BASINDAN YAZILAR
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası / Tahsin Sınav

 Toplumumuzun mutluluğu için, bireylerin mutluluğu temel şart. Ve bireyin mutluluğu için de tüm yaşam alanlarında sağlık ve güvenlik, vazgeçilemeyecek yapılanmadır. Keşke hepimiz hayatının her safhasında sağlık ve güvenliği yakalayıp yaşayabilsek. Kısacası, yaşama kalitemizin yükselmesinin olmazsa olmazı sağlık ve güvenlik.. Bu anlamda bireyin çalışma hayatındaki sağlık ve güvenliğinin teminini hedeflemiş olan Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, bugünkü çalışmamızın konusu.

Bilindiği üzere, TBMM Genel Kurulu'nda, "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı" kabul edilerek 20.06.2012 tarihinde yasalaştı. Henüz Resmi Gazete'de yayımlanmayan "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu", işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenliyor.

Yasanın kapsamı itibariyle, işveren işyerinde 10 ve üzeri işçi çalıştırıyorsa, kanunun 6'ncı maddesinde belirtilen iş sağlığı ve güvenliği hizmetini sunması gerekmektedir. 1 ila 9 personeli bulunan işyerlerinde bu yükümlülük çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 yıl, Tehlikeli veya Az Tehlikeli sınıfta yer alanlar için kanunun yayımı tarihinden itibaren 3 yıl sonra yürürlüğe girecek. Kanunun diğer maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Yasanın öngördüğü düzenlemeler uyarıca, işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlayacak, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapacaktır. Ve işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını da izleyip denetleyecektir.

Ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi için tavsiyelerde bulunmak amacıyla, ÇSGB Müsteşarı'nın başkanlığında "Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi" kurulacaktır. Konsey üyeleri Kanunda belirtilmiştir.

İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli

İşveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirecektir. Yani uygun vasıflı olan çalışanlarını bu işlerde istihdam edebileceği gibi, belirtilen görevlere uygun vasıfları taşıyan yeni elemanlar işe alıp, bu işlerde istihdam edebilecektir. İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranacaktır.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkileri, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlanamayacak; görevlerini mesleğin gerektirdiği ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde yürüteceklerdir.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri yazılı olarak bildirecektir.

Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi

İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almasını sağlayacak ve verilecek bu eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacaktır. Eğitimlerde geçen süreler de çalışma süresinden sayılacak; eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması halinde bu süreler fazla sürelerle çalışma ya da fazla çalışma olarak değerlendirilip, bu çalışmaların ücretlerin tahakkukunda dikkate alınacaktır.

İdari Para Cezası

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2 bin TL; İşyerinde işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her kişi için 5 bin TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL; risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin TL idari para ceza verilecektir.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda ölçüm, inceleme ve araştırma yapılmasına, numune alınmasına veya eğitim kurumlarına ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olan işverene 5 bin TL, büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamayan işverene 50 bin TL, güvenlik raporunu hazırlayıp bakanlığın değerlendirmesine sunmadan işyerini faaliyete geçiren, işletilmesine bakanlıkça izin verilmeyen işyerini açan veya durdurulan işyerinde faaliyete devam eden işyerine 80 bin TL idari para cezası verilecektir.

Kısaca söyleyelim ki, Yasa, belirlenen ve yukarıda belirtilen geçiş sürelerine göre uygulamaya girecektir. Böylece yeterince değerlendirme süzgecinden geçirilerek, gerekecek düzeltme ve eklemeler de yapılabilecektir.

(Kaynak: Yeni Şafak | 25.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM