> H. Dağlı
Oğlumuz vefat etti. Çocuğu olmadığı için eşine maaş bağlandı. Eşi evlendiği için de maaşı kesildi. Ben SSK emeklisiyim ve kira gelirim var. Ölen oğlumuzdan annesine maaş bağlanabilir mi?
CEVAP: Sayın Dağlı, öncelikle başınız sağ olsun, vefat eden kardeşimize de Allah’tan rahmet dilerim.
2011/58 sayılı Genelgenin 3. örneğine göre; öncelikle, 65 yaşından küçük ana ve baba için artan hissenin bulunup bulunmadığına bakılarak artan hisse bulunmaması halinde talep, başka araştırma yapılmadan reddedilir. 65 yaşından büyük ana ve babalar için ise artan hisseye bakılmayacaktır.
Sigortalının aralarında evlilik birliği olan ana ve babası, ölüm aylığı talebinde bulunurlar. Baba kendi çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığı almakta, ayrıca tapusu kendisine ait iş yerinden dolayı kira geliri bulunmaktadır. Annenin ise üzerine kayıtlı mal varlığı ve gelir/aylığı bulunmamaktadır.
GELİR TESPİTİ YAPILIR
Bu durumda, öncelikle artan hisse olup olmadığı hususuna bakılmış ve artan hissenin olduğu görülmüştür. İkinci olarak, ana ve babanın diğer çocuklarından aldıkları hariç olmak üzere gelir/aylık alıp almadığı araştırılacaktır. Baba yaşlılık aylığı aldığından talebi reddedilir. Anne herhangi bir gelir veya aylık almadığından, muhtaçlık belgesi istenecek, temin edilememesi durumunda her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirin asgari ücretin net tutarı olan 673,30 liranın altında olup olmadığı araştırılır. Ana ile baba arasında evlilik birlikteliği olduğundan, eve giren gelir toplam olarak değerlendirilip ikiye bölünür. Çıkan rakam aile içindeki gelirden anneye düşen pay asgari ücretin net tutarının üzerinde olursa annenin talebi de reddedilir.
Ana ve babanın her birinin hissesi ölüm aylığının % 25’ini geçmez. Ana ve babanın toplam hissesi % 25 olduğu için, ana ve babanın her ikisinin de aylığa hak kazanması halinde hisseleri % 12.5, sadece birinin aylığa hak kazanması halinde ise hissesi % 25 olacaktır. Diğerinin daha sonra tekrar gelire girmesi halinde hisse % 12.5 e düşecektir.
Anne ve baba arasında evlilik bağı olmazsa, anne ve babanın gelirleri ayrı ayrı tespit edilir.
Özetleyecek olursak, her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirin yarısı asgari ücretin net tutarı olan 673,30 liranın altında olursa anneye %25 oranında maaş bağlanır.
NE ZAMAN?EMEKLİ?OLABİLİRİM?
> F. Araslı
25.08.1972 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 01.07.1987, askerliğimi 19 ay yaptım ve şu an Sigortalı olarak çalışmaktayım. Kaç yılında emekli olabilirim, primimi fazla ödediğimde maaşıma yansıma olur mu?
CEVAP: 01.07.1987 tarihli Sigorta girişiniz ve toplam 7.809 gününüz var. 25 yıl, 50 yaş ve 5.375 günle emekli olabilirsiniz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. 50 yaşınızın dolduğu 25.08.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Askerliğiniz 01.07.1987 tarihinden sonra olduğu için borçlanmanızın erken emekli olmanıza bir faydası olmaz. Primlerinizi asgari ücretin üç katı 2800 ila 6.113,40 TL arasında bir rakamdan öderseniz, emeklilik maaşınızın yüksek olmasına tesir eder.
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 04.07.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.