1 Temmuz tarihinden itibaren beş yeni düzenleme ile yediğimiz yemekten attığımız imzaya kadar birçok alanda değişiklik olacak. Balkonda mangal yapan kiracı tahliye edilecek, kredi kefilliklerinde eşin rızası aranacak.
Hüseyin Özay / ANKARA
TÜRKİYE’DE yaklaşık 75 milyon vatandaşın hayatında önemli değişiklikler getirecek olan 5 ayrı konudaki düzenlemeler 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor. ‘Ekonomide 1 Temmuz devrimi’ olarak nitelendirilen 5 ayrı konudaki düzenlemeler, sofralardan eksik ekmediğimiz ekmekten kredi kullanırken attığımız imzalara kadar birçok alanda önemli değişiklikler getirecek. 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan düzenlemeler, Türk ticaret hayatını yeniden şekillendiren Türk Ticaret Kanunu, vatandaşlar arasındaki sözleşmeleri kapsayan Borçlar Kanunu, A sınıfın altındaki beyaz eşyaların satışını yasaklayan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, vergi ve prim alacaklarına ilişkin borçlarını ödemeyen mükelleflere kolaylık getiren ikinci af düzenlemesi, ekmek başta olmak üzere gıda maddelerinin özeliklerini değiştiren Türk Gıda Kodeksi Tebliği’nden oluşuyor.
ARTIK ŞİRKET YÖNETİMİNE ÇAYCI GİREMEYECEK
TÜRK ticaret hayatında yeni bir dönem başlıyor. Son dakikada bir erteleme gerçekleşmezse, geçtiğimiz yıl Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Ticaret Kanunu, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. Yeni Ticaret Kanunu, 1956 yılında çıkarılan kanunda değişiklik yapıyor. Kanunla birlikte, şirketlere yeni yükümlülükler ve yeni haklar getiriliyor. Yeni dönemde, şirket yönetiminde çaycı, hizmetli ve temizlikçi olmayacak. Her tacir internet sitesi kurmak zorunda olmayacak. Ancak internet sitesi oluşturma yükümlüğünde bulunan tacirler, işletmesi ile ilgili tüm bilgilere sitede yer verecek. Patronlar, şirketlerin kasasından nakit kullanabilecekler. Ancak bu durum belirli sınırlamalar dahilinde gerçekleşecek. Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınamayacak. Gece yarısından sonra yolcuların uyuduğu saatlerde yüksek sesle müzik çalınmayacak. Yolcu sözleşmede aksi bir hüküm yoksa, bagajı için ek ücret ödemeyecek. Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması haksız rekabet sayılacak.
ATATÜRK BARAJI’NA BEDEL DEĞİŞİM
ENERJİ Verimliliği Strateji Belgesi’nde yer alan ve elektrik tüketimi yüksek olan buzdolabı satışı da sona eriyor. 1 Temmuz’dan itibaren A sınıfının altındaki buzdolaplarının satışı ve ithalatı yasaklanacak. Türkiye genelinde halen ev ve işyerlerinde kullanılan yaklaşık 15 milyon B ve C sınıfı buzdolapları da kademeli olarak A sınıfı buzdolapları ile değiştirilecek. B ve C sınıfı buzdolaplarının değiştirilmesi ile birlikte her yıl Atatürk Barajı’nda üretilen elektrik kadar enerji tasarruf etme imkanı ortaya çıkacak. Yine Enerji Strateji Belgesi doğrultusunda, enerji tüketiminin yoğun olduğu diğer ev eşyalarında da kademeli olarak değişime gidilecek.
AZ TUZLU, BOL KEPEKLİ EKMEK
1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenlemeler arasında, sofraların vazgeçilmesi olan ekmekle ilgili değişiklik de bulunuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmeğin standardını belirleyen tebliğin uygulamaya başlamasıyla birlikte, az tuzlu, bol kepekli ekmekler üretilecek. Ekmekler ayrıca daha hijyenik şartlarda satılacak. Yeni dönemde, ekmekler 55 randımanlı un yerine 65 randımanlı undan üretilecek. Ekmekteki tuz oranı da yüzde 1.75’ten yüzde 1.50’ye düşürülecek. Bu değişikliğin yanı sıra tüm satış noktalarında tam buğday ekmeğinin bulundurulması da zorunlu hale getirilecek.
SEVGİLİYE TAZMİNAT HAKKI GELİYOR
1 TEMMUZ’DAN itibaren yürürlüğe girecek olan düzenlemelerin başında Borçlar Kanunu geliyor. Yeni Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle, banka, sigorta şirketleri, seyahat ve taşıma işletmeleri gibi şirketlerce hazırlanan sözleşmeler geçersiz hale gelecek. Borçlar Kanunu gereği, sözleşmelerde hükümler tek taraflı ve tüketicinin aleyhine ise sözleşme geçersiz sayılacak. Yine sözleşmedeki hükümler anlaşılmaz durumdaysa, tüketicinin lehine yorumlanacak. Hakim sadece ölümle değil, ağır bedensel zararlarda da zarar görenin yakınlarına tazminat ödenmesine karar verebilecek. Yine aralarında nikah olmayanların, yani nişanlı ve sevgililerin de tazminat isteme hakları olacak. Ev sahibi ve kiracılarla ilgili de bir çok düzenleme kanunla birlikte hayata geçecek. Örneğin elektrik ve su borcunun ödenmemesi veya balkonda mangal yakılması tahliye sebebi olabilecek. Yine eşler birbirlerinden habersiz kredilere kefil olamayacak. İşverenler, işyerlerinde psikolojik ve cinsel tacizleri önlemekle sorumlu olacaklar. Ayrıca kredilerde faizler için üst tavan uygulaması da Borçlar Kanunu’yla birlikte uygulamaya geçirilecek.
VERGİ BORCUNDA YENİ BİR ŞANS
6111 sayılı vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren düzenlemeden yararlanan ancak ilk bir yıl içinde taksitlerini aksattıkları için, yapılandırma haklarını kaybedenlere verilen ikinci şans hakkı da 1 Temmuz’da başlıyor. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan tebliğe göre, mükellefler aksattıkları borçları gecikme faizi ile birlikte, 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında öderlerse, yapılandırma haklarına yeniden elde edecekler. Bu haktan, vergi borçlularının yanı sıra prim borçluları da yararlanacak. Söz konusu düzenleme, yaklaşık 1 milyon mükellefi ve 5 milyar dolar tutarındaki alacağı ilgilendiriyor.
(Kaynak: Star Gazetesi | 27.06.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.