Soru: Sadettin Bey, yeni yasama yılında hükümetin çıkarmayı planladığı kıdem tazminatıyla ilgili bir sorum olacak.
Ben 19 yıllık devlet memuruyum. Yasanın kazanılmış korumadığını ve bundan sonraki yıllar için tazminat hakkımızın yarıya indiğini sanıyorum. Çıkacak olan bu yasa devlet memurlarını da kapsıyor mu? Beni ve benim gibi binlerce memur arkadaşımı aydınlatırsanız çok sevinirim.Bülent G.
Cevap: Değerli okurum, şu an çalışmaları devam eden kıdem tazminatı fonu yasası;
· İş Kanunu'na tabi işçileri (kamu işçileri dahil),
· Basın İş Kanunu'na tabi basın çalışanlarını ve
· Deniz İş Kanunu kapsamında çalışanları kapsayacak.
Yani 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kamu personeli kıdem tazminatı fonundan etkilenmeyecek. Kamu çalışanları yine eskiden olduğu gibi 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre ikramiyelerini almaya devam edecekler.
Babanız gelecek sene emekli olur
Soru: Sadettin Bey, 27.11.1955 doğumlu babamın 1983-1988 arasında aralıklarla yatırılmış 338 gün SSK primi bulunmaktadır. 01.11.1997'de Tarım Bağ-Kur ödemeye başladı ve halen ödüyor. Askerliğini henüz borçlanmadı. Kendisi SSK'ya geçerse daha erken emekli olabilir mi? Bize ne tavsiye edersiniz? Dilek E.
Cevap: Dilek Hanım, babanız 58 yaşını dolduracağı 27 Kasım 2013'te Bağ-Kur'dan yaş haddiyle emekliliğe hak kazanıyor. Toplamda 15 yılı doldurduğu için, bundan sonra prim ödemese bile yine aynı tarihte aylığa hak kazanır. Askerlik borçlanması yapmasına gerek yok. SSK'ya geçerse daha erken değil, 3,5 yıl beklemesi gerekeceği için daha geç emekli olur.
Geriye dönük ödeme yapamazsınız
Soru: Sadettin Bey ben 07.02.1951 doğumluyum. 01.05.1982 tarihinde SSK girişim var. Şu ana kadar toplam 815 gün ödenmiş. Hamallık yaparak geçimimi sağladığım için artık çalışamıyorum. Geriye dönük prim ödemesiyle emekli olabilir miyim? Ali K.
Cevap: Ali Amca öncelikle Allah kolaylık versin. Bu yaşta hamallık yaparak geçinmeniz gerçekten zor. Ancak emekli olabilmeniz için en az 3.600 günü tamamlamanız gerekir. Varsa askerlik borçlanmanızı ödeyebilirsiniz ama başka türlü geriye dönük ödeme yaparak eksik günleri tamamlayamazsınız. Yapabilirseniz bir işyerinde sigortalı çalışarak 3.600 günü tamamladığınız tarihte emekli olursunuz.
Doğum borçlanması yapabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, bu ikinci yazışım lütfen cevap verin. Ben 1969 doğumluyum ve 1.1.1997'de sigorta girişim var. Daha öncesinde 2 yıl yurtdışı çalışmam var. Ben Türkiye'de ne zaman emekli olurum? 17.8.2002 ve 12.8.2005 doğumlu çocuklarımdan dolayı doğum borçlanması yapabilir miyim? Zuhal S.
Cevap: Zuhal Hanım, iki yıllık yurtdışı hizmetinizi borçlanırsanız Türkiye'de sigorta başlangıcınız 1.1.1995 olur. Buna göre 51 yaşınızı ve 5.750 günü doldurarak 2020 yılında emekli olursunuz. İki doğum için toplam 4 yıl (1.440 gün) borçlanma yapıp ödeyebilirsiniz. Eğer yurtdışında Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış bir ülkede çalıştıysanız, mahkeme kararıyla yurtdışı çalışma başlangıcınızın Türkiye'de sayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda emeklilik tarihiniz daha da geriye çekilecektir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.07.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.