SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Fason tevkifattan kaynaklanan iadenin geçmişe yönelik düzeltme beyananmesi ile iade edilip edilmeyeceği?

Fason tevkifattan kaynaklanan iadenin geçmişe yönelik düzeltme beyananmesi ile iade edilip edilmeyeceği?

 

Soru:

 

Fason tevkifattan kaynaklanan iadenin geçmişe yönelik düzeltme beyananmesi ile iade edilip edilmeyeceği?


Cevap:
 Günümüzde birçok şirketin sıkıntı yaşadığı konulardan biri de KDV’den kaynaklanan iadenin zamanında istenmeyerek daha sonra düzeltme beyannameleri ile talep edilmesidir. Bunda kuşkusuz şirketin iade alıp almayacağını bilmemesinden kaynaklanan bir enformasyon sorununun olduğu kanısındayım. Genelde bu tür talepler şirketlerin çalıştıkları Müşavirleri değiştirmelerinden sonra gelmesi ise konunun bir diğer manidar boyutudur. Konumuza dönecek olursak;
Konuyla ilgili olarak yayımlanmış bulunan 51 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 39nin (II/A) bölümünde; fason hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin tevkifata tabi tutulacağı açıklanmış olup 72 Seri No.lu Genel Tebliği'nin başlıklı 4&39üncü bölümünde de;
 "30. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe yapılan fason işler dolayısıyla vergi tevkifatı uygulanan mükellefler,    bu işlem nedeniyle mahsuben iade talebinde bulunabilecektir.
 31. Mahsup, sadece mükellefin kendi vergi borçları için istenebilecek, başkalarının vergi borçlarına mahsup talep edilemeyecektir. İade alacağının nakden talep edilmesi de mümkün bulunmamaktadır.
 Açıklamasına yer verilmiştir.
 Ayrıca, 95 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin (1.3.1.)inci bölümünde; tekstil ve konfeksiyon sektöründeki fason işlerle ilgili tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükelleflerin, işletmelerinde çalışanların ücretlerine ait gelir vergisi stopaj ve SSK prim borçlarına yönelik mahsuben iade taleplerinin miktara bakılmaksızın, kendilerine ait diğer vergi borçlarına yönelik mahsuben iade taleplerinin ise 2.000.-YTL' yi aşmaması halinde teminat veya inceleme raporu aranılmaksızın yerine getirilmesi uygun görülmüş olup 2.000.-YTL’ yi aşan diğer kendi vergi borçlarına yönelik mahsuben iade taleplerinin; beyannamenin verilip, mahsup dilekçesi ve ilgili belgeler ile birlikte yeminli mali müşavir tasdik raporu ibraz edilmesi veya aşan kısım kadar teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenilmeden yerine getirileceği, verilen teminatın, inceleme veya yeminli mali müşavir tasdik raporu sonucuna göre çözüleceği açıklanmıştır.
 Ancak, konuyla ilgili olarak bu defa 04/01/2008 tarih ve 26746 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin yayımını izleyen günden itibaren düzenlenecek faturalara konu işlemler için geçerli olacak (A/1) bölümünde;
 "51, 53 ve 58 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde kapsamı ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlenen fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde (1/2) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. Tevkifat uygulaması, bu Tebliğin yayımını izleyen günden itibaren düzenlenecek faturalara konu işlemler için geçerli olacaktır.
 
Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasından doğan KDV alacakları, münhasıran vergi inceleme raporu ile iade edilecektir. İade talebi, vergi incele raporunun vergi dairesine intikal ettiği tarih itibariyle geçerlilik kazanacaktır.
 Aynı işlem dolayısıyla, tevkifat ve indirimli oran uygulamaları nedeniyle KDV iade alacağı doğmuşsa, öncelikle tevkifattan doğan KDV alacağı (mükellefin isteğine bağlı olarak nakden ve/veya mahsuben) iade edilecektir. KDV alacağının indirimli oran uygulamasından doğan kısmı; inceleme raporu yılı içinde vergi dairesine intikal ederse mahsuben, yıl geçtikten sonra intikal ederse nakden ve/veya mahsuben iade edilecektir.
Bu kapsamda yapılacak iadelerde, fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasını düzenleyen daha önceki genel tebliğlerde yer verilen ve bu Tebliğe aykırı olmayan açıklamalar geçerli olacaktır."
 Açıklamasına yer verilmiştir.
 Böylece, 107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak tekstil ve konfeksiyon işlerinde (1/2) oranında KDV tevkifatı uygulanacak, konuyla ilgili olarak evvelce yayımlanmış bulunan Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinin bu Tebliğe aykırı olmayan açıklamaları geçerli olacağından fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasından doğan KDV alacakları, münhasıran vergi inceleme raporu ile iade edilecektir.
 Buna göre, fason tekstil ve konfeksiyon imalatı faaliyetlerinden doğan ve ilgili dönemlere ait katma değer vergisi beyannamelerinde iadesi talep edilmeyen katma değer vergisi iade alacağının; anılan Kanun ve ilgili Genel Tebliğlerde aksi yönde herhangi bir düzenleme bulunmadığından; düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle iade olarak istenmesinde yasal bir sakınca bulunmamaktadır.
 Ancak, 107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeler uyarınca fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerindeki tevkifat uygulamasından doğan katma değer vergisi iade alacağının, vergi inceleme raporu yani bir başka deyişle defter ve belgelerinizi vergi dairesine götürerek oradan çıkacak sonuca göre iade edilmesi gerekmektedir.



Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(24.08.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM