BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Ortak Giderlerden Kim Sorumlu - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Ortak Giderlerden Kim Sorumlu

Toplumdaki her bireyin küçük de olsa bir hukuki problemi var. Gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için bu geçiş sürecinin sancılarını daha fazla hissediyoruz.

Güncel olan bu problemlerin başında da ya kiracı-kiralayan ilişkilerinden ya da miras hukukundan kaynaklananlar geliyor. Neredeyse bütün konut veya işyeri sahiplerinin kiracıyla bir sorunu var. Mirasçılar ise miras bırakanın kendilerinden mal kaçıracağı endişesini her zaman taşıyorlar ve bunun önüne nasıl geçebileceklerini araştırıyorlar. Anlayacağınız herkesin bir derdi var.

Özellikle kiracı-kiralayan arasındaki anlaşmazlıklar, hayatımızın bir parçası haline geldi. Ancak konu, göründüğü kadar basit değil. İhtilafın boyutuna göre bazı hassas noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Bugün kat malikinin payına düşecek gider ve avans borcundan, kiracının ne boyutta sorumlu tutulacağı konusunu ele alacağız.

Ortak yerlerin giderleri

Kiracı-kiralayan arasında, ortak yerlerin giderleri konusunda bir ihtilaf ortaya çıktığında bakılacak bir kanun var. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu. Bu Kanun’un 20. maddesine göre; kat maliklerinden her biri, aralarında başka bir anlaşma olmadığı sürece, ana taşınmazın bütün ortak yerlerinin bakım, koruma ve onarım giderleri ile ortak tesislerin işletme giderlerine ve diğer giderler ile ilgili avansa kendi arsa payı oranında katılıyor. Gider veya avans payını ödemeyen kat malikini, diğer kat maliklerinden her biri, biraz önce belirttiğimiz kanun çerçevesinde dava edebiliyor, hatta icra takibi de başlatabiliyor.

Kimler sorumlu?

Peki, ödenmeyen gider ve avans borcundan kimler sorumlu olacak?

Kat malikinin payına düşecek gider ve avans borcundan, gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira sözleşmesine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı olarak faydalananlar da müştereken ve müteselsilen (zincirleme) sorumlu oluyorlar. Ancak kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı. Yaptığı ödeme de kira borcundan düşülüyor.

Karar

Bu konuda bir ihtilaf ortaya çıkmış ve karar verilmiş. Konumuzun daha da pekişmesi için bu karar önemli.(Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 30.03.2006 tarihli ve E:2006/1820, K:2006/2566 sayılı kararı)

Kararda da öncelikle kiracı-kiralayan ilişkisinin var olup olmadığının araştırılması gerektiği, böyle bir ilişkinin varlığı tespit edildikten sonra davacı mülk sahibinin isteği doğrultusunda belirlenen borç miktarından, davalı kiracının, ödemekte olduğu kira miktarı kadar sorumlu olacağı sonucuna varılmış.

Gerçekten de çok isabetli bir karar ortaya çıkmış. Çünkü ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderlerinde, kiracının sağlayacağı katkı payına bir çerçeve çizilmeseydi bu konuda birçok kiracı mağdur edilebilirdi.

(Kaynak: Star Gazetesi | 01.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM