Soru:
Uluslararası taşımacılık faaliyetini tevsik edici belgeler nelerdir?
Cevap:
Son dönemlerde Türkiye’de uluslar arası taşımacılık faaliyetindeki artış bu konuyla ilgili soruların da artmasına neden olmuştur. Ayrıca bu faaliyetin KDV den istisna edilmesi de konunun bir diğer önemli boyutudur. Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 14. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24.12.1984 gün ve 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demir yolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işlemleri KDV'den istisna edilmiştir.
Söz konusu istisna kapsamına yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de son bulan ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir.
Söz konusu uygulamaya ilişkin 11, 25, 81 ve 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile KDVK-8/2004-8 sayılı KDV Sirkülerinde açıklamalar yapılmıştır.
Ayrıca, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünü ile yapılan müteakip yazışmalar sonucu alınan görüşler de göz önünde bulundurularak konu ile ilgili olarak aşağıdaki şekilde hareket edilmesi uygun görülmüştür.
1. Kanunun 14. maddesinde yer alan istisna kapsamına giren taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması halinde, gerek taşıma işini yaptıran firmaya karşı muhatap olarak işi yüklenen organizatör firmanın, gerekse ikinci derece yüklenici olarak fiili nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamına girdiğinden her iki faaliyet de vergiye tabi olmayacaktır. Ancak, ikinci derece yüklenicinin taşıma faaliyetinin Türkiye içinde başlayıp bitmesi halinde bu işler vergiye tabi olacaktır.
2. Uluslararası kara taşımacılığında, transit beyannamesi, TIR karnesi veya Form 302 belgesinin; uluslararası deniz veya hava taşımacılığında, transit beyannamesi veya orijinal manifestonun (onaylı örneğinin) ya da manifesto yerine kullanılan özet beyan formunun tevsik edici belge olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
3. Orijinal konşimento deniz veya havayolu ile yapılan taşımalarda transit beyannamesi ve manifesto yerine kullanılan özet beyan formuna bir taşıma belgesi olarak eklenmesi gereken bir belgedir. Deniz ve hava taşımacılığı için orijinal manifestonun gümrük idaresi, noter veya yeminli mali müşavirlerce onaylanmış örneğinin tevsik edici belge olarak kullanılabilmesi mümkündür. Manifesto konşimentolara göre düzenlenen bir belgedir. Gerek konşimentonun gerekse manifestonun aynı kişi (taşıyıcı) tarafından düzenlendiği hususları göz önüne alındığında her iki belgenin birlikte kabul edilmesi mükerrer KDV iadesine yol açabileceğinden orijinal konşimentonun uluslararası taşımalarda KDV iadesine esas tevsik edici belge olarak kullanılması mümkün değildir.
4. Uluslararası taşımacılık faaliyetinden doğan nakden iade taleplerinin yerine getirilmesinde, 1.000 TL'ye kadar inceleme raporu ve teminat aranılmayacak, bu tutarı aşan iade talepleri teminat gösterilmek veya inceleme raporu (YMM Raporu dahil) ibraz edilmek suretiyle yerine getirilecektir.
Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com
(13.08.2010)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.