Toplu iş sözleşmesi biten sendikalar, bakanlıktan yetki alamadığı için masaya oturamadı
Sözleşmesiz kalan 550 bin işçinin yeni dönem zammı tehlikeye girdi.
Memurlardan sonra sendikalı işçilerin zammında da sorun çıktı. Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı Meclis'ten geçmediği için sendikalar zam pazarlığına oturamıyor. İşçinin 2012 zammı işverenin insafına kaldı. Toplu iş sözleşmesi imzalama hakkı olan sendika üyesi 550 bin kamu ve özel sektör işçisinin 2012 zammı tehlikeye girdi. Meclis Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı çıkarmadan tatile girerse bu işçiler zam alamayacak.
İkramiye var zam yok
Sendikaların üye sayısı ve yetkililik durumlarını netleştirecek yasa tasarısındaki belirsizlik hem sendikalar hem sendikalı işçiler için kabusa dönüştü. Ortada yeni yasa olmadığı için toplu iş sözleşme süresi sona eren sendikalar Çalışma Bakanlığı'ndan yetki alıp yeni toplu sözleşme yapmak üzere pazarlık masasına oturamıyor. Bu durumda eski sözleşmenin ikramiye ve izin gibi hakları hukuken aynen devam ediyor. Ancak 2 yıllık enflasyon karşısında eriyen maaşlara yeni dönem zammı yapılamıyor.
Patronun insafına kaldılar
550 bin sendikalı işçinin yaklaşık 200 bini kamu 350 bini ise özel sektörde çalışıyor. Kamu yöneticileri, zammı hukuk karşısında güvenceye alacak yeni toplu iş sözleşmesi olmadığı için işçilere zam yapamıyor. Özel sektörde çalışan sendikalı işçiler ise patronların insafına kaldı. Bugün itibariyle yasal boşluğa takılıpzam alamayan işçi sayısı 180 bine ulaştı. Bu işçi sayısı eylülde 300 bine, kasımda 550 bine ulaşacak. Ayrıca yetki boşluğu yüzünden kamuda eğitim işkolundaki 17 bin işçi iki yıldır zam alamadan 800 lira maaşla çalışıyor.
Boşluğun acı sonucu
Bakanlık'ın sendikalara yetki belgesi verememesinin birçok işyerinde işten atılmaları da beraberinde getirdiği ifade edildi.Öz Büro İş Başkanı Muharrem Özkaya, sendikaların yeni işyerlerinde örgütlenip işçileri üye yaptığını, ancak yetki alınamadığı için işçilerin boşluğa düştüğünü, fırsatı değerlendiren kötü niyetli bazı işverenlerin de işçileri işten attığını söyledi. Özkaya, ayrıca sözleşmesi sona eren işyerlerindeki sendika temsilcilerinin hukuken yetkisiz, işçilerin de örgütsüz kaldığını ifade etti.
Başbakan Erdoğan devreye girecek
Edinilen bilgilere göre sendikalar arasında anlaşmazlığa neden olan ve tasarıyı geciktiren işyeri barajı konusunda son görüşmelerden de sonuç alınamadı. Halen yüzde 10 olan barajın tasarıda yüzde 3'e düşürülmesi düşünülüyordu. Son görüşmelerde barajın yüzde1'e indirilmesi, 5 yılın sonunda ise yüzde 3'e çıkarılması formülü geliştirildi. Bu formüle Türk-İş ve TİSK sıcak bakarken Hak-İş ve DİSK karşı çıktı. Son Bakanlar Kurulu toplantısında Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in Başbakan Erdoğan'a durumu özetleyen bir rapor sunduğu, Erdoğan'ın ise "Sosyal taraflarla bir de ben görüşeyim" dediği öğrenildi.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 03.07.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.