BASINDAN YAZILAR
Döviz kazandırıcı hizmetlere devletten büyük destek / YMM İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Döviz kazandırıcı hizmetlere devletten büyük destek / YMM İsmail Kökbulut

25 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile ülkemizin döviz gelirlerinin artırılmasına ve bazı hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesine yönelik olarak birçok yeni teşvik unsuru yürürlüğe kondu.
Bugünkü yazımızda siz değerli okurlarımıza, söz konusu tebliğ ile getirilen düzenlemeler hakkında genel bir bilgi vermeye çalışacağız. 25 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir diğer tebliğiyle ise teknik müşavirlik hizmetlerine ciddi devlet yardımları getirildi. Söz konusu destek unsurlarını ise önemine binaen, ayrı bir yazı konusu olarak gelecek hafta köşemizde işlemeyi planlıyoruz.

Hangi hizmet sektörlerine teşvik var?

Döviz kazandırıcı hizmetlerin desteklenmesinde seçici davranılmış. Yani tüm hizmet kolları değil, yalnızca Tebliğde ismen belirtilmiş faaliyetler destek kapsamına alınmış durumda. Buna göre devlet yardımlarından; sağlık, bilişim, eğitim ve film sektörlerinde faaliyet gösterip gerekli şartları yerine getirenler yararlanabilecek.
Düzenlemeye göre, sağlık sektöründe faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarının yanı sıra yurt dışından gelen hastalara; rehberlik, danışmanlık ve organizasyon hizmeti sunan sağlık turizmi şirketleri de desteklerden istifade edebilecek. Eğitim kurumlarının kapsamına ise yalnızca üniversiteler ve orta öğretim kurumları giriyor.

Destek unsurları neler?

Öncelikle şunu ifade edelim; yeni düzenleme ile gerçek anlamda bir destek geliyor. Bu şu demek; devlet, mükelleflerden olan vergi ve prim alacaklarından kısmen veya tamamen vazgeçmek suretiyle değil, ilgilisine nakden ve doğrudan ödeme yapmak suretiyle teşvik verecek. Şüphesiz bu durum yararlanıcılar için daha güçlü bir motivasyon kaynağı.
Türkiye'de yerleşik olup döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren; sağlık turizmi şirketleri, sağlık kuruluşları, bilişim şirketleri, teknokentler, film dağıtımcısı ve/veya yapımcısı şirketler ve eğitim kurumlarının aşağıda sayacağımız giderlerinin bir kısmı, belirli kıstas ve limitler dahilinde devlet tarafından karşılanacak. Destek uygulamasına konu olabilecek giderler şunlar;
- Sektör, ülke, uluslararası mevzuat veya yatırım konularında satın alınacak veya hazırlatılacak raporlara ilişkin giderler,
- Yurtdışında düzenlenen fuar, kongre, konferans ve/veya bağımsız tanıtım programı kapsamında yapılan tanıtımlara ilişkin sponsorluk, reklam, tanıtım, danışmanlık ve organizasyon giderleri,
- Yurtdışında düzenlenen fuar, kongre veya konferanslara ilişkin katılım maliyetleri,
- Arama motorlarında (Google gibi) yapılacak, arama ağı reklamları da dâhil olmak üzere reklam ve tanıtım giderleri,
- Doğrudan veya dolaylı olarak yurtdışında açılan birimlerin kira giderleri,
- Uluslararası teknik mevzuata uyum sağlamak veya yurtdışı pazarlara girmek amacıyla alınan belge, sertifika veya akreditasyona ilişkin alım, yenileme ve danışmanlık giderleri,
- Ekonomi Bakanlığı'nın ön onay verdiği konularda satın alınacak danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler.
Şüphesiz bu giderlerin ortak yönü; doğrudan hizmet ihracatına katkı sağlıyor olmaları.

Destek sınırsız mı?

Yeni düzenleme uyarınca yararlanılabilecek devlet yardımlarında hem oran hem de tutar sınırı var. Her bir gider kalemi için sektörler itibariyle farklılaştırılmış oran ve tutarda yardımdan faydalanılabilecek. Örneğin sağlık sektöründe faaliyet gösterenlere sağlanacak pazara giriş desteğinde üst sınır 100 bin USD. Aynı sağlık kurumuna belgelendirme desteği olarak ise; her bir belge, sertifika ve akreditasyon türü için %50 oranında (gider toplamı içindeki devlet katkısı oranı) ve azami 50 bin dolar tutarında ödeme yapılması mümkün. Oranlar ve tutarlarla ilgili ayrıntılı bilgi için tebliğin incelenmesinde büyük yarar var.

Bazı destek unsurlarına yönelik olarak ise ilave koşullar getirilmiş durumda. Örneğin danışmanlık giderlerinde destekten yararlanabilmek için söz konusu danışmanlığın Ekonomi Bakanlığı'nın ön onay verdiği konularda alınmış olması gerekiyor. Bir kısım giderlerin karşılanmasında ise süre kıstası konmuş. Mesela, kira gelirlerinin desteklenmesinde azami 4 yıllık bir süre mevcut.

Müracaat kime yapılacak?

Döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesinden Ekonomi Bakanlığı sorumlu olacak. Dolayısıyla da müracaatlar bu bakanlığa yapılacak. Desteklerden yararlanabilmek için; yapılan giderlere ilişkin ödeme belgeleri ile Bakanlıkça yayınlanacak genelge ile belirlenecek diğer belgelerin temin edilip sunulması gerekmekte.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.07.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM