Soru:
BSMV Mükellefi bir şirketin sabit kıymet satması halinde KDV beyan edilecek midir?
Cevap:
Konuyu öncelik Gider Vergileri Kanunu kapsamında değerlendirip ele almamız gerekir. 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 28'inci maddesinin 2. fıkrasında; "Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım - satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçlan ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabidir." denilmektedir.
Aynı maddenin son paragrafında da ''2279 sayılı Kanuna göre ikraz işleriyle uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini devamlı olarak yapanların banker sayılacağı'' belirtilmektedir.
Yukarıdaki maddelerden şunu anlıyoruz ki, banka muamelelerinden herhangi birini devamlı olarak yapanlar banker addedilmektedir.
Bu nedenle, bir şirketin sadece banka muameleleri nedeniyle lehine aldığı paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olmakla birlikte, aynı şirket tarafından yapılan sabit kıymet satışı (gayrimenkul) banka muamelesi sayılmadığından, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi bulunmamaktadır.
Konuyu şimdide KDV açısından değerlendirecek olursak, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1. maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğunu görmekteyiz.
Böylece, bir şirket tarafından yapılan ve banka muameleleri sayılmadığı için banka ve sigorta muamelelerine tabi olmayan sabit kıymet satışına (gayrimenkul) katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.
Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com
(30.07.2010)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.