SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
İhracat mı yoksa ihraç kayıtlı teslimler mi daha avantajlıdır?

İhracat mı yoksa ihraç kayıtlı teslimler mi daha avantajlıdır?

Soru: İhracat ve ihraç kayıtlı teslimlerin KDV iadesi açısından hangisinin daha avantajlı olduğu

Cevap: İhracat yapan birçok firmanın kendisine bir dış ticaret firması kurduğu ve ihracatını ise bu dış ticaret firması aracılığıyla yaptığını görmekteyiz. Bir başka deyişle, malın asıl üreticisi firma malı üretmekte ve ihraç edilmek üzere dış ticaret firmasına satmaktadır. Dış Ticaret firması ise yurt dışındaki firmaya malı satmaktadır.

Konuya girmeden önce küçük gibi görünen ama bizce oldukça önemli olan bir detaya değinmek istiyoruz. Malın üreticisi firma malı ihraç kaydıyla dış ticaret firmasına sattığında dış ticaret firmasının tüm giderleri düşüldükten sonra yüzde 5-10 arasında bir karlılık ile bunu yurt dışına satması gerekmektedir.

Birçok şirket yöneticisi duruma farklı yaklaşmaktadır. Hem imalatçı firma hem de dış ticaret firması için kurumlar vergisi ödeyeceklerini düşünüyorlar. Oysa bu böyle değildir. Zira imalatçı firma malı direkt kendisinin yurt dışına satması halinde 100 dolara satacağı bir ürünü 90 dolara dış ticaret firmasına satıp dış ticaret firması da bunu 100 dolara yurt dışına satmaktadır. Dolayısıyla ürün her halükarda 100 dolara satılmaktadır. Ve yine her halükarda 100 dolar  vergiye tabi tutulmaktadır.

Önemli olarak gördüğümüz bu detaya değindikten sonra malı ihraç kayıtlı satmanın direk ihracata nazaran üstünlüklerine gerçek gerekirse.
İhracat için ayrı şirket kurulması halinde, ihracat bedelinin %18’ine kadar, doğrudan üreticinin ihracatına nazaran daha yüksek KDV iadesi alınabilmesi sonucu doğmaktadır.

Bir malın doğrudan doğruya yurt dışına ihraç edilmesi halinde faturada KDV gösterilmediğinden dolayı bu malın bünyesine giren KDV ler için ayrı bir yüklenilen KDV listesi hazırlanması gerekmektedir. Dolayısıyla malın bünyesine giren KDV lerin hesaplanmasında daha çok hammadde alımlarından kaynaklanan KDV ler dahil olmaktadır.

Zira malın bir aracı firmaya ihraç kayıtlı satılması halinde tanzim edilen faturada KDV gösterildiğinden dolayı ayrı bir yüklenilen KDV listesi Maliye İadesi tarafından istenilmemektedir. Böylelikle faturada gösterilen KDV nin tamamının iadesi alınabilecektir. Konuyu basit bir örnekle sonuçlandırmak gerekirse;
100.000 TL lik bir malın ihraç kayıtlı satılması halinde iade alınabilecek tutar KDV’nin tamamı olan yüzde 18 olup 18.000 TL olacaktır. Zira, malın direkt ihraç edilmesi halinde yüklenilen KDV hesaplanırken malın bünyesine giren hammaddeler dikkate alınacağından bu oran daha düşük seviyelerde gerçekleşeceğinden alınabilecek iade tutarı da o kadar azalacaktır.

Bunlara ek olarak, ihraç kayıtlı teslimlerde iade süreci daha temiz gerçekleşeceğinden ve herhangi bir yüklenilen KDV listesi hazırlanmadığından imalatçı firmanın riskini tamamen azaltmaktadır.

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde malın ihraç kayıtlı teslimi doğrudan ihracata oranla daha yüksek bir vergi avantajı doğuracaktır.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(23.12.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM