Soru: Ticari faaliyette bulunmayan irtibat bürolarının vergi kanunları karşısındaki durumu nedir?
Cevap: Kurumlar Vergisi Kanununun 3’üncü maddesinin 2 numaralı bendine göre; kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye’de bulunmayanlar, sadece Türkiye’de elde ettikleri kurum kazançları üzerinden vergilendirilmektedir. Türkiye’de elde edilmiş kazancın varlığı ise Kurumlar Vergisi Kanununun 3’üncü ve Gelir Vergisi Kanununun 7 ve 8’inci maddelerinde yer alan hükümlere göre belirlenmektedir.
Kurumlar Vergisi Kanununun 3’üncü maddesinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun Türkiye’de işyeri olan veya daimi temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen kazançlar ticari kazanç olarak vergiye tabidir. Bu madde de geçen işyeri kavramı Vergi Usul Kanununun 156’ncı maddesinde, daimi temsilci kavramı ise Gelir Vergisi Kanununun 8’inci maddesinde düzenlenmiştir. Vergi Usul Kanunu işyerini ticari faaliyetin yapıldığı veya bu faaliyette kullanılan yer olarak tanımlamıştır. Gelir Vergisi Kanunu ise daimi temsilciyi, ticari muameleler ifasına yetkili kimse olarak ifade etmiştir.
İrtibat bürolarının Türkiye’de ticaret yapmaları hukuken yasak olduğundan, yukarıdaki tanımlar çerçevesinde irtibat bürosunun işyeri, buranın işlerini yürütmekle görevli kişileri de daimi temsilci olarak kabul etmek mümkün değildir.
Bu açıklamalar çerçevesinde, irtibat bürolarının ilgili mevzuat çerçevesinde faaliyette bulunması, bir başka ifade ile ticari faaliyette bulunmaması halinde,
- Mükellefiyet tesisine,
- İşe başlama bildiriminde bulunulmasına,
- Kurumlar vergisi ve katma değer vergisi beyannamesi verilmesine,
- Vergi Usul Kanunun hükümleri çerçevesinde defter tutulmasına,
gerek bulunmamaktadır. Ticari faaliyette bulunulması halinde, bütün bu yükümlülüklerin yerine getirileceği ise açıktır.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
(13.05.2011)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.