Soru: Sahibi olunan arsa üzerine yapılan binanın bazı dairelerinin (2 adet daire) satışından dolayı vergi mükellefiyeti tesis edilmeli midir?
Cevap: Bazı kişiler sahibi oldukları arsa üzerine kendi imkânlarıyla apartman inşa edip bu apartmanın bazı dairelerini kendilerine bazılarını ise üçüncü kişilere satabilmektedir. Buradaki asıl sorun apartmanı inşa edenlerin üçüncü kişilere sattıkları daireler yüzünden vergi mükellefiyeti tesis ettirip ettirmemeleri konusudur.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37'inci maddesinin 1'inci fıkrasında; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmüne yer verilmiştir.
Aynı maddenin ikinci fıkrasının 4 numaralı bendinde; gayrimenkulların alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, dördüncü fıkrasında ise; "Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu Kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edilir." hükmü yer almıştır.
Şunu önemle belirtmek isterimki, ticari faaliyet emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmeyecektir. Ancak, bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması, şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşması gerekmektedir.
Dolayısıyla, gayrimenkul alım satımı ticari bir organizasyon içinde yapıldığında alım satımın ticari faaliyetin bir unsuru sayılması, ancak ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça belli olmadığı hallerde ise faaliyetin devamlılık kasıt ve niyeti ile yapıldığını belirleyen objektif ölçü olarak, muamelede çokluk olup olmadığına bakılması gerekmektedir.
Bu çerçevede, sahip olunan arsa üzerine yapılan konut inşaatı dolayısıyla şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarının aşılması ve kazanç sağlama potansiyeline sahip olunması halinde kişi adına Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hükümlerinin uygulanarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarının aşılmaması ve kazanç sağlama potansiyeline sahip olunmaması halinde ise yapılan özel inşaat dolayısıyla vergi mükellefiyetinin aranılmayacağını da belirtmek isterim.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
(28.02.2011)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.