BASINDAN YAZILAR
SPAS-Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

SPAS-Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi / Tahsin Sınav

 Sosyal Güvenlik Sisteminin bireyin hayatını doğrudan etkileyen iki ayağından birincisi olan GSS (Genel Sağlık Sigortası) ayağının neredeyse her gün yenilenen ve gelişen bir yapısı var. Ve bu yapıya giriş kapısı olarak, SPAS, yani 'Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi' geliştirilmiştir. Bilindiği üzere, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile üç farklı sosyal güvenlik kuruluşu, 'Sosyal Güvenlik Kurumu –SGK-' çatısı altında birleştirilmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihlerden bugüne kadar, sağlık alanında Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen kurumların ayrı ayrı geliştirdikleri farklı programlar üzerinden sağlık yardımı hak sahipliği oluşturularak sağlık hizmetleri verilegelmiştir. Ancak 25.01.2012 tarihi itibariyle uygulamaya açılan Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) ile devredilen kurumlara ait farklı programlarda kayıtlı veriler, tek bir programda birleştirilerek, sadece T.C. Kimlik numarası ve provizyon tarihi yazılmak suretiyle, başka hiç bir işleme gerek duyulmadan provizyon verilmesi sağlanmış bulunmaktadır.

Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı tarafından tasarlanıp, mevzuat kuralları oluşturulan ve koordinesi sağlanarak hayata geçirilen bu programın yazılımı, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü Kurumsal Sosyal Sigorta Yazılımları Daire Başkanlığı programcıları tarafından gerçekleştirilmiş olup; Kurumun tescil, hizmet, tahsis ve ödeme kayıtları ile nüfus kayıt tablolarını kullanarak sigortalılar ile bunların eş, çocuk, anne ve babalarını tespit etmekte; 5510 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesinde belirlenmiş genel sağlık sigortalısı ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin genel sağlık sigortası hak sahipliğini oluşturmaktadır. SPAS, sorgulama yapıldığı anda sorgulanan kişinin genel sağlık sigortası kapsamındaki sağlık yardımlarına müstahaklık durumunu belirlemektedir.

Sağlık Provizyon Aktivasyon Sisteminde, T.C. Kimlik numarası ile provizyon sorgulaması yapılınca öncelikle nüfus kayıt kütüğüne gidilerek kişinin doğum, evlenme, boşanma ve ölüm vb tüm nüfus bilgileri kontrol edilmektedir. Ölüm halinde provizyon otomatik olarak sonlandırılmakta; evlenme ve boşanma hallerinde provizyon durumu sigortalının son durumuna uygun yürürlükteki –mer'i- mevzuata göre güncellenmektedir. Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerin yeni doğan çocuklarının provizyonları nüfus kütüğüne kayıt tarihi itibariyle otomatik olarak açılmaktadır.

Sistem, Kurum veri tabanında yer alan tüm tescil kayıt tablolarını kontrol ederek sigortalının provizyon tarihinde genel sağlık sigortası bakımından aktif olması gereken statüsünü tespit etmektedir. Kişinin kendi sigortasının tespit edilmemesi halinde, emekli tablolarını kontrol etmekte; gelir veya aylık alan kişi olarak genel sağlık sigortası kaydı bulunması halinde sağlık hak sahipliğini oluşturmakta, şayet kişinin kendinin emeklilik kaydı bulunmaması halinde bakmakla yükümlü olunan kişi olarak önce eş ve çocukları yoksa anne ve babası üzerinden sağlık hak sahipliği kontrolü yapılmakta; anne veya babanın tescil kaydı varsa bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hak sahipliği oluşturulmakta; anne ve baba üzerinden de sağlık aktivasyonu sağlanamıyorsa, Kanuna göre hiçbir kapsamda olmayanların GSS tescillerinin yapıldığı tabloya 60/g kapsamında GSS tescili yapılmaktadır. Ayrıca, sigortalının tabi olduğu sigortalılığa göre, sağlık yardımına hak kazanma şartının yerine gelmesi bakımından farklı statülerde geçen prim ödeme gün sayılarını birleştirmektedir. Zorunlu sigortalıların tescil tablolarındaki işten çıkış kaydı kontrol edilip, son bir yılda 90 gün prim ödeme gün sayısı bulunması halinde, işten ayrılış tarihinden itibaren 10+90 gün; 90 gün bulunmaması halinde ise 10 gün daha provizyon verilerek sağlık hizmetlerinden faydalandırılmaları sağlanmaktadır. Provizyon tarihinde sigortalının öncelikle kendi sigortalılığı üzerinden genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımlarına müstahak olup olmadığının kontrolü yapılmakta; kendi üzerinden sağlık yardımlarına müstahaklık bulunmuyor ya da işten ayrıldığı tarihten sonra sağlık yardımlarına müstahaklığı da yok ise bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla, eş ve çocukları üzerinden provizyon alıp almadığının kontrolü yapılmaktadır. Sorgulanan kişi, 01.01.2012 tarihine kadar 18 yaşından küçük ise sırasıyla önce babadan, babadan yoksa anneden provizyon sorgulaması yapılmakta; her ikisinden de provizyon alamaması durumunda çocuğa 18 yaş altı kapsamında provizyon verilmektedir. Sorgulanan kişi, 18 yaşından büyük ise; T.C. Kimlik numarası ile öğrencilik tablosuna gidilerek provizyon tarihinde geçerli bir öğrencilik belgesi olup olmadığı kontrol edilmekte, geçerli bir öğrencilik belgesi varsa öncelikle baba, babadan yoksa anne üzerinden provizyon verilmektedir. Öğrencilik durumu yoksa maluliyet rapor bildirimi olup olmadığının kontrolü yapılmakta olup rapor bildirimi varsa maluliyet raporuna göre sırasıyla baba veya anne üzerinden provizyon verilmektedir.

Yeni doğan çocukların, 5510 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesi kapsamında genel sağlık sigortalılığı başlayanların, emekli olanların bilgilerinin Kurumun tescil, hizmet, tahsis ve ödeme tablolarından kontrol edilerek sağlık hak sahipliğini otomatik olarak oluşturan, evlenme, boşanma, iş değişikliğine göre sağlık kapsamını değiştiren, işten çıkma, emekli aylığının durdurulması veya ölüm vb nedenlerle sağlık hak sahipliğinin otomatik olarak durdurulmasını sağlayan Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) otomasyon programı, 25.01.2012 tarihi itibariyle Türkiye genelinde uygulamaya açılmış olup, 75 milyonluk tüm ülke nüfusuna hizmet verilmekte; sigortalıların nüfus bilgileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından on-line olarak sorgulanabilmektedir.

Böylece, SGK tarafından daha kapsamlı ve daha üstün işlevleri olan bir otomasyon programı üretilmiş ve uygulamaya alınmıştır. Sigortalı ve hak sahiplerinin Kurum ünitelerine gelmesine gerek kalmadan sağlık provizyonları otomatik olarak açıldığından, sağlık karnesi kuyrukları da tarihe karışmıştır. Kurumun bu başarını tebrik ediyor, devamını temenni ediyorum.

(Kaynak: Yeni Şafak | 18.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM