Soru:
Bireysel emeklilik isteğe bağlı sona erdirildiğinde hazineye ödenecek vergi oranı tutarı ne kadardır?
Cevap:
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Menkul Sermaye İradı tarifi başlıklı 75'nci maddesinin birinci fıkrasında; (2361 sayılı Kanunun 52'nci madde değişen madde) “ Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkül sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”denilmektedir.
Kanun maddesinin ikinci fıkrasında 15 bent halinde sayılan iratların kaynağına bakılmaksızın menkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmış olup 15'nci fıkranın (a) bendi hükmünde, tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından 10 yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemeler menkul sermaye iradı olarak kabul edilmiştir.
Aynı Kanunun Vergi Tevkifatı başlıklı 94'ncü maddesinin 15./a) bendinde; “75 inci maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından, (2003/6577 sayılı B.K.K. ile %15 Yürürlük; 01.01.2004) (4697 sayılı Kanunun 8'nci maddesiyle eklenen bent yürürlük; 07.10.2001) vergi tevkifatı yapılır.” hükmü yer almaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi ve diğer şahıs sigortalarına ödenen katkı payı ve primlerin matrahın tespitinde indirimi ve elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi uygulamaları 13.08.2003 tarih ve GVK-3/2003-3/ Bireysel Emeklilik Sistemi-1 Sayılı Gelir Vergisi Sirküleri/3'de açıklanmış bulunmaktadır.
Bu nedenle, yukarıda belirtilen Kanun maddesi hükümleri ve sirkü açıklamaları gereğince yapılan ödemelerin ana para ve faiz geliri gibi ayırım olmaksızın tamamı menkul sermaye iradı sayıldığından, 10 yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden emeklilik şirketinden bireylerin kendi isteği halinde ayrılmaları durumunda ödenen toplam tutar üzerinden % 15 vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.
Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com
(19.04.2010)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.