BASINDAN YAZILAR
İş Sağlığı Ve Güvenliği Ders Olarak Okutulmalı / Arif Temir - MuhasebeTR

İş Sağlığı Ve Güvenliği Ders Olarak Okutulmalı / Arif Temir

  TÜRKİYE  Büyük Millet Meclisi  genel kurul gündeminde olan  İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı  kanunlaştığı takdirde iş sağlığı ve güvenliği alanında bu adı taşıyan ilk kanunumuz olacak. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği hep denetim yönü ile ele alınıyor. Bir işyerinde iş kazası olduğunda herkes bu işyerinde denetim yapılmış mı diye soruyor. Bir işyerinde denetim yapıldığı sırada veya denetimden hemen sonrada iş kazası olabilir. Öngörülen tedbirlerin işveren tarafından  alınmamış olması kazalara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği denetim kültürü ile sağlanacak bir konu değildir. İş kazaları, toplumun bütün kesimlerinin eğitilmesi sonucunda  oluşturulacak iş sağlığı ve güvenliği kültürü ile önlenecektir. Bunun için yapılması gereken,  iş sağlığı ve güvenliği konuları ile çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatının aynen trafik eğitiminde olduğu gibi ilkokullardan   başlanarak eğitim müfredatına girmesinin sağlanmasıdır. Eğitim sistemimizde 4+4+4 şeklinde değişiklik yapıldığı da göz önüne alındığında müfredatta  mutlaka çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı  ile ilgili konular  yer almalıdır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer Dinçer ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik'e  önemli sorumluluklar düşüyor. Her iki Bakanımızın  iş kazalarının önlenmesi konusundaki hassasiyetleri biliniyor. Bu hassasiyetlerin  eğitim sistemine yansıtılması iş kazalarının önlenmesi konusunda büyük bir hizmet olacaktır. 

ÖĞRETMEMİZ ŞART 
İş ve sosyal güvenlik mevzuatının  okullarda  ders olarak okutulması ve askere giden er ve erbaşlara  anlatılmak üzere daha önce benimde içinde bulunduğum bir komisyon tarafından  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında  bir çalışma yapılmıştı. İş kazalarını önlemek için öğrencilerimize okullarda, askerlerimize kışlada çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatını zaman geçirmeden öğretmemiz gerekiyor.

İŞ KAZALARI 
İş kazalarını önlenmesinde iş güvenliği uzmanlarının da önemli katkıları bulunuyor. Bu bağlamda iş güvenliği uzmanlığı yapacakların belirli bir kesim ile sınırlandırılarak sertifikaya bağlanması yerine bu alanda uzman olanlara iş güvenliği uzmanı yapabilmelerinin önünün açılması gerekiyor.  Örneğin bir kimya mühendisi kimya ile ilgili bir işyerinde  hiçbir koşul aranmadan iş güvenliği uzmanlığı  yapabilmelidir. 4 yıl eğitim almış bir kimya mühendisi kimya ile ilgili bir işyerinde iş güvenliği uzmanlığı yapabilmesi için 180 saat  sertifika eğitimine tabi tutulmaması gerekiyor. Aksi halde 4 yıllık eğitim 180 saatlik sertifika eğitimini karşılamamış olur ki bununda izah edilecek bir tarafı kalmıyor. İş güvenliği uzmanları kendi branş alanları  dışında  uzmanlık yapacaklarsa  ancak o zaman iş  güvenliği sertifikası almaları gerekebilir. İş güvenliği uzmanlığının sadece mühendislik alanıyla sınırlandırılmaması da gerekiyor. Çok teknik bilgi ve analiz gerektirmeyen  alanlarda iş mevzuatını denetleyen bütün müfettişlere bu hakkın tanınmasında  fayda var. Örneğin işletme  bölümü mezunu birisi çok tehlikeli işyerleri dışında kalan  diğer yerlerde iş güvenliği uzmanlığı yapabilmelidir. İş kazalarını önlemede önemli görevler üstlenen iş güvenliği uzmanlığının tabana yayılması  gerekiyor.
İnsanlarımızın iş kazasına uğramamaları, iş ve sosyal güvenlik mevzuatındaki haklarını bilmeleri   bu alanda eğitim ve bilinçlendirme ile olacaktır. Unutmayalım ki eğitim bir çok olumsuzlukları daha baştan itibaren ortadan kaldırır.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 18.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM