Soru:
Faturası düzenlenmeyen ancak yazarkasa fişi ile tevsik ettiğim eğitim ve sağlık harcamalarımı vergiden düşebilir miyim?
Cevap:
Gelir vergisi beyannamesi mükellefler gelir vergisi matrahından ayrıca eğitim ve sağlık harcamalarını da düşebilmektedirler. Zira bu harcamaların tevsik edici belge hüviyetinde olmasının temel şartı faturaya bağlanmış olmasıdır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ''Diğer İndirimler'' başlıklı 89’uncu maddesinde; Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:
… …
2. Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 232’nci maddesinde; '' Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:
1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;
2. Serbest meslek erbabına;
3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;
4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;
5. Vergiden muaf esnafa.
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 680,00-TL. (1.1.2010 itibaren) geçmesi veya bedeli 680,00-TL.’dan az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.'' hükmü yer almaktadır.
204 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla perakende satış fişi (veya yazar kasa fişi) düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257’nci maddesine dayanılarak uygun görülmüştür.
Tüm bu açıklananları özetleyecek olursak, mükellef eğitim ve sağlık harcamalarının tamamına yakınını ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirerek beyan ettiğinden, bu harcamaların kendisine, eşine ve küçük çocuklarına ait bir harcama olup olmadığının ödeme kaydedici cihaz fişi ile tespiti mümkün olamayacağından, ödeme kaydedici cihaz fişi ile yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının tevsik edici belge kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com
(01.09.2010)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.