Soru: Belediyelere Yapılan Yapım İşlerinde KDV Tevkifatının Olup Olmayacağı
Cevap: Yapım işlerinde en çok merak edilen ve meslek mensuplarının en çok karşı karşıya kaldıkları konulardan biri de belediyelere yapılan yapım işlerinde belediye adına düzenlenecek faturaların tevkifatlı olup olmaması sorunsalıdır.
Özel firmaların inşaat ve yapım işlerinde bazı durumlarda tevkifat yapmaları gerektiği konusu 91 seri nolu tebliğin yayınlanmasından sonra da halen gündemdeki önemini korumaktadır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9'uncu maddesinde, gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığa yetki verilmiştir.
Bakanlığa tanınan bu yetkinin kullanıldığı 28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde, tebliğde sayılan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler ve bunların teşkil ettiği birliklerin birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen hizmetlerde Katma Değer Vergisi tevkifatı yapma zorunluluğu getirilmiştir.
-Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,
-Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,
-Özel güvenlik hizmetleri,
-Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara aittadil, bakım ve onarım hizmetleri,
-Her türlü yemek servisi,
-Danışmanlık ve denetim hizmetleri,
alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi'nin belirtilen oranlara göre belirlenecek kısmı bu kurum ve kuruluşlarla sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.
Ayrıca Genel Tebliğ'de tevkifat uygulaması yapılması gereken işlemlere açıklık getirilmiş ve tebliğin uygulanmasında yapım işleri; bina,karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı rıhtım, liman, tersane köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisleri, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsamaktadır.
Burada önemli olan husus verilen hizmetler ile “yapım işleri” arasında bir illiyet bağının aranması gerekeceğidir. Bir başka ifade ile yapım işlerinin türevi işler olarak görülecek tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama gibi işler yapım işleri ile birlikte yapılması halinde yapılan işlemlerin tümüne ilişkin bedel üzerinden Katma Değer Vergisi tevkifatı uygulanacaktır. Ancak, yapım işlerinin türevi olan işlerin tek başına yapıldıkları durumda tevkifat uygulanmayacaktır.
Bu nedenledir ki, ihalesi yapılan örneğin alt yapı ve üst yapı ile ilgili çalışmalar, inşaat yapımı, tadilat ve onarım işleri, v.s. işlerinin ‘yapım işi' olması nedeniyle 1/6 oranında Katma Değer Vergisi tevkifatı uygulanması gerekmektedir.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
(29.04.2011)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.