SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Plastik imalar üretimi sonucu ortaya çıkan hurda ve deşenin teslimlerinde vergileme nasıldır?

Plastik imalar üretimi sonucu ortaya çıkan hurda ve deşenin teslimlerinde vergileme nasıldır?

 

Soru:

 

Plastik imalar üretimi sonucu ortaya çıkan hurda ve deşenin teslimlerinde vergileme nasıldır?


Cevap:
Plastik imaları ile uğraşan şirketlerin imalatları sonucu doğal olarak ortaya çıkan hurdaları bir şekilde sattıkları ve bu satış işleminin ise vergileme boyutunun nasıl olacağı sıkça karşımıza çıkan konulardan biridir. KDV kanununun ilgili bölümleri ile bazı tebliğler kapsamında yapılan açıklamalar aşağıdaki gibidir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17'inci maddesinin (4-g) bendinde; Külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kağıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi,"
katma değer vergisinden istisna tutulmuş olup,
97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (5. İmalat Artıklarının Tesliminde KDV Uygulaması" başlıklı bölümünde de; imalathane ya da fabrikalarda, imalat sırasında elde edilen "metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar" Kanun'un 17/4-g maddesi kapsamında değerlendirilerek, sözü edilen ürünler "imalat artığı" sayılarak bu ürünler satışa konu edilseler dahi, işletmenin amacı bu fire ve atıkları imal etmek olmadığından, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında bunlara ayrıca bir maliyet izafe edilmediğinden, imalat artıkları için yüklenilen bir kdv'den de söz edilemeyeceğinden, "metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar" için "Yüklenilen KDV" hesaplanmak suretiyle teslim edildikleri dönemde KDV Beyannamesinin 30. satırında beyan yapılmasına gerek bulunmadığı açıklamasına yer verilmiştir.
Bu bağlamda, yapılan üretim sonucu plastik imalat artığı olarak ortaya çıkan "hurda ve deşe" nin de sözü edilen Tebliğde belirtilen "metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar" kapsamında değerlendirilerek, bu ürünlerin satışa konu edilmesi durumunda da "Yüklenilen KDV" hesaplanmak suretiyle teslim edildikleri dönemde KDV Beyannamesinin 30. satırında beyan yapılmasına gerek bulunmamaktadır.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(25.08.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM