BASINDAN YAZILAR
Maliye Bakanlığı'ndaki köstebek skandalına başsavcılık el koydu - MuhasebeTR

Maliye Bakanlığı'ndaki köstebek skandalına başsavcılık el koydu

Maliye Bakanlığı'nda Başmüfettiş Hamza Kaçar ve bir grup devlet memurunun yetkilerini aşarak aralarında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasî parti liderlerinin de bulunduğu bazı kişilerin hesaplarını incelediği köstebek skandalı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Başkenti sarsan skandalın ardından basında çıkan haberleri geçen hafta incelemeye alan başsavcılık, dün soruşturma başlattı. Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Levent Savaş tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, olaylarda adı geçen kişilerin ifadelerine başvurulacak. Savaş, ifadelerin ardından dava açılıp açılmamasına karar verecek. Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 136. maddesinde yer alan 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme' suçu kapsamında yürütüleceği öğrenildi. Maliye, El Kadı raporunu hazırlayan Başmüfettiş Kaçar ve diğer memurların Türkiye'nin önde gelen 30 önemli isminin mal varlığı ve vergi bilgilerinin niçin incelendiğini aydınlatmaya çalışıyor. Bakanlığın, olayın siyasi, ticari, çete ve şantaj bağlantısı ihtimalleri üzerinde durduğu belirtiliyor. Maksatlı sistemde sorgulama yapanların yanı sıra meraktan girenler de var. Bu kişilere uyarı cezası verileceği, art niyetli olanların ise kamuyla ilgilerinin kesileceği ifade ediliyor. Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sistemiyle vergi mükelleflerinin borcu, verdiği beyanname, tapu, şirket ortaklıkları ve motorlu taşıtlara ilişkin kayıtlarına ulaşılabilmesi, sistemin güvenliğine yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi. Yaklaşık 200 milyon dolara mal olan sistemde güvenliğe yönelik boşluklar olduğu belirtiliyor. Merkeze 15-20 milyar dolarlık bilgi akışı olduğunu aktaran yetkililer, veri tabanının ana güvenlik kodunun sadece bir memurda olmasının büyük eksiklik olduğunu kaydediyor.

Diyarbakırlı işadamının çocukları da incelenmiş

Kaçar'ın, Şemdinli iddianamesinin en önemli dayanaklarından olan Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ'ın çocuklarının hesaplarını da incelediği tespit edildi. Kaçar'ın Kasım 2006'da bir günde Altındağ Otelcilik için sistemde 9, Selahattin Altındağ için 3, Ahmet Metin Altındağ içinse 4 defa sorgulama yaptığı öğrenildi. Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te bir kitapçının bombalanması olayında bazı kamu görevlilerinin yer aldığı iddialarının ardından olaylar çıkmıştı. Şemdinli iddianamesinin tanığı Mehmet Ali Altındağ ise olaylar hakkında verdiği ifade ile gündeme gelmişti. Altındağ, Diyarbakır'da yayın yapan Söz TV ve Söz Gazetesi'nin sahibi. CHP lideri Deniz Baykal, Maliye Bakanlığı'ndaki operasyon için "Bu bir mali Şemdinli dosyasıdır." demişti.

Maliye müfettişlerinin ev telefonları dinlendi

Türkiye gündemini sarsan köstebek skandalının yankıları devam ederken, bazı Maliye müfettişlerinin ev telefonlarının yasadışı yollarla dinlendiği ve kayıtların CD'ler halinde dağıtıldığı öğrenildi. Olay Maliye Teftiş Kurulu'nun 29 Ekim 2006'da tüm müfettişlerin katılımı ile Abant'ta gerçekleştirdiği kurultaya damgasını vurdu. CD'de, iki başmüfettişin ev telefonundan yaptığı görüşme kaydedildi, özel bir bölüm kurgulanarak servis edildi. Konuşmada müfettişlerin, Maliye Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı ile Başmüfettiş Hamza Kaçar'a ilişkin sohbet nitelikli değerlendirmeleri bulunuyor.

Sistemde banka hesapları yok

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bazı mükelleflerin vergi bilgilerinin üçüncü şahıslara aktarılması olayında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Unakıtan, tüm vergi mükelleflerinin vergi kimlik bilgileri, sicil, tahakkuk, tahsilat gibi vergilendirmeye ilişkin iş ve işlemlerinin Vergi Daireleri Otomasyon Projesi kapsamında tüm vergi dairelerince elektronik ortamda yürütüldüğünü, sistemin, kişilerin banka hesapları ve kredi kartlarına ilişkin bilgileri içermediğini belirtti. Bakan, bu kapsamda Gelir İdaresi'ne bağlı vergi dairelerinin yönetim kademesindeki personeli ile tüm bakanlık denetim elemanlarının bu sistem üzerinden görevlerinin gerektirdiği işlemleri ve denetim hizmetlerini yürütmeleri için kendilerine kişisel kullanım yetkisi sağlayan şifreler verildiğini kaydetti. Açıklamada, şöyle denildi: "Bu yetkinin, bakanlığımın yetkilendirilen tüm personeli tarafından yasalarla belirlenmiş görev sınırları çerçevesinde, görev bilinci ve etik kurallara uygun olarak kullanılması esastır. Uzun yıllardan beri uygulama da hep böyle süregelmiştir. Ancak, bakanlığımız Teftiş Kurulu tarafından veri güvenliği yönünden yapılan bir araştırma sırasında, bazı personelin söz konusu yetkiyi kötüye kullandığına yönelik emarelerin tespit edilmesi üzerine, talimatım gereğince söz konusu araştırmanın genişletilerek soruşturulmasına başlanılmıştır." Unakıtan, bundan sonra konuyla ilgili olarak soruşturmanın selameti açısından, basın ve yayın organlarına açıklama yapılmayacağını bildirdi.

Ercan Baysal, Hüseyin Sümer; Ankara

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 30.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM