Soru: Sadettin Bey, Almanya'da 1989-1997 yılları arasında ev hanımı olarak bulundum.
Herhangi bir işte çalışmadım. Bu yıllarımı borçlanırsam SSK gibi mi sayılır yoksa Bağ-Kur gibi mi? Borçlanma kapsamında ne kadar ödeme yapmam gerekir ve nereye başvurmalıyım? Sevgi E.
Cevap: Değerli okurum, eğer Türkiye'de hiç çalışmanız yoksa, yapacağınız borçlanma Bağ-Kur kapsamında sayılır. Ancak borçlanma yapmadan önce Türkiye'de bir işyerinde sigortalı olarak çalışırsanız, borçlanmanızı SSK kapsamında yapabilirsiniz. Borçlanma kapsamında günlük 10 lira prim ödersiniz. Başvuruyu bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğüne yapabilirsiniz.
Tazminatınızı alabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben iki ay önce evlendim. Birkaç ay sonra işten ayrılmayı düşünüyorum. Şu anki kıdem tazminatı uygulamasında evlilik sebebiyle işten ayrılıp tazminat alabilirken yeni yasada alamayacağımız söyleniyor. Bu doğru mudur? Ben hemen işten ayrılayım mı? Gülden C.
Cevap: Gülden Hanım, yeni yasada evlilik sebebiyle işten çıkışlarda tazminat ödenmemesi öngörülüyor. Ancak yasa tasarısı henüz son şeklini almış değil. Kaldı ki yasanın uygulamaya girmesi bir yıldan erken olmaz. Yani siz her halükârda tazminatınızı alabilirsiniz.
Geçici dosya açtırmanız gerekmez
Soru: Sadettin Bey, biz hazır beton imalatı yapan bir işyeriyiz. İhale kapsamında bir belediyeye hazır beton vereceğiz. Bu iş için SGK'da ayrı bir işyeri dosyası açmamız gerekir mi? Ruhi T.
Cevap: Ruhi Bey, herhangi bir ihaleli işten dolayı SGK'da işyeri dosyası açmanız için sadece o iş için ayrı personel istihdam etmeniz gerekir. Eğer söz konusu işi mevcut devamlı işyeri personelinizle yapacaksanız, ayrı bir dosya açtırmanıza gerek yok.
Yazı alarak işten çıkabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey ben 03.03.1968 doğumluyum ve 03.03.1986 SSK girişliyim. Şu an hâlâ çalışıyorum fakat işyerinde bazı sıkıntılar yaşıyorum. 25 yılımı doldurup iş yerinden kıdem tazminatımı ve diğer haklarımı da alarak ayrılabilir miyim? Sonra başka bir işyerinde SSK'lı olarak tekrar çalışabilir miyim? Mevlüt Y.
Cevap: Değerli okurum, iş mevzuatı kapsamında, emeklilik için yaş hariç diğer şartları (sigortalılık süresi ve prim günü) yerine getiren çalışanlara kıdeme bağlı hakları alarak işten ayrılma hakkı verilmiştir. Bunun için önce SGK müdürlüğünden 'Kıdem tazminatı alabilir' yazısını alacak ve işverene vereceksiniz. İşveren de bu yazıya istinaden, kıdem tazminatı ve benzeri haklarınızı ödeyecektir. Fakat bu yazıyı alabilmek için 25 yıllık sigorta sürenizi doldurmanıza gerek yok. 15 yıl ve 3600 günü doldurarak da aynı haktan yararlanabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.07.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.