SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Serbest Meslek Kazancında tevkif yoluyla ödenen vergilerde mahsup

Serbest Meslek Kazancında tevkif yoluyla ödenen vergilerde mahsup

Soru: Serbest Meslek kazancında Tevkif yoluyla ödenen ve iade alacağı çıkan vergi varsa bu vergi alacağı MTV ve trafik cezası gibi vergilere mahsup edilebilir mi?

Cevap) Bu konu günümüzde serbest meslek kazancı elde eden birçok meslektaşın (mali müşavirler hariç) sıkça sordukları sorulardan biridir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 121’inci maddesinde; “Yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan bu Kanuna göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan Gelir Vergisine mahsup edilir.

Mahsubu yapılan miktar Gelir Vergisinden fazla olduğu takdirde aradaki fark vergi dairesince mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine red ve iade olunur.

Konu ile ilgili olarak, 06.04.2004 tarih ve 25425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “ Mahsup Yoluyla İade” başlıklı 1.3.1’inci bölümünde ; “ Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

Bunun için mahsup talebinin dilekçe ile yapılması ve yıl içinde yapılan tevkifatlara ilişkin tablonun dilekçe ekinde yer alması gerekmektedir. Söz konusu tablonun daha önce yıllık beyanname ekinde yer almış olması halinde, mahsup dilekçesi yeterli olacaktır. Mahsup dilekçesi ve ilgili tablonun ibraz edilmiş olması kaydıyla, mükelleflerin vergi borçlarına ilişkin mahsup talepleri yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir.

Mükellefin muaccel hale gelmiş vergi borcunun bulunmaması halinde, iade alacağının sonraki dönemlerde muaccel hale gelecek vergi borçlarına mahsubu mümkündür. Bu takdirde mahsup talebi sonraki dönemlerde doğacak verginin tahakkuku ile hüküm ifade eder.” açıklamalarına yer verilmiştir.

Aynı Tebliğin “Nakden iade başlıklı 1.3.2’nci bölümünde ise; nakden iade taleplerinin dilekçe ile yapılmasının şart olduğu, tevkif suretiyle kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilebilecek tutarın 10.000 TL’yi aşmaması halinde iade talebinin, yıl içinde yapılan tevkifatlara ilişkin tablo ile birlikte serbest meslek kazancına ilişkin olarak vergilerin sorumlu adına tahakkuk ettiğini gösteren ilgili saymanlık yazısının, ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin dilekçeye eklenmesi koşuluyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirileceği açıklanmıştır.

Yine söz konusu tebliğin aynı bölümünde, nakden iade edilecek tutarın 10.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesinin vergi inceleme raporu veya teminat karşılığında yerine getirileceği, nakden iade talebinin 100.000 TL’ye kadar olan kısmının, mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edileceği, 100.000 TL’yi aşan kısmının iadesinin ise denetim elemanlarınca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirileceği, iade talebinin kısmen mahsuben kısmen nakden olması halinde söz konusu taleplerin bu tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirileceği, dolayısıyla talebin tümünün nakit iadesi olarak kabul edilerek işlem yapılmasının söz konusu olmadığı açıklanarak nakden iade talepleri ile ilgili olarak tebliğin 1.3.2 bölümünde belirtilen belgelerin, talep edilen tutarın tamamı için aranacağı belirtilmiştir. 

Tüm bu açıklananlar sonucunda, yıl içinde kesinti suretiyle ödenen vergilerden, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin mahsup edilmesi sonrası kalan iade alacağı ilgili kişinin adına tescilli binek otomobilin motorlu taşıtlar vergisi ve bu vergiye ait gecikme zammına mahsup talep edilmesi mümkündür.

Ancak iade alacağının vergi borcu niteliğinde olmayan trafik para cezası borçlarına mahsuben iadesinin yapılması söz konusu olmayıp, anılan trafik para cezası borçlarına mahsup yapılabilmesi için iadenin nakden iade edilebilecek aşamada olması gerekmekte olup, nakden iadeye ilişkin belgelerin eklenmesi halinde trafik para cezası borçlarına mahsup edilebilecektir.

 

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

 

(21.02.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM