Soru: Satış vaadi sözleşmesi yoluyla yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde fatura düzenlemesi gerekir mi
Cevap: A-Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirme:
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 2/1’inci maddesinde teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlanmıştır.
Ayrıca aynı kanunun 10/a uncu maddesinde vergiyi doğuran olayın, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde malın teslimi ve hizmetin yapılması anında meydana geleceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre gayrimenkul teslimlerinde vergiyi doğuran olay; gayrimenkulün tasarruf hakkının devredildiği tarihte meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda vergiyi doğuran olayın, tapuda devir işleminden önce de meydana geleceği unutulmamalıdır.
Yine aynı Kanunun “Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar” başlıklı 17 nci maddesinin 4-Diğer İstisnalar bölümüne 5281 sayılı Kanunun 33. maddesiyle eklenen (01.01.2005 tarihinde geçerli olmak üzere) r bendinde “Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri, bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.
İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapanların, bu amaçla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır. Bu şekilde teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilmeyen Katma Değer Vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.” hükmüne yer verilmiştir.
Zira, Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ile mülkiyette bulunan gayrimenkulün satışının yapılıp satış bedelinin alındığı ancak, tapuda tescil işleminin henüz gerçekleşmediği durumunda ise satış vaadi sözleşmesi ile satışı yapılan gayrimenkulün tasarruf hakkının alıcıya devredildiği tarihte 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-r bendi hükmünde belirtilen şartları sağlaması halinde katma değer vergisinden istisna olacak, ancak söz konusu şartların sağlanmaması halinde ise, genel oranda (%18) katma değer vergisi uygulanmalıdır.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
(23.06.2011)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.