemlerin gerçekleşmemesi halinde dahi uygulanmış olan vergi, resim ve harç istisnası geri alınmayacaktır.
Ayrıca yine yasal düzenleme gereği olarak finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerine göre borçları yeniden yapılandırılan ve yine bir itfa planına bağlanan borçlu KOBİ'ler tarafından alınmış olan teşvik belgelerinin süreleri ile ihracat taahhüt süreleri, sözleşmede belirlenen süreler kadar uzatılmış sayılacaktır.
Kredilerin teminatlarının ya da alacaklı mali kurum tarafından iştirak olarak edinilecek KOBİ'nin varlık ve yükümlülüklerinin gerçeğe uygun değerine ilişkin değerleme ise borçlu tarafından talep edilmesi durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından değerleme yapmaya yetkili kılınmış kişi veya kuruluşlar tarafından yapılabilecektir.
(*) 5569 sayılı "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Yasa" 30 Aralık 2006 gün ve 26392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 06.02.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.