BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Yeni Niyet Mektubu neleri taahhüt ediyor? - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Yeni Niyet Mektubu neleri taahhüt ediyor?

Türkiye'nin IMF'ye vermiş bulunduğu 27 Kasım 2006 tarihli Niyet Mektubu içersinde yer alan ve önem arzeden konular özellikle toplumun gelir düzeyi düşük kesimlerini ilgilendirmektedir.

İlke olarak kamu harcamalarının azaltılmasına yönelik taahhütleri içeren Niyet Mektubu'nda ifade edildiği üzere kamu iktisadi teşebbüsleri hariç konsolide kamu sektörü faiz dışı fazla hedefi ve sosyal güvenlik açığına ilişkin üst sınır tutturulmuştur.

Ayrıca söz konusu Niyet Mektubu ile IMF'den çekişlerin yeni bir takvime bağlanması önerilmektedir.

Uygulanması öngörülen Maliye politikasının dikkati çeken bazı özellikleri aşağıda ana başlıklar halinde yer almaktadır.

. Sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılması sonucunda ortaya çıkan artış ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan gecikmiş vergi alacakları kapsamında yapılan bir defaya mahsus yoğun tahsilat 2006 yılında sağlanması gereken faiz dışı fazlanın beklenenin üzerinde olmasını sağlayacak niteliktedir.

Harcama ödeneklerinde blokaj yapılmak suretiyle, daha önce belirlenen hedefin tutturulması düşünülmektedir. Buna rağmen 2006 sonu program tavanının aşılması halinde Mart 2007 sonuna kadar ödeneklerde aşan tutar oranında kesinti yapılacaktır.

Sağlık harcamalarının kontrol altında tutulmasına ilişkin esnekliğin artırılması amacıyla Sosyal Sigortalar Kurumu'na tıbbi tedavi ve ilaçlardaki katkı payını değiştirme yetkisi verilmesi gündeme gelmiştir.

Diğer yandan hastanelerde yeni bir performans değerlendirme modeli kullanılarak;

- Sağlanan sağlık hizmetinin kalitesi, uluslararası en iyi uygulama göstergeleri baz alınarak izlenecek,

- Ek ödemeler söz konusu kalite değerlendirme bazlı ayarlanarak bu ödemeler toplamının 2006 seviyesinde tutulması sağlanacaktır.

Ayrıca ilaç harcamalarının denetim altına alınabilmesi için bir dizi önleme başvurulması düşünülmekte olup, bu önlemler değişik ifade şekliyle Niyet Mektubu'nda yer almış bulunmaktadır.

Son olarak; 2007 yılının ilk çeyreğine kadar;

- Ayakta tedavide her bir başvuruya yönelik ödeme sisteminin getirilmesi,

- Tedavinin niteliği ile uyumlu olarak ilaçların daha küçük ambalajlarda reçete edilmesi,

- Aile hekimliği sisteminin ilave 10 ilde daha uygulanması,

- Daha iyi bir izleme sisteminin oluşturulması amacıyla mevcut üç sosyal güvenlik kuruluşunun provizyon sistemlerinin birleştirilmesi ve eczanelerde hak sahipliği kontrolü uygulamasına başlanılması, planlanmaktadır.

Diğer yandan Niyet Mektubu'nda ifade edildiği üzere "ileriye bakıldığında mali disiplinin sürdürülmesi, enflasyonun düşürülmesi ve borç yükünün, faiz baskısının ve cari işlemler açığı açısından önemini korumaktadır. "Bu nedenle 2007 yılı bütçesinde gayrisafi milli hasılada en az yüzde 6.5'i tutarında bir faiz dışı fazla hedeflenmekte olup bu hedefin yüzde 5'i merkezi yönetim düzeyinde tutturulacaktır. Bu bağlamda Niyet Mektubu'nun 13'üncü pragrafında parantez içinde "program tanımlı toplam kamu kesimi açığı GSMH'nin yüzde 1 düzeyine" geleceği kesin bir şekilde belirtilmektedir.

Ayrıca söz konusu paragraf içersinde "gelecekte program gözden geçirmeleri kapsamında mayıs ayı sonu itibariyle vergi gelirlerinin programın üzerinde bir performans sergilemesi halinde bu ek gelirin banka ve sigorta muamele vergisi oranının azaltılması ya da işgücü piyasasında esnekliği artırmayı ve kayıt altında faaliyeti teşvik etmeyi hedefleyen geniş bir emek piyasası reformu kapsamında sosyal güvenlik paylarının düşürülmesi gündeme gelecektir" denilmektedir.

Ancak söz konusu düzenlemede yer alan "planlanmamış bir defaya mahsus tahsilatların" hangi alanlardan yapılacağı konusunda net bir açıklama yoktur.

Kamu personelinin ücret politikasında yapılması öngörülen değişikliklerle;

. Ücret yapısının basitleştirilmesi,

. Ücretin hemen hemen tüm bileşenlerinin vergi matrahına dahil edilmesi,

. Maaş artışlarının bütçe sürecinde belirlenmesi,

. Liyakat ve performans ödemesine imkan tanınması,

. Farklı kamu kurumlarında aynı düzeydeki kamu çalışanlarına eşit ücret prensibinin getirilmesi hususları, dikkate alınacaktır.

Vergisel açıdan ise;

. Katma değer vergisine bağlı mevcut özel gider indirim sistemi yerine vergi gelirleri açısından etkisi nötr olacak şekilde asgari geçim indirimi sistemine geçilmesi,

. Vergilendirilebilir uzun dönemli gayrimenkul değer artış kazançlarını tanımlayan elde tutma süresinin uzatılması,

. Yetkili elemanların gelir ve harcamaları çapraz kontrole tabi tutmalarına imkan verecek genişletilmiş idari yetkilerin hayata geçirilmesi, öngörülmektedir.

Diğer yandan söz konusu Niyet Mektubu ile "...2008 yılında uygulamaya konulmak üzere küçük işletmelerin vergilendirme sistemini kolaylaştıracak kapsamlı bir gelir vergisi reformu üzerinde çalışılacağı" taahhüt edilmektedir.

Ayrıca "yeni, bir defaya mahsus teşvikler ve sektörel teşvikler ve sektörel bazda vergi indirimi uygulamalarından kaçınılmaya devam edilecek olup, mevcut vergi harcamalarının rakamsal büyüklüğünün ortaya konması hususunda daha fazla ilerleme kaydedilecektir.

Yukarıya aktarmış bulunduğumuz konular 27 Kasım 2006 tarihli Niyet Mektubu'ndan aynen alınmış bulunmaktadır. Konunun takdiri ise okurlarımıza aittir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 30.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM